Rămâi conectat

Actualitate

Programul Prima Casă, alocare de două miliarde de lei în 2018: Evaluarea băncilor partenere, finalizată până în 25 ianuarie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Fostul ministru al Economiei, Alexandru Petrescu, actual președinte al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, FNGCIMM, a anunțat, în cadrul unei dezbateri ZF Live, că evaluarea instituțiilor bancare partenere programului “Prima Casă” va fi finalizată pe 25 ianuarie, când acestea vor trimite raportările complete, astfel încât să se poată aplica grila de evaluare privind aprecierea ponderii de acordare a creditelor. De asemenea, Fondul are un nou portal, cu o zonă de interogare, unde beneficiarii programului pot afla în timp real în ce stadiu este dosarul depus și ce acte sau documente mai sunt necesare sau sunt în evaluare și procesare.

Conform președintelui FNGCIMM, calitatea documentației pentru raportarea depusă de bănci va fi analizată cu atenție, deoarece este nevoie de un timp cât mai mic de procesare. Astfel, instituțiile financiare care au o structură considerată „sănătoasă“ a portofoliului de credite imobiliare, adică jumătate din credite să fie acordate prin Prima casă şi cealaltă jumătate prin credite imobiliare standard, vor fi evaluat pozitiv.

Instituția va aloca, în 2018, 2 miliarde de lei, treptat, pe parcursul anului: „Alocarea pe care o vom face noi în luna februarie ne va permite să păstrăm un buffer – deci întreaga sumă nu va fi alocată de la început. Vom avea alocări intermediare, pe tot parcursul anului, pentru o mai bună utilizare a fondurilor şi pentru premierea sau încurajarea instituţiilor financiare care se aliniază pe ceea ce dorim”, a mai spus Alexandru Petrescu la ZF Live.

Președintele Fondului susține că în cursul acestei săptămâni, cel mai probabil, se va adopta, la nivelul Guvernului, nivelul plafonului pentru acest an, iar până la 15 februarie se va face alocarea pe fiecare bancă.

Programul Prima casă, administrat de FNGCIMM, are o alocare de 2 miliarde de lei în 2018, în scădere faţă de 2017 când a fost de 2,5 mld. lei sau faţă de 2016, când bugetul pus la dispoziţie de stat a fost de 2,94 miliarde de lei. Conform unei hotărâri de guvern din 28 noiembrie 2016, alocarea va scădea în continuare, ajungând la doar 1,5 miliarde în 2021.

Beneficiarii programului trebuie să dea 5% avans pentru creditul ipotecar, în valore maximă de 66.000 de euro pentru locuinţe noi şi 54.000 de euro pentru locuinţe vechi. La un credit imobiliar standard, în afara programului Prima Casă, avansul cerut de bănci la împrumut este între 15 și 20 de procente din valoarea locuinței. Unul dintre obiectivele Fondului, anunțat de Alexandru Petrescu, este ca în 2018, să fie stimulate creditele imobiliare de la bănci, în afara programului Prima Casă, care acum sunt abia la 20% din piață.

Prin programul Prima Casă, inițiat de guvern în 2009, peste 240.000 de români și-au achiziționat locuințe.

Sursa Legestart.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Schimbări la WhatsApp. Funcții noi care vor putea fi folosite de utilizatori

Unirea Ziarul

Publicat

în

Schimbări la WhatsApp. Funcții noi care vor putea fi folosite de utilizatori Utilizatorii WhatsApp vor putea folosi, în curând, filtre pentru a separa şi localiza mai rapid mesajele. WhatsApp anunţă introducerea filtrelor pentru accesarea mai rapidă a mesajelor, o funcţionalitate care seamănă cu ceea ce există de foare mulţi ani în Gmail. Vor exista trei […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea