Rămâi conectat

Curier Județean

Primăria Sebeș, finanțare europeană nerambursabilă de peste 2.900.000 de lei pentru modernizarea și informatizarea sistemului de învățământ din municipiu și a sistemului de asistență socială

Publicat

în

Primăria Municipiului Sebeș a obținut o finanțare europeană nerambursabilă în valoare de 2.932.887,21 lei pentru proiectul ”Administrație deschisă pentru cetățenii Municipiului Sebeș”, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020.

Grație proiectului vor fi realizate, cu bani europeni, câteva măsuri legate de modernizarea și informatizarea sistemului de învățământ din municipiu și a sistemului de asistență socială, precum și de deschidere către cetățeni și simplificare a activităților autorității publice locale:

– Realizarea unei platforme educaționale dedicată instituțiilor de învățământ preuniversitar (platformă educațională lecții interactive și catalog școlar virtual);

Electrica Furnizare Discount

– Realizarea și implementarea unui sistem informatic pentru Direcția de Asistență Socială;

– Sistem de bugetare participativă prin care cetățenii Sebeșului vor propune și hotărî prioritățile de alocare a unor fonduri bugetare locale;

– Arhivarea electronică a documentelor mai vechi aflate în arhiva Primăriei Sebeș.

De altfel, obiectivul general al proiectului constă în simplificarea accesului la servicii pentru cetățeni la nivelul administrației publice locale și în creșterea calității și eficienței serviciilor publice furnizate la nivelul Municipiului Sebeș, prin investiții integrate și complementare conform reglementărilor europene și naționale.
Prima măsură din cadrul proiectului este reprezentată de o platformă educațională dedicată școlilor și liceelor Sebeșului.

Este vorba de dotarea cu un sistem informatic de tip Catalog Virtual Școlar, care presupune realizarea unei platforme educaționale dedicată instituțiilor de învățământ preuniversitar (primar, gimnazial, liceal) din municipiul Sebeș. Cuprinde un sistem complet de notare (note, absențe, calcul automat al mediilor), comunicare (inspectorat-școală-elevi-profesori-părinți), instrumente de predare (materiale didactice, teme), organizare (avizier, calendar), notificare și informare (SMS, email) și poate fi configurat în funcție de nevoile școlilor, software educațional cu conținut pentru lecții interactive.

Obiectele de studiu acoperite de instrumentele educaționale vor fi : limbi străine, matematică, fizică, chimie, limba maternă, arte, geografie, istorie, mediu, tehnologie, muzică, biologie. Tot prin proiect se va realiza un sistem de supraveghere video pentru o clădire de învățământ în scopul îmbunătățirii siguranței elevilor și cadrelor didactice.

A doua subactivitate presupune realizarea și implementarea unui sistem pentru gestionarea procesului de acordare a diferitelor tipuri de beneficii și servicii sociale, facilitând gestionarea dosarelor înregistrate, generarea sumelor acordate și plata acestor sume beneficiarilor de asistență socială.

Sistemul informatic de asistență socială gestionează dosare corespunzătoare mai multor beneficii: ajutor social lunar, alocație de susținere a familiei, ajutor de încălzire (energie termică, gaze naturale, lemne, cărbuni și combustibili petrolieri), ajutor de urgență, cantină socială, asistenți personali, indemnizație pentru persoane cu handicap, alocație de stat, asistenți maternali, alocație lunară de plasament, tichete sociale, locuințe sociale, servicii sociale, gestionarea gratuităților acordate pentru transport diferitelor categorii de persoane, acordarea legitimațiilor de parcare, o bază de date pentru persoanele cu handicap (pe categorii: handicap ușor, mediu, accentuat, grav, grav cu asistent personal – copiii și adulți), monitorizarea copiilor cu părinți plecați în străinătate, monitorizarea situației copiilor minori în caz de divorț, situație burse sociale și tabere sociale, indemnizație de creștere copil 2-3 ani, servicii sociale – îngrijiri la domiciliu, asistență medicală comunitară, servicii de zi pentru vârstnici.

Cea de-a treia măsură este realizarea și punerea în funcțiune a unei platforme de bugetare participativă care va fi pusă la dispoziția cetățenilor municipiului Sebeș. Bugetarea participativă este un mecanism prin care cetățenii obișnuiți pot decide unde și cum se va aloca o parte din bugetul localității în care trăiesc. Procesul presupune identificarea, propunerea, dezbaterea și prioritizarea prin vot a modului în care vor fi cheltuiți banii publici prin intermediul unei platforme online.

Platforma de bugetare participativă va fi disponibilă prin intermediul internetului, cu o interfață prietenoasă, atât pe computer, cât și pe dispozitive mobile, fiind totodată compatibilă cu versiuni recente ale celor mai folosite browsere. Exercițiul de bugetare participativă se va desfășura în mai multe faze: depunerea proiectelor, analiza proiectelor, votarea proiectelor preferate de către cetățeni. Proiectele câștigătoare vor fi afișate pe platforma de bugetare participativă la încheierea votului final.

Publicitate

Curier Județean

Patinoarul artificial de la Sebeș este funcțional și GRATUIT: PROGRAMUL de funcționare

Publicat

în

Patinoarul artificial de la Sebeș este funcțional și GRATUIT: PROGRAMUL de funcționare

Patinoarul artificial situat în Parcul Tineretului din Sebeș este deja funcțional așteptându-i pe cei mai mici cetățeni ai orașului să se bucure de acest frumos sport de iarnă.

Iată programul de funcționare:

Luni – duminică: 12:00-20:30

Electrica Furnizare Discount

Ultima intrare: ora 19:30

Accesul pe patinoar se face pe serii a câte o oră fiecare:

Seria 1 – orele 12.00 – 13.00

Seria a 2-a: orele 13.30 – 14.30

Seria a 3-a: orele 15.00 – 16.00

Seria a 4-a: orele 16.30 – 17.30

Seria a 5-a: orele 18.00 – 19.00

Seria a 6-a: orele 19.30 – 20.30

Intrarea pe patinoar este gratuită pentru deţinătorii de patine.

Patinoarul va funcționa până la data de 1 februarie 2022.

Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Un exemplar rar al lucrării „Sicriul de Aur”, tipărit în 1683, a fost achiziționat de Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş. Carte de propovedanie la morţi

Publicat

în

FOTO| Un exemplar rar al lucrării „Sicriul de Aur”, tipărit în 1683, a fost achiziționat de Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş. Carte de propovedanie la morţi

Patrimoniul Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeş s-a îmbogățit în toamna acestui an ca urmare a achiziționării unei cărți vechi, „Sicriul de Aur”, o lucrare extrem de valoroasă atât pentru istoria culturii din România, cât și pentru cea locală. Importanța ei, din perspectiva istoriei orașului, rezidă din faptul că este una dintre cele două cărți vechi românești tipărite la Sebeș în perioada principatului. Lucrarea achiziționată de muzeul nostru a apărut în 1683 și este, din punct de vedere cronologic, a doua dintre acestea, fiind tipărită la aproape un secol după prima, „Sbornicul Slavonesc” (1580).

Cartea, cu titlul complet „Sicriul de aur, carte de propovedanie la morţi. Scoasă din Scripturile sfinte cu porunca și îndemnarea Măriei Sale, Apafi Mihaiu, Craiul Ardealului. Tipărit în Tipografiia noao, în Cetate în Sas-Sebeş. Ani 1683, Sep. 17″, a fost tipărită în perioada 15 martie – 17 septembrie 1683, folosindu-se materialul tipografic din officina de la Alba Iulia, și cuprinde o serie de predici funebre, de a căror selecție s-a îngrijit protopopul Ioan Zoba din Vinț, notarul soborului Mitropoliei Bălgradului, o importantă personalitate a vieții culturale din Transilvania la sfârșitul secolului al XVII-lea.

Electrica Furnizare Discount

Valoarea cărții rezultă și din raritatea acesteia, până în prezent fiind identificate doar aproximativ 40 de exemplare, acestea regăsindu-se în colecțiile unor importante instituții, precum: Muzeul Național al Unirii Alba Iulia (3 exemplare), Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia (colecția Museikon, 3 exemplare), Muzeul Județean Satu Mare (2 exemplare), Biblioteca Sfântului Sinod București, Biblioteca Batthyaneum Alba Iulia, Mitropolia Ortodoxă Sibiu (câte 4 exemplare), Biblioteca Academiei Române – filiala Cluj-Napoca (4 exemplare), Biblioteca Universității din Oradea (2 exemplare) , Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” Cluj-Napoca (2 exemplare), Biblioteca Academiei Române București (5 exemplare), Biblioteca Națională a României (8 exemplare), 1 exemplar menționat în colecția Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” București, 1 exemplar în colecția Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” Iași și 1 exemplar în colecția Muzeului Național Brukenthal din Sibiu.

Lucrarea achiziționată se alătură celor 40 de exemplare de carte veche aflate deja în colecţia muzeului nostru, dintre care amintim: „Cazania lui Varlaam”, Iaşi, 1643, „Noul Testament de la Bălgrad”, 1648, „Kiriacodromion”, 1699, „Triod”, 1726 și „Antologhion”, 1736.

Citește mai mult

Curier Județean

VIDEO| Ninge ca în povești la Benic, în județul Alba. În ajunul Zilei Naționale a României fulgii vestesc sărbătoarea

Publicat

în

VIDEO| Ninge ca în povești la Benic, în județul Alba. În ajunul Zilei Naționale a României fulgii vestesc sărbătoarea

În Benic, județul Alba, a început să ningă ca în povești, iar fulgii de nea vestesc sărbătoarea cea mare : Ziua Națională a României. Cu ocazia zilei de 1 Decembrie români din toate colțurile țării, dar și din afara ei, se vor aduna în județul Alba pentru a celebra marea unire de la 1 Decembrie 1918.

Imaginile de poveste au fost surprinse la o pensiune agroturistică, din Benic, județul Alba ce se situează la 25 de km de orașul Alba Iulia, cealaltă capitală a României. Fulgii de nea vestesc sărbătoarea mult așteptată de români, Ziua Națională a României, dar totodată sărbătorile de iarnă pe care toți le așteptăm cu nerăbdare.

Electrica Furnizare Discount

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare