Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Opinii - Comentarii

Povestea spiridușilor lui Moș Crăciun: Îl ajută cu spor pe bătrânelul cu barbă albă la îndeplinirea tuturor dorințelor din lume

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Povestea spiridușilor lui Moș Crăciun: Îl ajută cu spor pe bătrânelul cu barbă albă la îndeplinirea tuturor dorințelor din lume

Moș Crăciun este bătrânelul cel mai iubit și cel mai așteptat în perioada sărbătorilor de iarnă. Se zvonește că respectă toate dorințele copiilor, îi ajută pe cei obraznici să devină ascultători și călătorește în toată lumea într-o singură noapte. Pare imposibil ca moșul să le facă singur pe toate, însă nu este singur.

Potrivit credintelor populare, cei care il ajuta cu spor pe mosul la indeplinirea tuturor dorintelor din lume sunt spiridusii. Fara ajutorul lor, mosul nu ar putea sa faca din aceasta sarbatoare un moment de veselie si pace.

Citește și: Cele mai frumoase mesaje de Crăciun 2023. Urări și felicitări pe care le puteți trimite celor dragi

Istoria spiridusilor

Se spune ca spiridusii lui Mos Craciun sunt descendentii piticilor din Scandinavia . Acesti pitici aparau casa de spiritele malefice si erau buni si amabili cu toata lumea. Cei care se purtau urat cu ei erau insa pedepsiti si chiar mancati. Astfel, spiridusii erau atat iubiti, cat si urati de oameni. In secolul XIX , scriitorii din Scandinavia au transformat imaginea piticilor in spiridusi. Spiridusii erau niste spirite poznase, dar bune la suflet.

Spiridusii au fost descrisi ca prietenii adevarati si ajutoarele de incredere ale lui Mos Craciun. Artisti plastici precum Hansen si Nystrom au pictat spiridusii mosului in forma cunoscuta in zilele noastre.

Citește și: MESAJE de CRACIUN fericit 2023! Urări, felicitări și SMS-uri pe care le poți trimite celor dragi

Secretul din Laponia

La inceput se credea ca mosul si spiridusii traiau la Polul Nord si ca sania sa era trasa de reni. In 1925 insa s-a descoperitla Polul Nord nu exista reni. Singurul loc unde acestia cresc este Laponia. Tot in Laponia se crede ca exista un sat misterios unde locuiesc mosul si sotia sa. Si numarul spiridusilor care il ajuta pe mos este incert. Unii cred ca sunt sase spiridusi, altii noua. Cei mai multi cred insa ca mosul are 13 spiridusi asistenti care il ajuta. Si numarul spiridusilor care il ajuta pe mos este incert. Unii cred ca sunt sase spiridusi, altii noua. Cei mai multi cred insa ca mosul are 13 spiridusi asistenti care il ajuta.

Spiridusii sunt copiii lui Gryla si ai lui Leppaludi si sunt foarte isteti. Acestia il ajuta pe Mos Craciun la creearea jucariilor si la organizarea scrisorilor.

Spiridusii mosului

Iata si numele si sarcinile pe care cei sase spiridusi ai mosului trebuie sa le indeplineasca:

– Alabaster Snowball: este administratorul listei copiilor cuminti si obraznici
– Bushy Evergreen: este inventatorul masinariei de facut jucarii
– Pepper Minstix: este pastratorul secretului resedintei mosului
– Shinny Upatree: este cel mai vechi prieten al lui Mos Craciun si cofondatorul satului din Laponia
– Sugarplum Mary: este sefa dulciurilor si prajiturilor si o ajuta pe Craciunita in bucatarie
– Wunorse Openslae: este designerul saniei lui Mos Craciun si are grija si de reni

In Islanda spiridusii lui mos Craciun mai sunt cunoscuti si sub urmatoarele nume: Askasleikir, Bjugnakraekir, Faldafeykir, Gattathefur, Giljagaur, Gluggagaegir, Ketkrokur, Kertasnikir, Pottasleikir, Skyrjarmur, Stekkjarstaur, Stufur si Thvorusleikir.

Pe 6 ianuarie sau in ultima zi a Craciunului spiridusii aprind torte si se intorc in satul din Laponia unde sarbatoresc incheierea cu bine a sarbatorilor de Craciun.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Miercurea Mare din Săptămâna Patimilor: Pomenirea femeii păcătoase şi vânzarea lui Iisus Hristos pentru 30 de arginiţi

Ziarul Unirea

Publicat

în

În Miercurea Mare din Săptămâna Patimilor s-a făcut pomenirea femeii celei păcătoase şi a avut loc vânzarea lui Iisus Hristos, de către Iuda Iscarioteanul, unul dintre ucenicii săi, pentru 30 de arginţi Miercuri este pomenirea femeii celei păcătoase, care aflând că Mântuitorul se află în casa lui Simon Leprosul, a luat un vas cu mir […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea