Rămâi conectat

Actualitate

Proiect: Medicii care nu raportează vaccinurile administrate pacienților ar putea fi sancționați

Ziarul Unirea

Publicat

în

Medicii care nu raportează vaccinurile administrate pacienţilor ar putea fi sancționați. În prima fază, cu avertisment, dar amenda în cazul repetării abaterii poate ajunge la 10.000 lei.

Sunt măsuri pe care Ministerul Sănătăţii doreşte să le ia, în condiţiile în care România are o rată a vaccinării de doar 75%, cu 20 de procente mai mică decât cea recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Medicii nu văd însă beneficiile raportării şi se plâng că vor avea şi mai mult de muncă.

Toţi furnizorii de servicii medicale de stat şi privaţi ar putea fi obligaţi să introducă în Registrul Naţional toate vaccinurile administrate, conform unui proiect de hotărâre de guvern propus de Ministerul Sănătăţii. Cine nu va face asta, în termen de cel mult şapte zile, va fi sancţionat, prevede proiectul.

„Am introdus aceste sancțiuni nu de dragul de a amenda medicii de familie. Este un instrument extrem de util atât pentru Ministerul Sănătății, cât şi pentru medicii de familie pentru a vedea statusul vaccinal al copiilor din România, ne putem face planificări în funcție de stocuri”, afirmă Valentin Popescu, purtătorul de cuvânt la Ministerul Sănătății.

Cei mai mulţi medici spun, însă, că raportările ar însemna mai mult de muncă pentru ei. Iar măsura nu ar rezolva lipsa anumitor vaccinuri din ţara noastră. Vaccinul hexavalent, de exemplu, lipseşte de două luni deja.

„Ne-am dori ca datele să fie introduse mai ușor, istoria vaccinală a copiilor ma refer la cei din scoli nu e corect să o intrducă medicul de familie, pentru că asta înseamnă resursa umană suplimentară. Aceste date predate și raportate către direcțiile de sănătate publică să fie preluate de acolo”, spune Valeria Herdea, medic de familie.

De cealaltă parte, pacienţii spun că informarea lipseşte cu desăvârşire în România şi că o campanie de conştientizare a beneficiilor imunizării ar fi necesară.

„Prima măsura e sa explice suficient pe înțelesul tuturor de ce prevenim boli prin vaccinare și trebuie să ia în calcul modul în care îi informează pe părinți cu efectele dorite și nedorite ale vaccinului”, spune Alexandra Oberschi, preşedintele Asociaţia Juriştilor pentru Apărarea Drepturilor şi Libertăţilor, Coaliţia pentru Sănătate.

Rata de vaccinare în România este de 75%, faţă de 95 de procente, cum recomandă Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Ministerul Sănătăţii va pune în curând în dezbatere publică proiectul Legea Vaccinării.

sursa:digi24.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

PENSII 2025: Cât pierd pensionarii români prin plata CASS, în funcție de valoarea pensiei

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

PENSII 2025: Cât pierd pensionarii români prin plata CASS, în funcție de valoarea pensiei Pensionarii care au venituri de peste 3.000 de lei sunt obligaţi să plătească contribuții la asigurări sociale și de sănătate. Cât vor pierde însă la pensie a încercat să explice ministrul Muncii, Florin Manole. Pensionarii care au pensie care depășește 3.000 […]

Citește mai mult

Actualitate

De vineri, 4 iulie 2025,  donatorii de sânge pot cumpăra titluri de stat Fidelis şi în euro, nu doar în lei, ca până acum

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

De vineri, 4 iulie 2025,  donatorii de sânge pot cumpăra titluri de stat Fidelis şi în euro, nu doar în lei, ca până acum Ministerul Finanţelor a anunţat începerea unei noi emisiuni de titluri de stat Fidelis în perioada 4-11 iulie. Instrumentele sunt neimpozitabile atât la tranzacţionare, cât şi la câştigul din dobânzi. Valoarea nominală […]

Citește mai mult

Actualitate

Radu Georgescu: Zeci de măsuri fiscale, nimeni nu mai înțelege nimic. Politicienii au reușit să enerveze pe toată lumea: mediul privat, antreprenori, bugetari și pensionari

Ziarul Unirea

Publicat

în

Radu Georgescu: Zeci de măsuri fiscale, nimeni nu mai înțelege nimic. Politicienii au reușit să enerveze pe toată lumea: mediul privat, antreprenori, bugetari și pensionari Economistul Radu Georgescu a făcut o comparație între momentul anunțării măsurilor fiscale de către Traian Băsescu în 2010 și cel de miercuri, 2 iulie 2025. Diferența, sublinează acesta, este că […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea