Rămâi conectat

Cultură Educație

PopulismUL lacrimogen

Publicat

în

Te întreb, stimate cititor, dacă nu te-ai săturat să fii invadat pe toate canalele media cu ştiri care mai de care mai alarmante despre starea deplorabilă în care a ajuns România, despre criză, şomaj, scăderea consumului, neputinţa guvernanţilor, lichelismul politicienilor, corupţia din administraţie şi justiţie… DEMAGOGIA INCREDIBILĂ. Şi nimic nu se schimbă. Pentru că STATUL comunică, dar nu explică nimic. Modificarea valorii şi a termenului de acordare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului, anunţată de guvern, a creat o adevărată isterie a luărilor de poziţie. Nimeni nu dă înapoi cu plăcere ceea ce a primit deja. Pe drept, sau nedrept. Discret şi fără comentarii, ziarul „Unirea” a publicat câteva din cifrele semnificative ale concediului de natalitate în alte ţări: 14 luni în Germania, 4 luni în Franţa, 6 luni în Ungaria, 3 luni în SUA. România, ruptă în fund de sărăcie, acordă 2 ani şi 85% din salariu. Peste 10 milioane de români beneficiază de diferite forme de ajutoare sociale, posibile doar în economii puternice, nu devastate de recesiune.
Jurnaliştii au intrat în sfârşit în posesia celor peste 500 de pagini cât reprezintă proiectul de buget pe anul 2011. Un proiect redactat ca în epoca de piatră, cum bine a observat Sorin Pâslaru, redactorul şef al prestigiosului cotidian „Ziarul financiar”: „E ca la stat. Nu înţelegi nimic. Ca la Poştă, unde nu ştii la care ghişeu se prezintă recomandatele. Ca la spital, unde intri, dar nu există o recepţie, pe uşi nu scrie nimic, personalul medical nu are ecusoane. Sau ca la minister, unde suni, dar nu ştii cu cine vorbeşti pentru că niciun funcţionar din România nu are obligaţia de a răspunde la telefon întâi prezentându-se. Eşti rătăcit”. Finanţele vin cu aceleaşi capitole obosite, de acum 20 ani, subcapitole/paragrafe, articole, alineate restrânse şi apoi extinse pe Salarii de bază/ Salarii de merit/indemnizaţii de conducere/Spor de vechime/Alte sporuri/Fond de premii/Norme de hrană etc. Un haos organizat să ascundă cât se adună şi cât se cheltuie, cum sunt administrate cheltuielile sau care este eficienţa investiţiilor. Se prevăd scăderi ale cheltuielilor dar nu se explică de unde vor fi ele obţinute. Fiecare minister are propriul soft informaţional fără să existe unul la nivel naţional din care cetăţeanul să afle ce face guvernul cu banii încasaţi la buget. Ca în orice ţară occidentală. România are nevoie disperată de o reformă administrativă profundă, dar puţini înţeleg asta.
Politicienii judeţului Alba, îndeosebi parlamentarii s-au grăbit să iasă la rampă, speculând aprig oportunitatea câştigării câtorva voturi în plus. Mamele şi copiii, natalitatea ţării, ce subiect straşnic pentru populismul lacrimogen al oamenilor noştri politici. Evident cei din Opoziţie s-au arătat scandalizaţi de intenţia guvernului de a reduce la un an concediul post-natal. Nu a lipsit mult ca PSD să acuze guvernul de… genocid natal. Patetismul liberalilor atinge cote paroxistice iar conservatorii devin chiar ridicoli. Partidul Conservator cheamă la o cruciadă juridică îndreptată împotriva Puterii, solicitând mămicile să iniţieze „o acţiune comună…în vederea păstrării drepturilor câştigate prin muncă de mamele din România”. Nu au precizat ce fel de muncă, presupunând, fireşte, că toată lumea ştie ce se petrece în dormitor. Un parlamentar al Puterii a decis să susţină actuala perioadă de concediu maternal sugerând totuşi ca sectorul privat să fie încurajat pentru construcţia de creşe şi grădiniţe. Idee interesantă dar inadecvată într-un moment de criză economică, când firmele private abia supravieţuiesc. Mai nou toată lumea, urmând exemplul celor din justiţie, dă în judecată Guvernul cerându-şi înapoi drepturile ciuntite. O fac profesorii, o fac poliţiştii, o fac sindicatele, o fac cetăţenii simpli. Instanţele de judecată, şi aşa sufocate de mulţimea dosarelor, ajung să dea soluţii pe bandă rulantă în conflicte de muncă artificiale, unele chiar aiuritoare în ţara unde totul este posibil. Nimeni nu vrea să înţeleagă că România NU MAI ARE BANI. Am avut de ales între o suferinţă pe temen scurt sau un colaps prelungit, cu consecinţe pe termen nedefinit.
Mihai BABIŢCHI


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare