Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Președintele Klaus Iohannis s-a interesat personal de situația drumului către domeniul schiabil Șureanu

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Primarul comunei Șugag: Președintele Klaus Iohannis s-a interesat personal de situația drumului către domeniul schiabil Șureanu • Primăria Șugag face eforturi pentru preluarea drumului de la Romsilva în vederea reabilitării, însă fără prea mare succes.

Potențialul turistic al domeniului schiabil din Munții Șureanu este unul uriaș, confirmat de însuși președintele României, Klaus Iohannis, care preferă să vină să schieze la Poarta Raiului, și nu la Păltiniș (în județul natal Sibiu), Poiana Brașov sau Straja. Zona are ceva din frumusețea Alpilor, cei care ajung în zonă spunând că daca n-ai ști unde te afli, ai putea crede că ești în Austria, Elveția sau Italia.

Aceasta este probabil și explicația pentru care destul de mulți turiști se încumetă să ajungă în zonă, în ciuda celor 18 kilometri greu practicabili dintre barajul Oașa și Poarta Raiului. Drumul, în trecut județean, a fost cedat Romsilva pentru care prioritară este, evident, exploatarea multelor hectare de pădure pe care le deține în zonă, și nu turismul.

De altfel, la intrarea pe acest drum tronează inscripția ”Drum închis circulației pulbice”, adică, cu alte cuvinte, cine pătrunde o face pe proprie răspundere, și nu pe cea a administratorului Romsilva. După ce Consiliul Județean Alba a cedat drumul către Romsilva în primăvara anului trecut, ”lupta” a fost preluată de Primăria Șugag.

”Am încercat să trecem drumul la Consiliul Local Șugag în două rânduri, prin hotărâre de guvern, însă am aflat că, nu știm exact din ce motiv, acestea au fost retrase în ultimul moment de pe ordinea de zi. Cert este că Romsilva nu vrea nicicum să cedeze, ei au foarte multe hectare de pădure în zonă și le e teamă să nu le fie blocat accesul la proprietăți.

De altfel, recent am fost convocați și noi și cei de la Romsilva la o discuție la Prefectură și ei au spus că nu cedează în privința drumului. Singura soluție ar fi să se dea o hotărâre de guvern sau să se schimbe legea care spune că proprietarii majoritari de pădure deschid drumul în zonă. Până atunci, toate se sparg în capul nostru și lumea ne condamnă pe noi că nu facem ceva”, a precizat primarul comunei Șugag, Constantin Jinar.

Edilul a spus că recent de situația drumului s-a interesat personal președintele României, Klaus Iohannis. ”Am vorbit cu domnul președinte și l-am informat exact care e situația. Nu știu dacă stă în atribuțiile lui să intervină într-o astfel de problemă”, a adăugat edilul. Cea mai recentă vizită a lui Iohannis pe pârtiile de schi din Munții Șureanu a fost în 27 ianuarie, când președintele a fost fotografiat stând de vorbă cu turiștii în timp ce își aștepta rândul la telescaun.

Accesul unic spre pârtii se poate face pe ruta Sebeş – Şugag – lacul Oaşa (DN 67 C), apoi spre Mănăstirea Oaşa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Şureanu (DJ 704). Distanţa faţă de Sebeş este de 82 km, care pot fi parcurşi în aproximativ 2 ore. Între Sebeş şi lacul Oaşa (62 km), drumul este asfaltat în întregime, fiind accesibil pentru orice maşină.

Porțiunea de 18 km între Oaşa – Domeniul Schiabil Şureanu este greu practicabilă pe timpul iernii, fiind presărată cu gropi și porțiuni de gheață. Drumul este îngust și mai ales în week-end-uri se pot crea ambuteiaje. Lanţurile sunt necesare și se recomandă prudenţă şi răbdare. Primăvara, odată cu topirea zăpezii, această porțiune devine impracticabilă.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

DOLIU în familia primarului din Alba Iulia: Mama lui Gabriel Pleșa a încetat din viață după o grea suferință

Ziarul Unirea

Publicat

în

DOLIU în familia primarului din Alba Iulia: Mama lui Gabriel Pleșa a încetat din viață după o grea suferință Este doliu în familia primarului de la Alba Iulia. Mama lui Gabriel Pleșa a încetat din viață vineri, 26 aprilie, după o grea suferință. Citește și: Mesaje de condoleanțe Mama primarului Gabriel Pleșa, Maria Pleșa, a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea