Rămâi conectat

Politică Administrație

Primăria Alba Iulia, împreună cu partenerii, lansează site-ul de promovare a soluţiilor smart

Ziarul Unirea

Publicat

în

Primăria Municipiului Alba Iulia, alături de partenerii din cadrul proiectului pilot Alba Iulia Smart City, lansează în ziua de 25 iulie, ora 12.00, la Muzeul Principia din Cetatea Alba Carolina, site-ul de prezentare a soluțiilor implementate sau în curs de implementare în baza parteneriatelor de cooperare din proiectul pilot: www.albaiuliasmartcity.ro. Din datele pe care le avem, este prima pagină web a unei municipalități din România dedicată complet soluțiilor pentru orașe inteligente și sperăm, cu ajutorul partenerilor și al cetățenilor, să o transformăm într-una de referință pentru alte oraşe care pornesc pe acest drum.

Ajuns într-o fază de maturizare, cel puțin din punct de vedere tehnic, proiectul pilot Alba Iulia Smart City reunește peste 30 de companii partenere care, prin eforturi proprii și cu sprijinul logistic al Primăriei Alba Iulia, îşi testează diverse echipamente şi soluţii smart pe infrastructura reală a oraşului. Beneficiari direcţi şi indirecţi ai tuturor avantajelor pe care le aduc aceste proiecte derulate la nivel de municipiu sunt toţi cetățenii Albei Iulia, turiștii, companiile care pot să prezinte soluţii adaptate local şi altor oraşe sub formă de studii de caz, alte municipalități care pot utiliza experiența şi expertiza acumulate până acum şi, nu în ultimul rând, administrația locală. Numărul parteneriate agreate până la ora actuală asigură testarea a peste 80 de soluții inteligente, din care 40% sunt deja funcționale, iar restul sunt în diverse stadii de implementare, urmând să treacă în etapa funcțională în următoarele luni, dar şi anul viitor.

Strategia de promovare pe un site dedicat a tuturor soluțiilor smart testate în Oraşul Marii Uniri se înscrie în conceptul de bază al proiectului pilot Alba Iulia Smart City, conform căruia orașul devine, pe tot parcursul anului 2018, o expoziţie de proiecte inteligente, menită să-şi întoarcă înspre comunitate toate beneficiile pe care le aduce dezvoltarea fulminantă a tehnologiilor smart şi aplicarea acestora pe structura unui oraș. Alba Iulia este, la ora actuală, urbea cu cele mai multe proiecte smart din România, dar toate aceste proiecte sunt în faza de pilotare, de testare, de evaluare a perspectivelor, de „tatonare” a viitorului care, vrem, nu vrem, va fi smart.

Cu unele beneficii vizibile pentru populaţie şi cu altele cuantificabile doar din punct de vedere administrativ, proiectul are menirea de a transforma Alba Iulia – pe măsura posibilităţilor, fiind un proiect pilot – într-un oraş în care să putem sărbători 100 de ani la Marea Unire din 1 Decembrie 1918 într-un mod orientat spre viitor, şi anume construind fundamentul digital pentru generaţiile care ne vor urma, pentru alţi 100 de ani de modernism sau, de ce nu, de ultra-modernism. De la soluţii de tip discuţie în timp real cu cetăţenii, ce vor deveni disponibile pe site-ul oficial al primăriei (www.apulum.ro), la o platformă de City Analytics şi de la servicii de e-cetătean la o platformă de date publice deschise de tip „Open Data”, o suită largă de soluții inteligente fac din Alba Iulia, în Anul Centenar, un oraş pregătit pentru a deveni cu adevărat un smart city.

Ceea ce este foarte important de subliniat este că nicio soluţie nu se testează în cadrul proiectului pilot fără un scop precis, dedicat folosului comunităţii sau administraţiei locale. Practic, fiecare soluţie are un corespondent în realitatea de nevoi ale oraşului: o necesitate pe care o soluţie sau mai multe au rolul de a o acoperi. Dacă este destul de performantă şi o face, are şansa să fie aplicată pe scară largă şi de către alte municipalităţi. Dacă nu funcţionează în parametri agreaţi, orice proiect, oricât de bombastic i-ar fi numele şi renumele, are şanse destul de scăzute să fie testat sau replicat şi în alt oraş.

Scopul tuturor testărilor este de a vedea, mai degrabă, „cu ce se mănâncă” un smart city – concept atât de des pomenit în mediile administrative şi de profil. Alba Iulia nu vrea doar „să digere” conceptul şi să-l facă şi mai „mainstream” faţă cum este acum, ci vrea să „îmblânzească” tehnologiile şi avantajele lor în folosul comunităţii, într-un mod inteligent: testând, scrutând efecte şi perspective viitoare. Credem că proiectul pilot Alba Iulia Smart City reușește să spargă bariere şi mentalități în privința modului în care administrația publică interactionează şi colaborează cu alte instituții şi companii în proiecte de interes public. Credem că am pus bazele unei echipe capabile să extindă proiectele testate astăzi şi ale unui nou mod de lucru în implementarea soluțiilor inteligente şi de impact pentru oras.

Tot efortul depus în cadrul acestui proiect îl rezumăm şi-l dedicăm Alba Iuliei, pentru a face oraşul mai accesibil, mai competitiv, mai creativ, mai comunicativ şi mai transparent în relaţia cu oamenii din comunitate, mai integrativ, mai eficient în consumuri şi mai atractiv pentru mediul de afaceri. Dacă până acum soluţiile au fost diseminate doar pe paginile de facebook Alba Iulia Smart City şi pe pagina oficială a Municipiului Alba Iulia, odată cu lansarea site-ului www.albaiuliasmartcity.ro, proiectul pilot de oraş inteligent va intra într-o nouă fază de promovare, pe de o parte mai consistentă din punct de vedere al descrierilor soluţiilor (realizate împreună cu partenerii), iar pe de altă parte mai vizibilă în mediul online. Desigur că site-ul va avea şi rolul de a invita alţi posibili parteneri să se alăture aventurii digitale cu care Alba Iulia a dat, practic, tonul în ceea ce priveşte noua perspectivă de dezvoltare a oraşelor din România, prin intermediul conceptului de pilotare.

Construcţia site-ului www.albaiuliasmartcity.ro (scalabil pe diverse rezoluţii, ce poate fi vizualizat pe orice dispozitiv mobil) este un tot proiect smart, derulat împreună cu partenerii noştri de la Civic Tech Bucureşti. Acesta va reprezenta sursa online principală și oficială de informare publică despre toate proiectele de oraş inteligent testate în Alba Iulia. Pe măsură ce alte solutii inteligente sunt agreate şi încep să fie testate, acestea vor fi publicate pe acest site, conţinutul fiind distribuit în cinci secţiuni: Descrierea proiectului, Specificaţii tehnice, Beneficii, Rezultate şi Media. Fiecare proiect are fotografii dedicate şi galerii media, acolo unde este cazul. În paralel, pe pagina de GitHub dedicată proiectului, se va putea observa în timp real evoluția tehnică a site-ului.

Invităm pe această cale şi alte companii din România să ni se alăture în proiectul nostru pilot de smart city, pentru ca la 100 de ani de România să contribuim împreună la dezvoltarea inteligentă a „oraşului în care s-a născut viitorul” – Alba Iulia, Cealaltă capitală. De asemenea, pe albaiulieni şi pe cei care ne vizitează, îi invităm să descopere proiectul, să testeze soluţiile si să se implice alături de municipalitate în tot ceea ce contează pentru oraş, implicit la îmbunătătirea solutiilor funcţionale şi la promovarea acestora.

Primăria municipiului Alba Iulia


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comuna Ciuruleasa va avea 16 containere pentru colectarea deșeurilor: Licitația pentru un centru de colectare prin aport voluntar, lansată în SEAP

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comuna Ciuruleasa va avea 16 containere pentru colectarea deșeurilor: Licitația pentru un centru de colectare prin aport voluntar, lansată în SEAP Comuna Ciuruleasa a lansat licitația pentru centrul de colectare a deșeurilor prin aport voluntar. Proiectul, de peste 2 milioane de lei, cuprinde 16 containere pentru colectarea deșeurilor provenite de la gospodării sau instituții. Construcția […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea