Președintele Klaus Iohannis s-a interesat personal de situația drumului către domeniul schiabil Șureanu

Primarul comunei Șugag: Președintele Klaus Iohannis s-a interesat personal de situația drumului către domeniul schiabil Șureanu • Primăria Șugag face eforturi pentru preluarea drumului de la Romsilva în vederea reabilitării, însă fără prea mare succes.

Potențialul turistic al domeniului schiabil din Munții Șureanu este unul uriaș, confirmat de însuși președintele României, Klaus Iohannis, care preferă să vină să schieze la Poarta Raiului, și nu la Păltiniș (în județul natal Sibiu), Poiana Brașov sau Straja. Zona are ceva din frumusețea Alpilor, cei care ajung în zonă spunând că daca n-ai ști unde te afli, ai putea crede că ești în Austria, Elveția sau Italia.

ELIT

Aceasta este probabil și explicația pentru care destul de mulți turiști se încumetă să ajungă în zonă, în ciuda celor 18 kilometri greu practicabili dintre barajul Oașa și Poarta Raiului. Drumul, în trecut județean, a fost cedat Romsilva pentru care prioritară este, evident, exploatarea multelor hectare de pădure pe care le deține în zonă, și nu turismul.

De altfel, la intrarea pe acest drum tronează inscripția ”Drum închis circulației pulbice”, adică, cu alte cuvinte, cine pătrunde o face pe proprie răspundere, și nu pe cea a administratorului Romsilva. După ce Consiliul Județean Alba a cedat drumul către Romsilva în primăvara anului trecut, ”lupta” a fost preluată de Primăria Șugag.

”Am încercat să trecem drumul la Consiliul Local Șugag în două rânduri, prin hotărâre de guvern, însă am aflat că, nu știm exact din ce motiv, acestea au fost retrase în ultimul moment de pe ordinea de zi. Cert este că Romsilva nu vrea nicicum să cedeze, ei au foarte multe hectare de pădure în zonă și le e teamă să nu le fie blocat accesul la proprietăți.

De altfel, recent am fost convocați și noi și cei de la Romsilva la o discuție la Prefectură și ei au spus că nu cedează în privința drumului. Singura soluție ar fi să se dea o hotărâre de guvern sau să se schimbe legea care spune că proprietarii majoritari de pădure deschid drumul în zonă. Până atunci, toate se sparg în capul nostru și lumea ne condamnă pe noi că nu facem ceva”, a precizat primarul comunei Șugag, Constantin Jinar.

Edilul a spus că recent de situația drumului s-a interesat personal președintele României, Klaus Iohannis. ”Am vorbit cu domnul președinte și l-am informat exact care e situația. Nu știu dacă stă în atribuțiile lui să intervină într-o astfel de problemă”, a adăugat edilul. Cea mai recentă vizită a lui Iohannis pe pârtiile de schi din Munții Șureanu a fost în 27 ianuarie, când președintele a fost fotografiat stând de vorbă cu turiștii în timp ce își aștepta rândul la telescaun.

Accesul unic spre pârtii se poate face pe ruta Sebeş – Şugag – lacul Oaşa (DN 67 C), apoi spre Mănăstirea Oaşa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Şureanu (DJ 704). Distanţa faţă de Sebeş este de 82 km, care pot fi parcurşi în aproximativ 2 ore. Între Sebeş şi lacul Oaşa (62 km), drumul este asfaltat în întregime, fiind accesibil pentru orice maşină.

Porțiunea de 18 km între Oaşa – Domeniul Schiabil Şureanu este greu practicabilă pe timpul iernii, fiind presărată cu gropi și porțiuni de gheață. Drumul este îngust și mai ales în week-end-uri se pot crea ambuteiaje. Lanţurile sunt necesare și se recomandă prudenţă şi răbdare. Primăvara, odată cu topirea zăpezii, această porțiune devine impracticabilă.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

7 Comentarii

apoliticul 4 februarie 2018 at 19:56

Adevarul e ca e nasol sa nu poti ajunge la destinatia de vacanta preferata.
PS daca ar fi la fel de interesat si de tara asta nu ar fi rau.La vacanta vad ca e primul.

marius 5 februarie 2018 at 8:29

Mâine, poinâine se va interesa ACELERAT.

Ion ION 5 februarie 2018 at 14:23

BATAIA DE JOC A AUTORITATILOR JUDETENE-PREFECT SI PRESEDINTE CJ-ESTE UN Serios MOTIV DE DEMISIE PENTRU NEPUTINTA DE DECENII DE A ASFALTA 18 KM DE DRUM.
E O MOSTRA DE NEPUTINTA FARA LIMITE.

Un roman 6 februarie 2018 at 8:34

Neputinta?Mai bine spus sabotaj al dezvoltarii turismului!Trebuie oare sa se intereseze presedintele de acest lucru? E bine ca totusi a vazut pancarta cu ”Drum închis circulației pulbice”!Oare ce arr fi daca celor de la Romsilva care oricum nu iubesc padurile, numai profitul pe care acestea le aduc sa li se impute toti banii care s-ar putea castiga la buget prin exploatarea la maxim al acestui domeniu schiabil? Si cine sunt ,,ROMSILVA”? NU SUNT TOT ROMANI?

Micutul presedinte 6 februarie 2018 at 13:21

Asta dovedeste inca o data, capacitatea lui Dumitrel.
Cel care a cheltuit o gramada de bani pe studii de fezabilitate utopice, pt partii de ski si statiuni turistice, dar care in afara ca a pierdut banii CJ pe procese nu a reusit nimic in cateva mandate.
Ca sa scape de povara drumului l-a cedar la Romsilva.
Groapa de gunoi, alta incompetenta crasa…
Si totusi, are tupeul de a candida din nou…
Si totusi, vor fi destui, care il vor vota…
In concluzie, fiecare isi merita soarta.

AGA MEMNON 7 februarie 2018 at 19:05

Sasul national s-a interesat daca isi poate satisface placerea. Schiul, adeca! Sa fim seriosi. Omul e un desavarsit plezirist. ca tara arde, nu conteaza. El sa faca excursii de relaxare in Teneriffa, excursie de shoping in Muenchen, schi la Sureanu.. cand dreacu mai lucreaza ipochimenul, nu stim. Si toate astea pe un salariu excelent, pe gratuitati fara numar, ca deh.. e prezident. Arata ceva, nenea Claus, ca pana acum.. nu prea. E buna si reprezentarea,unde esti ok, dar e cam putin.

AGA MEMNON 7 februarie 2018 at 19:08

apoliticule. Asa este. S-a interesat doar ca il durea pe el, personal. De durerile rumanilor nu prea il intereseaza. Pe sasii lui i-a rezolvat, le-a dat , indirect, dar perfect voit, toate bunurile Grupului Etnic German, organizatie nazista, hitlerista… pe el s-a rezolvat, cu 6 case, luate cu „abilitate”( eufemism, evident). Doar pe prostii de valahi ii uita.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...