Rămâi conectat

Ştirea zilei

Prețul lemnului de foc, PLAFONAT la 400 de lei metrul cub. Cât costă tona de brichete și pelete

Ziarul Unirea

Publicat

în

Guvernul a decis să plafoneze prețul la lemne. Astfel, metrul cub de lemne de foc va costa 400 de lei, nu 500 de lei, cum era în proiectul de OUG, a transmis miercuri, 5 octombrie, premierul României.

Prim-ministrul Ciucă a anunțat că prețul la lemnul de foc va fi plafonat la 400 de lei pe metrul cub, la 1500 de lei pe tonă la brichetele de lemn şi la 2.000 de lei la pelete.

Elit - Gustul Desăvârșit

Șeful Guvernului a punctat că decizia e agreată în Coaliție, iar cifrele înaintate conțin și TVA-ul. Măsura este luată „astfel încât să avem un sistem de măsuri care să sprijine pe toţi românii să treacă cu bine iarna care vine”, a transmis premierul.„O decizie aşteptată de milioane de români. Astăzi guvernul va adopta decizia de plafonare a preţurilor la lemnele de foc. E odecizie aşteptată de peste 3 milioane de oameni. De fapt, sunt 3 milioane de gospodării care folosesc lemnul de foc.

În acest sens, vom decide ca preţul la lemnul de foc să fie plafonat la 400 de lei pe metrul cub, la 1500 de lei pe tonă la brichetele de lemn şi la 2.000 de lei la pelete”, a afirmat premierul României, conform Adevărul.

Prețul la lemnele de foc, plafonat la 400 de lei. Ce spune ordonanța

În ordonanță de urgență se precizează că există o serie de creșteri artificiale ale prețurilor la lemnul de foc şi a produselor derivate pentru încălzire, în contextul crizei energetice pe care o traversează Europa, precum și a perspectivelor pe termen scurt şi mediu.

În România, peste 3 milioane de gospodării se încălzesc cu lemn de foc sau cu produse derivate din lemn, în contextul în care în mediul rural, numărul de gospodării în care se utilizează lemnul de foc drept mijloc de încălzire este de peste 2,5 milioane de gospodării şi constituie 85,00% din gospodăriile înregistrate în mediul rural, gospodării din mediul rural cu venituri sub media națională, se mai arată în ordonanța de urgență.

„Având în vedere faptul că încălzirea pentru populaţie reprezintă o necesitate de viaţă, se impune instituirea unor măsuri de protecție socială în considerarea necesității asigurării garanției respectării dreptului la viață raportat la faptul că încălzirea pentru populaţie, respectiv atunci când categorii întregi de cetăţeni riscă să fie afectate de creşteri de preţ nejustificate, în situaţii speciale şi pe perioade limitate de timp, statul are datoria și obligația să intervină şi să blocheze posibilitatea apariţiei unor astfel de situaţii.

De asemenea, ținând cont de decalajul înregistrat între veniturile populației față de media înregistrată în UE și având în vedere că acestea se situează sub media înregistrată în UE, nivelul de trai ajustat după prețurile practicate local, este de 72%, față de media UE”, mai precizează actul normativ.

Ce amenzi vor primi cei care nu respectă deciziile privind plafonarea prețului la lemne

Potrivit ordonanței de urgență, pe piața liberă prețul la metrul cub ajungea până la 700 de lei. Cei care vor încălca prevederile ordonanței de urgență ar putea fi pedepsiți cu amenzi între 3000 și 5000 de lei.

Nu este afectat prețul din contractele deja încheiate la momentul adoptării ordonanței de urgență, potrivit Guvernului. Noua măsura ar urma să se aplice până la 31 martie 2023.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Concurență acerbă pentru Transalpina de Apuseni, lotul 2: Patru ofertanți pentru contractul de peste 122 milioane de lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Concurență acerbă pentru Transalpina de Apuseni, lotul 2: Patru ofertanți pentru contractul de peste 122 milioane de lei

Consiliul Județean Alba a primit nu mai puțin de patru oferte pentru finalizarea lucrărilor la lotul 2 al Transalpinei de Apuseni. Situația este explicabilă prin valoarea foarte mare a contractului, de peste 122 de milioane de lei.

Dintre cei patru ofertanți doar Elis Pavaje a făcut o ofertă ca firmă unică, restul de trei fiind asocieri între mai multe firme.

Care sunt cei 4 ofertanți:

Elit - Gustul Desăvârșit

1.ELIS PAVAJE – ofertant unic

Subcontractanți:

ALPENSIDE
TOBIMAR GROUP S.R.L.
AUSTAL
DACIA FABER S.R.L.
ELECTRIC SERV S.R.L.

2. Asocierea PRENIS S.R.L.(Leader), DIMEX-2000 COMPANY

Subcontractanți:

BERI GRUP
DACIA FABER S.R.L
URBAN CONSTRUCT TRANSILVANIA SRL
IMSAT-ALBA S.A.

3. Asocierea SC FAR FOUNDATION SRL (Leader), DRUMSERV, NOMIS 2003 S.R.L

Subcontractanți:

METALLER ENERGY

4. Asocierea DECONSTRUCT AG (Leader), BETON CONSTRUCTORUL, MRC CULICI 2016, HYDROSTROY AD

Lotul 2 al DJ 107I are 36,5 km, între localitățile Ponor și Bucium, până la intersecția cu DN 74. Stadiul fizic de realizare a investiției este de 27%. În total, drumul județean are aproape 80 de kilometri.

Execuţia lucrărilor pentru restul rămas de executat pentru lucrările de modernizare a drumului judeţean DJ1071, constă în:

  • refacerea structurii rutiere, modernizarea și consolidarea ei,
  • asigurarea scurgerii apelor prin execuţia de şanţuri de pamant, şanţuri betonate, rigole ranforsate, rigole carosabile, podeţe tubulare, separatoare de hiodrocarburi pentru epurarea apelor pluviale,
  • lucrări de consolidare a terasamentelor prin execuţia de ziduri de sprijin, consolidarea si execuţia de poduri noi,
  • asigurarea siguranţei circulaţiei (indicatoare, marcaje, parapeti metalici,etc.),
  • lucrări de amenajare a terenului.

Proiectul ar trebui să fie gata până la sfârșitul anului 2023, altfel se pierd bani europeni.

Transalpina de Apuseni traversează de la este la vest zona de sud a Munților Apuseni, prin cele mai spectaculoase zone din această parte a țării. De-a lungul drumului se află Cheile Mănăstirii, Cheile Geogelului, Cheile Râmeţului, cu pereţi abrupţi şi vârfuri ascuţite. De asemenea, pe drum sunt numeroase zone de belvedere care oferă privelişti până spre Retezat, Şureanu sau Muntele Mare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Primarul din Alba Iulia, Gabriel Pleșa amendat de Poliția Locală pentru parcare neregulamentară. A contestat în instanță amenda și astăzi a pierdut procesul

Ziarul Unirea

Publicat

în

Primarul din Alba Iulia, Gabriel Pleșa amendat de Poliția Locală pentru parcare neregulamentară. A contestat în instanță amenda și astăzi a pierdut procesul

Primarul Gabriel Codru Pleșa a fost amendat de polițiștii locali, nu cei din Alba Iulia, ci din Sibiu, pentru parcare neregulamentară. Fapta s-a petrecut în ultima zi a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, iar primarul Gabriel Pleșa a contestat sancțiunea.

Edilul din Alba Iulia a pierdut procesul în prima instanță, Judecătoria Sibiu decizând astăzi, 8 noiembrie, respingerea plângerii contravenționale a acestuia. Soluția poate fi atacată cu drept de apel, la Judecătoria Sibiu, în termen de 30 de zile de la comunicare.

„M-am dus și eu în ultima zi a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu și am parcat pe o stradă unde nu era parcarea interzisă. În fața mea erau mașini parcate, iar eu eram ultimul din coloană, iar ulterior a venit cineva în paralel cu mine. Când am ajuns la mașină era poliția locală care a considerat că nu trebuia să parchez acolo pentru că se strâmtorează drumul. Eu nu am fost de acord pentru că nu era nici un semn de interzis. Mi-a venit amenda, am plătit jumătate pentru a nu fi nici o problemă, însă am contestat-o”, a transmis pentru ziarulunirea.ro primarul Gabriel Pleșa.

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Cum a încercat o femeie din Alba să-i păcălească pe polițiști cu un certificat de vaccinare care nu-i aparținea: Ce pedeapsă a primit

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum a încercat o femeie din Alba să-i păcălească pe polițiști cu un certificat de vaccinare care nu-i aparținea: Ce pedeapsă a primit

O femeie din Alba a fost condamnată de magistrați la plata unei amenzi penale în cuantum de 2.700 lei, pentru săvârşirea infracţiunii de fals în declarații.

Fapta s-a petrecut în data de 19 noiembrie 2021, când aceasta a încercat să intre într-un magazin de bricolaj folosindu-se de un certificat de vaccinare ce nu îi aparținea.

S-a reținut, în fapt, prin acordul de recunoaștere a vinovăției că la data de 19.11.2021, inculpata s-a deplasat în incinta magazinului Dedeman, cu ocazia unui control efectuat de organele de poliție în contextul restricțiilor generate de pandemia Covid 19, folosindu-se de un certificat de vaccinare ce nu îi aparținea, a declarat în fals organelor de poliție numele.

Elit - Gustul Desăvârșit

Inculpata a acţionat cu intenție directă calificată prin scop deoarece a avut reprezentarea consecințelor faptei sale, iar din ansamblul probator administrat în cauză rezultă că inculpata nu doar a prevăzut rezultatul socialmente periculos al faptei, dar a și urmărit producerea acestuia, respectiv declararea necorespunzătoare adevărului făcută în organelor de poliţie în momentul în care aceştia efectuau un control cu privire la respectarea obligaţiilor legale în contextul pandemiei.

Sentința nu este definitivă, putând fi atacată cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea