Cultură Educație
PopulismUL lacrimogen
Te întreb, stimate cititor, dacă nu te-ai săturat să fii invadat pe toate canalele media cu ştiri care mai de care mai alarmante despre starea deplorabilă în care a ajuns România, despre criză, şomaj, scăderea consumului, neputinţa guvernanţilor, lichelismul politicienilor, corupţia din administraţie şi justiţie… DEMAGOGIA INCREDIBILĂ. Şi nimic nu se schimbă. Pentru că STATUL comunică, dar nu explică nimic. Modificarea valorii şi a termenului de acordare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului, anunţată de guvern, a creat o adevărată isterie a luărilor de poziţie. Nimeni nu dă înapoi cu plăcere ceea ce a primit deja. Pe drept, sau nedrept. Discret şi fără comentarii, ziarul „Unirea” a publicat câteva din cifrele semnificative ale concediului de natalitate în alte ţări: 14 luni în Germania, 4 luni în Franţa, 6 luni în Ungaria, 3 luni în SUA. România, ruptă în fund de sărăcie, acordă 2 ani şi 85% din salariu. Peste 10 milioane de români beneficiază de diferite forme de ajutoare sociale, posibile doar în economii puternice, nu devastate de recesiune.
Jurnaliştii au intrat în sfârşit în posesia celor peste 500 de pagini cât reprezintă proiectul de buget pe anul 2011. Un proiect redactat ca în epoca de piatră, cum bine a observat Sorin Pâslaru, redactorul şef al prestigiosului cotidian „Ziarul financiar”: „E ca la stat. Nu înţelegi nimic. Ca la Poştă, unde nu ştii la care ghişeu se prezintă recomandatele. Ca la spital, unde intri, dar nu există o recepţie, pe uşi nu scrie nimic, personalul medical nu are ecusoane. Sau ca la minister, unde suni, dar nu ştii cu cine vorbeşti pentru că niciun funcţionar din România nu are obligaţia de a răspunde la telefon întâi prezentându-se. Eşti rătăcit”. Finanţele vin cu aceleaşi capitole obosite, de acum 20 ani, subcapitole/paragrafe, articole, alineate restrânse şi apoi extinse pe Salarii de bază/ Salarii de merit/indemnizaţii de conducere/Spor de vechime/Alte sporuri/Fond de premii/Norme de hrană etc. Un haos organizat să ascundă cât se adună şi cât se cheltuie, cum sunt administrate cheltuielile sau care este eficienţa investiţiilor. Se prevăd scăderi ale cheltuielilor dar nu se explică de unde vor fi ele obţinute. Fiecare minister are propriul soft informaţional fără să existe unul la nivel naţional din care cetăţeanul să afle ce face guvernul cu banii încasaţi la buget. Ca în orice ţară occidentală. România are nevoie disperată de o reformă administrativă profundă, dar puţini înţeleg asta.
Politicienii judeţului Alba, îndeosebi parlamentarii s-au grăbit să iasă la rampă, speculând aprig oportunitatea câştigării câtorva voturi în plus. Mamele şi copiii, natalitatea ţării, ce subiect straşnic pentru populismul lacrimogen al oamenilor noştri politici. Evident cei din Opoziţie s-au arătat scandalizaţi de intenţia guvernului de a reduce la un an concediul post-natal. Nu a lipsit mult ca PSD să acuze guvernul de… genocid natal. Patetismul liberalilor atinge cote paroxistice iar conservatorii devin chiar ridicoli. Partidul Conservator cheamă la o cruciadă juridică îndreptată împotriva Puterii, solicitând mămicile să iniţieze „o acţiune comună…în vederea păstrării drepturilor câştigate prin muncă de mamele din România”. Nu au precizat ce fel de muncă, presupunând, fireşte, că toată lumea ştie ce se petrece în dormitor. Un parlamentar al Puterii a decis să susţină actuala perioadă de concediu maternal sugerând totuşi ca sectorul privat să fie încurajat pentru construcţia de creşe şi grădiniţe. Idee interesantă dar inadecvată într-un moment de criză economică, când firmele private abia supravieţuiesc. Mai nou toată lumea, urmând exemplul celor din justiţie, dă în judecată Guvernul cerându-şi înapoi drepturile ciuntite. O fac profesorii, o fac poliţiştii, o fac sindicatele, o fac cetăţenii simpli. Instanţele de judecată, şi aşa sufocate de mulţimea dosarelor, ajung să dea soluţii pe bandă rulantă în conflicte de muncă artificiale, unele chiar aiuritoare în ţara unde totul este posibil. Nimeni nu vrea să înţeleagă că România NU MAI ARE BANI. Am avut de ales între o suferinţă pe temen scurt sau un colaps prelungit, cu consecinţe pe termen nedefinit.
Mihai BABIŢCHI
Cultură Educație
Bursa de excelență KRONOSPAN – 2023: 15 elevi din Sebeș au primit peste 22.000 de lei, pentru rezultatele școlare obținute
Kronospan este cel mai mare producător de plăci pe bază de lemn, prezent în 47 de locații din 25 de țări, recunoscut și apreciat la nivel internațional.
În România deține doua fabrici, una la Brașov, specializata în producție de plăci OSB și una la Sebeș, cu o tradiție îndelungată în prelucrarea lemnului.
Compania, în cadrul politicilor sale de responsabilitate socială, investește în performanță și susține, an de an, parcursul educațional al elevilor din orașul Sebeș, prin organizarea „Bursei de Excelență Kronospan” încă din 2012. In acești ani, compania a oferit burse de performanta unui număr de peste 100 de elevi din cadrul instituțiilor de invatamant de la Sebeș.
La ediția din acest an au fost analizate rezultatele a peste 80 de elevi, iar la final, în baza punctajului, Comisia a decis să acorde trei burse pentru elevii școlilor gimnaziale și încă cinci burse pentru elevii liceelor din Sebeș.
Pentru a răsplăti si încuraja eforturile tuturor celor înscriși, s-a decis suplimentarea cu încă cinci burse, în valoare de 3000 de lei în total, care vor reveni elevilor din ciclul gimnazial.
Valoarea financiară a burselor oferite in acest an a depășit suma de 22.000 lei.
Cei 15 elevi care au obținut „Bursa de Excelență Kronospan” învață la Colegiul Național Lucian Blaga Sebeș, Liceul German Sebeș, Școala Gimnazială Mihail Kogălniceanu Sebeș, Liceul Tehnologic Sebeș, Școala Gimnazială nr. 2 Sebeș și la Școala Gimnazială Petrești.
Kronospan felicita pe aceasta cale toti elevii inscrisi in program si, de asemenea, mulțumește cadrelor didactice implicate, asigurandu-i de întregul suport în ceea ce privește oportunitățile de practica in cadrul companiei sau dotarea bazei materiale a școlilor.
Cultură Educație
La LPS Alba Iulia, vineri, Târg școlar de Crăciun | Tombolă cu premii de la Feli Donose, Nicolae Stanciu și Andreea Fleșer
Vineri, 16 decembrie, între orele 12.00-18.00, la Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia, va avea loc Târgul şcolar de Crăciun, organizat de către elevii și profesorii instituției, pentru strângerea de fonduri în vederea realizării unui teren de sport acoperit.
Fiecare clasă de gimnaziu și liceu va avea un stand de prezentare a produselor realizate de elevi și expuse pentru vânzare, se va organiza și o tombolă și un concert de colinde. Se vor premia cel mai bine organizat stand, cea mai frumoasă clasă de ciclu primar și clasa cu cea mai bună vânzare. În cadrul tombolei printre premiile speciale sunt 3 cadouri de la cântăreața Feli Donose (din Sebeș), un tricou al echipei naționale de fotbal a României, purtat de căpitanul primei reprezentative Nicolae Stanciu, două maieuri de baschet de la Andreea Fleșer, ultimii doi foști elevi ai LPS Alba Iulia, plus alte 100 de cadouri speciale. Biletele pentru tombolă pot fi achiziționate între orele 12.00-13.00, iar extragerea câștigătorilor va fi la ora 14.00.
“Iubesc acest liceu, iubesc profesorii care mi-au predat și care m-au ajutat-modelat să pot ajunge un om educat în primul rând și pe urmă un sportiv de performanță disciplinat și cu un caracter puternic. Vreau să mulțumesc tuturor celor care au lucrat în acest liceu și celor care încă activează acolo pentru profesionalismul de care dau dovadă, pentru căldura și modul în care tratează și lucrează cu elevii, pentru faptul că te ajută să îți urmezi visul și cel mai important pentru faptul că acest liceu a dat și dă în continuare sportivi de performață pentru orașul și țara noastră”, a transmis Nicolae Stanciu (China, Wuhan Three Towns), completat de baschetbalista Andreea Fleșer (FCC Baschet Arad): “Am fost elevă și sportivă la Liceul cu Program Sportiv Alba, liceul mi-a rămas drag în suflet, deoarece a fost locul ce m-a ajutat să devin ceea ce sunt astăzi și anume o sportivă de performanță, având o viață sănătoasă și bine organizată”.
Cultură Educație
24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online
24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online
Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.
Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza
Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.
Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.
Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.
Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.
-
Ştirea zileiacum 20 de ore
Caz ȘOCANT în Alba: Un bărbat a încercat să-și UCIDĂ cu brutalitate fosta soție. A lovit-o cu un briceag în cap până s-a rupt lama
-
Ştirea zileiacum 19 ore
Două persoane, transportate la spital cu răni ușoare: Coliziune față-spate între două autoturisme, în zona localității Vălișoara
-
Actualitateacum 22 de ore
GREVA profesorilor din România: Se caută soluţii privind încheierea situaţiilor şcolare la clasele a XII-a
-
Actualitateacum 24 de ore
STUDIU: Anul în care căsătoriile ar putea dispărea, potrivit mai multor experți
-
Actualitateacum 18 ore
Comerțul cu amănuntul în aprilie 2023, mai slab decât luna precedentă. Datele INS
-
Actualitateacum 21 de ore
Mai aveţi zile de concediu din 2021 şi vreţi să nu le pierdeţi? Vedeţi aici ce se întâmplă cu perioada de concediu de odihnă neefectuată