Proiect: Taxă de poluare de 5 bani pe litru de carburant, în schimbul timbrului de mediu
Un proiect de lege propune ca taxa de poluare sa fie inclusa in pretul combustibilului si sa fie de 5 bani pe litrul de carburant.
Propunerea legislativa a doi parlamentari, Cristian Bodea si Valeriu Boeriu, depusa la Senat, prevede ca ”
taxa de poluare se va constitui prin includerea in pretul carburantilor a 0,05 lei pe litrul de carburant. Taxa de poluare se va face venit la bugetul Fondului pentru mediu si se va utiliza in vederea finantarii programelor si proiectelor sustinute de acest Fond. Anual, ministrul Mediului va prezenta un raport public cu privire la sumele colectate si modul in care au fost folosite”, potrivit Agerpres.
Initiatorii considera ca actualul timbru de mediu este o taxa inechitabila, care nu are nicio legatura cu principiul „poluatorul plateste”, si trebuie inlocuita cu taxa de poluare.
„Timbrul de mediu nu este platit de toti poluatorii (polueaza si barca cu motor, si drujba etc.), nu platim dupa cat poluam si nici nu este innoit parcul auto. Timbru de mediu nu isi atinge scopul in niciun fel. Poluatorul plateste este principiul corect in acest domeniu. Poluezi cu atat mai mult cu cat consumi mai multi litri de combustibil. O taxa de mediu de 5 bani pe litrul de combustibil inseamna aproximativ 2 lei la un plin. Daca am lua consumul mediu al unui autoturism, la un plin pe luna, taxa ar scoate din buzunarul proprietarului 2 lei lunar, 24 de lei pe an, 360 lei pe durata medie de 15 ani de folosire a autoturismului. Nu se pune problema ca aceasta taxa ar duce la scumpiri in economia nationala din moment ce supraaccizarea combustibilului cu peste 40 de bani litru nu a produs acest fenomen”, au explicat acestia in expunerea de motive a proiectului, scrie RomâniaTV.
Senatul este prima Camera sesizata cu acest proiect, Camera Deputatilor este for decizional.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Profesorul universitar Gheorghe Piperea, despre modificările codurilor CAEN: „Prostituția legalizată și șoptirea cailor-inovații ale economiei din România”
Profesorul universitar Gheorghe Piperea, despre modificările codurilor CAEN: „Prostituția legalizată și șoptirea cailor-inovații ale economiei din România” Gheorghe Piperea, profesor de drept comercial la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti și avocat, a adus în discuție recentele modificări ale codurilor CAEN din România. Într-o postare pe rețelele de socializare acesta a criticat introducerea unor […]