Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Presimțirile sumbre ale analiștilor se confirmă: România se împrumută din greu

Publicat

în

Nu a fost nevoie să treacă decât câteva luni pentru ca cele  mai negre presimțiri ale analiștilor, făcute în urma analizei programului de guvernare al alianței PSD – ALDE, să se confirme: creșterile deșănțate de salarii, fără nicio legătură cu creșterea productivității muncii, precum și programele de asistență socială nechibzuite tind să pună pe butuci economia țării. Imperativul menținerii deficitului bugetar sub nivelul de 3% din PIB, impus de UE, obligă guvernul să facă împrumuturi excesive pe piața de capital, care să susțină nivelul cheltuielilor bugetare, imposibil de acoperit din surse proprii. Guvernul proclamă de fiecare dată – ca răspuns la avertismentele îndreptățite ale specialiștilor, inclusiv ale UE – că există creștere economică constantă și aceasta trebuie să se reflecte în buzunarele populației. Seducătoare logică pentru cei care habar nu au cum funcționează economia unui stat.

Încasările la buget, admite însuși șeful ANAF, sunt mai mici decât cele prognozate iar pentru a ieși din impas Guvernul se împrumută la greu atât pe piața internă cât și externă. Așadar România plătește promisiunile electorale ale PSD prin accelerarea creșterii gradului de îndatorare, respectiv amanetând periculos prosperitatea viitoare a românilor. Ne amintim ce șoc a provocat  în anul 2009, decizia tripletei Băsescu – Isărescu – Boc de a face un împrumut scandalos de 20 mld.euro de la FMI, Banca Mondială și Comisia Europeană. Sumă de care economia nu avea decât parțial nevoie, și care ne-a lăsat la discreția rapace a finanței mondiale. Ei bine, Guvernul Grindeanu a reușit să se împrumute pe termen mediu și lung, în numai trei luni și jumătate din acest an, cu echivalentul a 4,7 miliarde euro, adică circa 40% din împrumutul luat de la FMI în anul 2009 (12,9 miliarde euro). PSD explică, după bunul obicei românesc, că și Cioloș a împrumutat în 2016 aproape 50 miliarde lei de pe piața internă și 3,25 miliarde euro de pe piața externă. Numai că alianța de la guvernare omite să spună că Guvernul Cioloș a fost obligat să respecte programul de măsuri al Guvernului Ponta, plus că în 2016 au ajuns la scadență titluri emise pe piața internă în sumă de 38 miliarde lei și obligațiuni emise pe piața externă în valoare de 1,5 miliarde euro. În perioada „celui mai performant guvern de după Revoluție” cum îi plăcea lui Victor Ponta să-și autoîntituleze prestația, adică în intervalul 2013 – 2015 datoria publică a crescut cu 25 miliarde euro, respectiv cu 21% pe locuitor (3650 euro). Cu alte cuvinte relansarea economiei – ridicată în slăvi de politicienii PSD – s-a făcut nu prin  investiții suplimentare ci prin creșterea gradului de îndatorare a țării. În 2008 datoria publică a României era de 13% din PIB iar în 2015 a urcat la 40% din PIB. Așadar singura soluție nemijlocită, care ar stopa escaladarea aberantă a datoriei publice ar fi alocarea unor sume corespunzătoare pentru investiții. Exact ce nu face nici Guvernul Grindeanu, și cum nu au făcut niciodată guvernele populiste, de sorginte socialistă. Ba, revin, în cei patru ani cât a guvernat țara, între 2004 – 2008, Guvernul inimii slobode Tăriceanu nu a reușit să construiască decât 5 km de autostradă, cu toate că a traversat o fastă perioadă de boom economic. În anul 2017, întrucât se mizează, fantasmagoric, pe atragerea a 22 miliarde lei din fonduri nerambursabile, de la bugetul de stat va fi alocată cea mai mică sumă pentru investiții de la aderarea României la UE.

Legea salarizării unitare, care ține cu sufletul la gură salariații bugetari, va arunca în aer deficitul bugetar și este de așteaptat ca guvernul să contracteze noi împrumuturi. Deși social-democrații dau asigurări pe toate canalele că sunt bani pentru creșterile salariale, realitatea îi contrazice. Costurile cu dobânzile la împrumuturile contractate sunt devastatoare și ele cresc de la an la an. În 2008 erau de 3,9 miliarde lei, în 2010 – 7,3 miliarde lei, în 2012 – 11,5 miliarde lei etc. Iata deci, ce se ascunde în spatele gargarei populiste ale guvernării PSD-ALDE.

Elit - Gustul Desăvârșit

Mihai Babițchi

           


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Opinii - Comentarii

INFORMARE| Amendament la documentul de Ofertă Publică de Preluare Obligatorie a PREBET S.A. Aiud aprobat prin decizia A.S.F nr. 634 din data de 25.05.2022

Publicat

în

APROBAREA AMENDAMENTULUI  NU ARE VALOARE DE GARANŢIE ŞI NICI NU REPREZINTĂ O ALTĂ FORMĂ DE APRECIERE A A.S.F. CU PRIVIRE LA OPORTUNITATEA, AVANTAJELE SAU DEZAVANTAJELE, PROFITUL ORI RISCURILE PE CARE LE-AR PUTEA PREZENTA TRANZACŢIILE DE ÎNCHEIAT PRIN ACCEPTAREA OFERTEI PUBLICE OBIECT AL DECIZIEI DE APROBARE. DECIZIA DE APROBARE CERTIFICĂ NUMAI REGULARITATEA DOCUMENTULUI DE OFERTĂ ÎN PRIVINŢA EXIGENŢELOR LEGII ŞI ALE NORMELOR ADOPTATE ÎN APLICAREA ACESTEIA.

Preambul

Principalul scop al acestui document este să furnizeze date actualizate în legătură cu unele informații prezentate în Documentul de Ofertă și trebuie citit doar împreună cu Documentul de Ofertă și în contextul Ofertei descrise în Documentul de Ofertă. Ofertanții și/sau intermediarul nu au actualizat nicio altă informație  decât cea prezentată în cuprinsul acestui amendament, celelalte informații prezentate în documentul de ofertă fiind corecte și complete la data Documentului de ofertă. Astfel, nici ofertanții și nici Intermediarul nu își asumă nicio responsabilitate privind acuratețea și caracterul complet al informațiilor prezentate în documentul de Ofertă, cu excepția datelor prezentate în acest amendament, la o dată ulterioară datei Documentului de ofertă.

 

Elit - Gustul Desăvârșit

Publicarea Amendamentului

Prezentul Amendament este pus la dispoziția investitorilor după aprobarea sa de către A.S.F. prin publicarea unui anunț conform aceleiași proceduri utilizate pentru publicarea Documentului de Ofertă.

Amendamentul la Ofertă va fi disponibil în același mod în care este și Documentul de Ofertă astfel:

  1. În format electronic de pe website-ul Intermediarului GOLDRING SA (goldring.ro) și al Bursei de Valori București (www.bvb.ro) .
  2. pe suport de hârtie, la cererea investitorilor adresată GOLDRING SA la sediul acesteia (Tg. Mureș, str. Tudor Vladimirescu nr. 56A, jud. Mureș).

Ofertanții au convenit la modificarea Documentului de ofertă după cum urmează:

Paragraful de la punctul 6: „Impetum Investmens S.A. va achiziționa cu prioritate în cadrul Ofertei un număr maxim de 1.822.122 acțiuni, Anodin Assets S.A. va achiziționa un număr de 5.225.000 acțiuni, Ges-Green Energy Specialists SRL  va achiziționa un număr de 5.225.000 acțiuni, restul de 5.227.560 acțiuni vor fi achiziționate de Acord Construct ALT S.R.L.”

se modifică astfel:

Ofertanții vor achiziționa cu prioritate în următoarea ordine precum și în limitele maxime precizate, în funcție de numărul de acțiuni ce vor fi subscrise în cadrul ofertei, după cum urmează:

  • Impetum Investmens S.A. – 5.236.819 acțiuni,
  • Anodin Assets S.A. – 4.087.620 acțiuni,
  • Ges-Green Energy Specialists SRL – 4.087.620 acțiuni și
  • Acord Construct ALT S.R.L – 4.087.623 acțiuni”

Potrivit prevederilor art. 28 (3) din Legea nr. 24/2017, ale art. 54 (4) din Regulamentul 5/2018 și ale Documentului de Ofertă,  investitorii care au acceptat să subscrie în oferta publică de cumpărare înaintea publicării amendamentului pot să îşi retragă acceptul în termen de două zile lucrătoare de la publicarea amendamentului, respectiv în perioada 27.05.2022 – 30.05.2022.

Celelalte prevederi ale Anunțului și ale Documentului de Ofertă rămân neschimbate.

Prezentul amendament  este întocmit în conformitate cu Legea nr. 24/2017 și Regulamentul ASF nr. 5/2018 privind emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piață, cu modificările si completările ulterioare

 

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

24 mai: Ziua europeană a parcurilor naționale. Cum a ajuns să fie celebrată această zi și care este scopul acesteia

Publicat

în

24 mai: Ziua europeană a parcurilor naționale. Cum a ajuns să fie celebrată această zi și care este scopul acesteia

An de an, la data de 24 mai, este sărbătorită Ziua europeană a parcurilor naționale, la nivel continental, această zi având scopul de a apropia oamenii de natură și dea sensibiliza publicul privind impotanța frumuseții naturale în zonele protejate, dar și la impotanța conservării și gestionării durabile a ariilor protejate din Europa.

Hotărârea sărbătoririi Zilei europene a parcurilor naţionale a fost luată în 1999, când s-au împlinit 90 de ani de la crearea primelor nouă parcuri naţionale în Suedia (mai 1909). În acel an, pe 24 mai, peste o sută de organizaţii din 18 ţări europene au organizat evenimente de Ziua europeană a parcurilor naţionale.

Elit - Gustul Desăvârșit

Iniţiativa a aparţinut Federaţiei EUROPARC, organizaţie nonguvernamentală, fondată în 1973, ce reuneşte sute de autorităţi şi mii de arii protejate din 40 de ţări europene. EUROPARC doreşte conştientizarea opiniei publice europene faţă de importanţa rezervaţiilor naturale protejate şi a parcurilor naţionale.

România este membru al EUROPARC prin Academia de Ştiinţe Agricole, iar ariile protejate care intră sub incidenţa autorităţii EUROPARC sunt Delta Dunării şi Parcul Naţional Retezat. Din partea României, ca membri EUROPARC mai sunt: Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti; Asociaţia Altitudine; Administraţia Parcului Natural Apuseni; Enduro Ranch; ProPark – Fundaţia pentru arii protejate.

În România, celebrarea Zilei europene a parcurilor naţionale a fost marcată, an de an, prin organizarea unor manifestări dedicate celebrării unor evenimente cu semnificaţie deosebită în domeniul protecţiei naturii şi al ariilor naturale protejate, în organizarea Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva şi a altor instituţii.

Europa are numeroase arii protejate importante, dar este în acelaşi timp un adevărat mozaic de naţiuni, culturi şi organizări politice. Până la constituirea Uniunii Europene nu s-a putut vorbi efectiv despre un punct de vedere comun sau despre iniţiative europene în domeniul conservării mediului. În anul 1994 a fost lansat la nivel european Planul de Acţiune pentru Ariile Protejate.

Iniţiative europene cum ar fi EECONET, EMERALD, Natura 2000 şi altele pregătesc drumul către o reţea europeană de arii protejate interconectate prin coridoare ecologice ce permit dispersia şi migrarea speciilor. În politica de conservare a mediului atât la nivel european, cât şi mondial se face simţită din ce în ce mai acut necesitatea trecerii de la conservarea speciilor la cea a habitatelor, de la conservarea unor locuri la conservarea unor ecosisteme şi de la măsuri naţionale la măsuri internaţionale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

Ce nume se sărbătoresc de Sfinții Constantin și Elena: În jur de 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica în 21 mai

Publicat

în

Nume care se sărbătoresc de Sf Constantin şi Elena şi nume derivate din Constantin şi Elena care își serbează onomastica.

Sfinții Constantin și Elena: Peste 1,1 milioane de femei şi peste 600.00 de bărbaţi îşi sărbătoresc onomastica în 21 mai, de Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.

Citeşte şi: mesaje de Constantin şi Elena

Dintre cei 1.800.634 de români care îşi serbează onomastica de Sfinţii Constantin şi Elena, 640.518 sunt bărbaţi şi 1.160.116 sunt femei, potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI).

Dintre femeile care îşi sărbătoresc onomastica, 884.229 poartă numele de Elena, 124.773 sunt Ileana şi 69.944 se numesc Lenuţa. Alte 53.613 de femei poartă numele de Constanţa, 26.811 au numele Constantina, 4.279 – Leana şi 1.467 – Nuţi.

Elit - Gustul Desăvârșit

Majoritatea bărbaţilor, respectiv 495.656, se numesc Constantin, alţi 80.037 poartă numele Costel, iar 33.386, Costică. De asemenea, 20.002 de bărbaţi se numesc Costin, 10.487 – Costinel, 635 – Costi şi 315 – Costeluş.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare