Ştirea zilei
Primăria Municipiului Aiud angajează CONSILIER debutant în cadrul Biroului Comunicare și Relații Publice: Condiții de participare
Primăria Municipiului Aiud angajează CONSILIER debutant în cadrul Biroului Comunicare și Relații Publice: Condiții de participare
Primăria Municipiului Aiud, organizează la sediul instituției din str. Cuza Vodă, nr. 1, concurs de recrutare pentru ocuparea pe durată nedeterminată a postului vacant, funcție publică de execuție de consilier, clasa I, grad profesional debutant din cadrul Biroului Comunicare și Relații Publice, Compartiment Centrul de Informații pentru Cetățeni din cadrul aparatului de specialitate al Primarului municipiului Aiud, organizat în baza art. II din Legea nr.203/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
Durata timpului de muncă pentru funcția publică de execuție de consilier, clasa I, grad profesional debutant este de 8h/zi, respectiv 40h/săptămână, respectiv durată normală a timpului de muncă. Candidaţii trebuie să îndeplinească condiţiile de ocupare a unei funcții publice, prevăzute la art. 465 din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare.
Condiţiile de participare la concurs pentru postul de consilier, clasa I, grad profesional debutant sunt studii universitare de licență absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă.
Condiţiile de desfăşurare ale concursului:
– Proba scrisă: 22.11.2021, ora 10:00 – sediul Primăriei Municipiului Aiud, sala Ion I.C.Brătianu;
– Interviul: se va susţine într-un termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data susţinerii probei scrise.
– Dosarele de înscriere la concurs se depun în perioada 21.10.2021 – 09.11.2021 (ora 16:00), la sediul Primăriei Municipiului Aiud.
Condiţiile de participare şi condiţiile de desfăşurare a concursului, bibliografia, tematica (cuprinde bibliografia integral), atribuțiile stabilite în fișa postului, precum şi alte date necesare desfăşurării concursului se afişează la sediul Primăriei Municipiului Aiud şi pe site-ul instituției: www.aiud.ro.
Relații suplimentare se pot obţine la sediul Primăriei Municipiului Aiud, situată în Aiud, str. Cuza Vodă, nr. 1, număr de telefon 0258 861 310, interior 1013/fax 0258 861280, e-mail: [email protected], persoana de contact: Dancea Stînea Anamaria, consilier în cadrul Biroului Resurse Umane, Control Intern, precum și de pe site-ul instituției: www.aiud.ro
Ştirea zilei
Rezultatele Recensământului din 2022. Populația României a ajuns la 19 milioane
Rezultatele Recensământului din 2022. Populația României a ajuns la 19 milioane
Am rămas doar 19 milioane. Asta arată primele rezultate definitive ale Recensământului făcut anul trecut de Institutul Național de Statistică. Cu alte cuvinte, într-un deceniu, au dispărut din statistici peste un milion de români.
Suntem 19 milioane 53.000 de români, potrivit rezultatelor definitive ale Recensământului. Sunt îngrijorătoare, dacă ne uităm cum a evoluat populația României în ultimele decenii.
În 1992 eram 22 de milioane 800.000 de români și, de atunci, la fiecare zece ani, au dispărut câte un milion de români. Astfel, am ajuns acum la același număr de persoane ca în 1966, atunci când Nicolae Ceaușescu a dat decretul care viza creșterea accelerată a populației.
Alt fenomen îngrijorător: îmbătrânirea populației, care s-a accentual în ultimul deceniu. Vârsta medie a crescut de la 40,8 ani, cât era în 2011, la 41,4 ani, potrivit ultimului recensământ. Și este mai mare la femei, 43,6 ani, față de 40,1 ani la bărbați. De altfel, sunt mai multe femei decât bărbați în România, adică 51,5% din populație.
Acest fenomen de îmbătrânire pune presiune mare pe sistemul de pensii. Pentru că sunt mai mulți pensionari decât tineri, și vor fi tot mai mulți dacă luăm în calcul natalitatea scăzută și migrația. Momentan, statistica arată 100 de persoane tinere, sub 15 ani, la 121 de vârstnici, de peste 65 de ani.
Recensământul făcut anul trecut de Institutul Național de Statistică a fost al XIII-lea din istorie și primul organizat integral în format digital.
Ştirea zilei
Președintele Klaus Iohannis îi ceartă pe profesori: Cum îndrăznește cineva să puna în dificultate examenele naționale? După ce Guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum în ce temei mai continuă greva?
Președintele Klaus Iohannis îi ceartă pe profesori: Cum îndrăznește cineva să puna în dificultate examenele naționale? După ce Guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum în ce temei mai continuă greva?
Președintele Klaus Iohannis i-a criticat dur pe profesorii care de 9 zile sunt în grevă pentru ca majorările salariale promise și negociate de Ligia Deca să se aplice de acum, așa cum prevedea Legea educației „România educată”. „Cum îndrăznește cineva să puna în dificultate examenele naționale? Este o generație întreagă care dă BAC și trebuie să meargă la facultăți. E o generație intreaga care da Evaluare Nationala. După ce Guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum in ce temei mai continuă greva?”, a declarat astăzi, 1 iunie 2023, președintele Klaus Iohannis.
Amintim că Guvernul PNL-PSD-UDMR a decis astăzi, într-un gest fără precedent, să aprobe, într-o ședință de guvern convocată în mod extraordinar într-o zi liberă, prin Ordonanță de Urgență, majorările salariale etapizate pe 3 ani și respinse deja aseară de profesorii care sunt de 9 zile în cea mai mare grevă din ultimii 18 ani. Abia după ce a aprobat OUG-ul, Executivul condus de fostul general în armată Nicolae Ciucă i-a chemat la discuții la Palatul Victoria pe reprezentanții profesorilor.
Klaus Iohannis, declarații:
Toată clasa politică a neglijat educația 30 de ani. Prima dată când educația a fost pusă la nivelul care i se cuvine a fost cu ocazia proiectului meu România Educată. Știm toți că educația se face cu mult entuziasm, dăruire, dar nu vine pe gratis. Dascălii trebuie să primească ce li se cuvine. De asta au fost foarte supărați când din proiectul legii educației a fost scoasă partea cu salarizarea. În lege era prevăzută cu salariul mediu. Când a fost scos articolul, oamenii s-au simțit jigniți. De aceea am spus că solicitările lor sunt legitime.
Greva a arătat politicienilor și românilor că și ei știu să își ceară drepturile. După ce s-a negociat și au fost la mine, cred că s-a văzut cu ochiul liber că s-a schimbat puțin abordarea. Guvernul a decis să le acorde două lucruri importante. Primul e recunoașterea dreptului de a avea o grilă care pornește de la salariul mediu pe economie. Acest lucru a fost deja garantat prin OUG dată azi. Al doilea lucru: până atunci există creșterile salariale prin care primesc 1.000 de lei în plus lunar la salariul. Deci guvernul a avut grijă să rezolve pe termen mediu și lung noua grilă de salarizare, dar și compensație pe termen scurt.
În plus, guvernul a introdus în noua OUG că legea, chiar dacă apare mai târziu, se garantează că la nivelul anului 2024 cel puțin 40% din creștere va fi realizată efectiv.
Greva a durat un pic mult. Se pune întrebarea cine negociază pentru dascăli? Fiindcă liderii de sindicat tot vin și tot pleacă, dar ei sunt un fel de interfață. Guvernul le spune ceva sau eu, ei se duc si consultă oamenii. Este extrem de greu de imaginat cum funcționează o negociere pe această bază, de aceea premierul a hotărât corect să dea această Ordonanță, fiindcă a ințeles că sunt solicitări legitime și le garantează indiferent de ce se negociază cu acești reprezentanți.
Eu sper să se întoarcă la școală, pentru că nu mai au pentru ce să facă greva.
Cum îndrăznește cineva să puna în dificultate examenele naționale? Este o generație întreagă care dă BAC și trebuie să meargă la facultăți. E o generație întreagă care dă Evaluare Națională. După ce Guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum în ce temei mai continuă greva?
Ştirea zilei
Creșă nouă cu 40 de locuri în Blaj: Licitația de peste 10 milioane de lei, lansată în SEAP
Creșă nouă cu 40 de locuri în Blaj: Licitația de peste 10 milioane de lei, lansată în SEAP
Compania Națională de Investiții a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru proiectare – faza adaptare la amplasament, execuție lucrări și asistență tehnică din partea proiectantului pe perioada execuției lucrărilor pentru obiectivul de investiții:„Construire creșă mică, localitatea Izvoarele, municipiul Blaj, județul Alba”.
Valoarea totală estimată a contractului este de 10.858.323,12 lei, fără TVA.
Proiectul-tip se va amplasa, de preferinta, in cadrul intravilanului localitatii, intr-o zona linistita, avand legaturi usoare cu suprastructura si infrastructura edilitara existenta. Suprafata de teren destinata activitatilor in aer liber va fi de minimum 10mp/copil.
Noua creșă va avea 40 de locuri și va fi construită în „Lunca Ciufudului”, lângă parcul de la intrarea în Tiur, într-un cartier, Veterani, aflat în plină dezvoltare imobiliară! Ea va deservi în special familiile cu copii mici din cartierele Berc, Izvoarele, Veza și localitatea aparținătoare Tiur, dar se va adresa tuturor părinților care își desfășoară activitatea pe raza municipiului Blaj.
Investiția este în valoare de 2,005,806.54 euro (fără TVA) și va fi suportată în integralitate de Ministerul Dezvoltării, iar finanțarea va include și racordarea la utilități, nemaifiind necesară nicio contribuție de la bugetul local al municipiului Blaj.
Proiectul de tip „creșă mică” face parte din categoria creșelor nZEB (near-Zero Energy Building). Acestea vor fi dotate cu panouri solare și fotovoltaice, pentru asigurarea necesarului de energie și apă caldă din surse regenerabile, iar anvelopa clădirii va fi foarte bine izolată termic, cu uși și geamuri izolante. Clădirile vor fi, de asemenea, dotate cu pompe de căldură cu puțuri forate în mare adâncime, care asigură un agent termic de 10⁰ Celsius, indiferent de anotimp. În același timp, aceste creșe vor reduce impactul fenomenului de efect de seră, iar clădirile vor avea sisteme inteligente, digitale, de management al acestor resurse și, în acest fel, cheltuielile vor fi mici.
Aceste creșe vor avea, în funcție de mărimea lor, săli de joacă, dormitoare, sală pentru festivități, bucătărie și spălătorie proprie, cabinet medical, spații administrative și spațiu de joacă amplu, în aer liber.
Construirea noii creșe va satisface cerințele impuse de piața muncii, un domeniu aflat în expansiune în municipiul nostru, fiind și o dorință a principalului angajator din municipiul Blaj, compania Bosch Rexroth.
În acest moment, în municipiul Blaj se află în construcție, pe fonduri europene, creșa de pe strada Eroilor, care va putea găzdui 80 de copii cu vârste cuprinse între 0 și 3 ani. Creșa este finalizată în proporție de 93 % și va fi gata în data de 20 octombrie. Urmează apoi dotarea acesteia cu echipamentele necesare și obținerea acreditărilor și autorizațiilor de funcționare.
-
Opinii - Comentariiacum 22 de ore
MESAJE, FELICITĂRI și URĂRI de La mulți ani pentru copii
-
Opinii - Comentariiacum 9 minute
Mesaje de 1 Iunie, Ziua Copilului. Ce SMS-uri, felicitări, urări le poţi trimite celor pe care îi consideri copii
-
Ştirea zileiacum 20 de ore
1 Iunie, Ziua Copilului: Cum a luat naștere sărbătoarea și ce semnificație are această dată
-
Opinii - Comentariiacum 14 ore
1 IUNIE, prima zi de vară în calendar: Ce nu e bine să faci în luna lui CIREȘAR. Tradiții și obiceiuri
-
Actualitateacum 23 de ore
Vouchere sociale 2023: Când intră în luna iunie următoarea tranșă de 250 de lei pe card
-
Sportacum 24 de ore
GT Sport Alba Iulia, calificare în etapa superioară la Under 19 după victoria de la Copșa Mică