Rămâi conectat

Actualitate

Programul Electric Up: IMM-urile și cei din HoReCa vor beneficia de fonduri de la stat pentru instalarea de panouri fotovoltaice

Ziarul Unirea

Publicat

în

De astăzi, întreprinderile mici și mijlocii și cei din domeniul HoReCa, vor putea accesa de la stat sume de până la 100.000 de euro pentru instaralea de panouri fotovoltaice și stații de reîncărcare a mașinilor electrice, în cadrul schemei de finanțare Electric Up. Totodată, pentru a completa cadrl legislativ al schemei și pentru a face posibilă solicitarea banilor în cadrul acesteia, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a finalizat, în data de 27 noiembrie, ghidul de finanțare.

Ministerul Economiei a anunțat că, de vinerea care urmează (de la ora 10:00), formularul electronic pentru înscriere în programul Electric Up va fi disponibil aici. Perioada efectivă de înscrieri va dura până în 1 februarie 2021 (inclusiv).

În plus, a fost adoptată varianta finală a ghidului de finanțare a programului Electric Up, după ce Ministerul Economiei a aprobat, în 27 noiembrie, ordinul ce conține acel ghid. Programul de finanțare este prevăzut de OUG 159/2020, act normativ apărut la început de septembrie.

Cei interesați vor putea găsi formularul de înscriere în program în cadrul anexei nr. 2, atașate ghidului. De asemenea, ei vor fi nevoiți să completeze o serie de spații libere, în cadrul platformei.

Ce presupune programul Electric Up, cine va avea acces la el și ce condiții va trebui să îndeplinească
În primul rând, ghidul stabilește că finanțarea nerambursabilă de cel mult 100.000 de euro se va putea folosi “pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp – 100 kWp necesară consumului propriu şi livrarea surplusului în Sistemul Energetic Național, precum și cel puțin o staţie de reîncărcare de minim 22 kW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in”.

Apoi, ghidul programului Electric Up stabilește că vor putea cere bani IMM-urile și firmele din domeniul HoReCa:

  • ce dețin un contract de furnizare a energiei electrice de cel puțin un an la adresa unde solicită finanțarea;
  • ce nu au datorii la plata taxelor, impozitelor, contribuţiilor şi amenzilor către bugetul de stat sau cele locale;
  • care au (sau sunt de acord să-și deschidă) cont la Trezorerie și
  • care nu sunt în procedură de insolvență, de dizolvare, lichidare, desfiinţare, închidere, radiere sau sub administrare specială.

De asemenea, va fi obligatoriu pentru solicitanți să se angajeze că vor respecta anumite aspecte de ordin tehnic și că își vor instala echipamentele prin instalatorul ales.

Totuși, când vine vorba despre cei din HoReCa, doar firmele cu următoarele coduri CAEN vor putea cere bani în cadrul programului Electric Up:

  • 5510 – Hoteluri și alte facilități de cazare similare;
  • 5520 – Facilități de cazare pentru vacanțe și perioadă de scurtă durată;
  • 5530 – Parcuri pentru rulote, campinguri și tabere;
  • 5590 – Alte servicii de cazare;
  • 5610 – Restaurante și alte activități de servicii de alimentație;
  • 5621 – Activități de alimentație (catering) pentru evenimente;
  • 5629 – Alte activități de alimentație;
  • 5630 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor;
  • 9329 – Alte activități recreative și distractive.

După semnarea contractului de finanțare, cei ce primesc bani în cadrul acestui program vor putea implementa proiectul în 12 luni, perioada de monitorizare fiind de cinci ani după încheierea perioadei de implementare.

Așa cum apare în ghidul de finanțare, programul Electric Up va avea caracter multianual şi se va aplica la nivel naţional, „[s]uma necesară implementării programului fiind de maximum 476 milioane lei în primul ciclu de finanțare”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea