Rămâi conectat

Ştirea zilei

Primăria Alba Iulia pregătește taxarea locurilor de parcare din zonele aglomerate ale municipiului. Tarifele ar urma să fie cuprinse între 50 de bani și 2 lei pe oră, în funcție de zonă

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Primăria Alba Iulia pregătește taxarea locurilor de parcare din zonele aglomerate ale municipiului. Tarifele ar urma să fie cuprinse între 50 de bani și 2 lei pe oră, în funcție de zonă.

Primăria Alba Iulia pregătește un proiect ce va fi lansat în curând în dezbatere publică și care prevede taxarea tuturor locurilor de parcare amenajate pe domeniul public al municipiului, cu excepția celor rezidențiale, adică a celor aflate între blocuri, pentru care cetățenii plătesc deja un abonament anual.

Măsura, care vine la doar câteva luni distanță de la intrarea în vigoare pe plan local a măsurii privind ridicarea mașinilor parcate ilegal, s-ar putea să îi înfurie pe albaiulieni, care și așa se plâng de locuri insuficiente de parcare în municipiu.
Viceprimarul Voicu Paul a vorbit despre necesitatea taxării locurilor de parcare în principal ca măsură de educare a cetățenilor și, în subsidiar, ca modalitate de colectare a noi sume la bugetul local.

„În momentul acesta nu există nicio constrângere pentru cetățeni. Știm foarte bine că în intervalul orar 8.00 – 16.00 se poate parca pe locurile amenajate între blocuri fără niciun cost sau sancțiune, dar cetățenii nu apelează la aceste locuri, probabil din comoditate. Mai bine parchează pe trotuar. Din păcate, nu s-a reușit o decongestionare prin adoptarea măsurii care permite cetățenilor să parcheze între blocuri.

Din cauză că cetățenii refuză să folosească parcări mai lăturalnice și să facă în plus câțiva pași până unde au treabă, ne trezim cu zone ale municipiului extrem de aglomerate, și vorbim în special de Centru și Cetate. Când va costa 50 de bani, 1 leu sau 2 lei ora poate se vor gândi să se ducă în altă parte. Acest sistem al parcărilor cu plată nu e o noutate în România și nu vorbim doar de orașe mai mari precum Cluj-Napoca sau Sibiu, ci și de orașe mici ca Mediaș, Sighișoara, Târgu Frumos. Proiectul în ansamblul său, cu tot cu regulament, va intra în dezbatere în perioada următoare și va sta în dezbatere publică 30 de zile, timp în care i se pot aduce completări, îmbunătățiri, nimic nu este încă bătut în cuie”, a declarat viceprimarul Voicu Paul.

Zonele vizate sunt cele foarte solicitate atât din Centru, cât și din Cetate, precum Bulevardul Ferdinand, zona Tribunalului, zona Iuliu Maniu, Bulevardul Revoluției, Arnsberg, Vasile Goldiș. Voicu Paul a vorbit și despre posibilele tarife ce vor fi practicate: de la 50 de bani pe oră în zona 3, 1 leu/oră în zona B și 2 lei/oră în zonele ultracentrale. Viceprimarul a spus că încă nu există un calcul asupra veniturilor care vor fi astfel colectate la bugetul local, dar cu siguranță acestea vor fi mai consistente decât cele încasate pentru locurile de parcare amenajate între blocuri, pentru care proprietarul unei mașini plătește un abonament de doar 100 de lei + TVA pe an.

La ora actuală, în Alba Iulia există circa 17.000 de locuri de parcare amenajate raportat la un număr de circa 33.000 de mașini înregistrate în circulație. Din punctul de vedere al viceprimarului Voicu Paul, soluția imediată constă, pe lângă amenajarea a noi locuri de parcare, în educarea cetățenilor să parcheze în locuri mai îndepărtate pentru a decongestiona zonele suprasolicitate.

„Și dacă am face 700 de locuri de parcare pe an, tot nu am răzbi și nu am reuși să egalăm numărul mașinilor, care deja a ajuns la peste 30.000. Anul acesta vom amenaja circa 130 de parcări în zona Cetate. Ne străduim să găsim locuri care să nu invadeze și să strice spațiile verzi. Ne dăm seama că numărul nu este suficient, dar vor fi câteva locuri de parcare în plus. Totodată, așteptăm investitori care să amenajeze parcări supraterane în Cetate și Centru. Cu siguranță, în Cetate, după demolarea celebrului bloc G2 sau Turturica, acolo se va construi o parcare și nu altceva”, a completat viceprimarul.

Cel mai devreme un proiect de hotărâre privind instituirea taxării locurilor de parcare va intra în vigoare în toamna acestui an.

Momentan, în Alba Iulia există o singură parcare cu plată, situată în centrul municipiului, în apropierea magazinului Unirea, vizavi de clădirea CEC, parcare care este mai tot timpul goală.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea