Poprirea pe salariu, pensie sau cont în 2022: Când şi cum executarea silită poate fi anulată în justiţie
Poprirea pe salariu, pensie sau cont în 2022: Când şi cum executarea silită poate fi anulată în justiţie
În 2022, poți contesta și anula poprirea salariului sau a pensiei în urma apariţiei unor noi metode de a obține acest rezultat în raport cu recuperatorul de creanțe sau cu instituţia financiar bancară.
Iar metoda clasică prin care poți anula proprirea salariului/pensiei este contestația la executare, care este, în fapt, o cerere de chemare în judecată, potrivit avocatului Velicu Daniel.
„Contestația se poate face în termen de 15 zile de la data când cel interesat a primit comunicarea sau, după caz, înștiințarea popririi. Dacă poprirea este efectuată asupra unor venituri periodice, termenul de contestație pentru debitor începe cel târziu la data efectuării primei rețineri din aceste venituri de către terțul poprit”, a mai explicat avocatul.
Poprirea salariului reprezintă una din formele de executare silită pe care doar un executor judecătoresc o poate demara, cu respectarea condițiilor legale.
Obiectul acestei măsuri de executare îl reprezintă sumele de bani datorate debitorului ori deţinute în numele său de angajator sau pe care acesta din urmă i le va datora în viitor, în temeiul unor raporturi juridice existente, a consemnat Velicu Daniel.
În cazul popririi sumelor de bani din conturi bancare pot face obiectul urmăririi silite prin poprire atât soldul creditor al acestor conturi, cât şi încasările viitoare, cu respectarea limitelor: 1/3 din salariul net pentru un singur dosar de executare silită şi 1/2 din salariul net pentru maximum două dosare de executare silită.
Clauzele abuzive și actele ori măsurile de executare silită pot fi atacate oricând
„Acest tip de soluție a intrat de curând în circuitul judiciar, având caracter obligatoriu pentru instanțele naționale, odată cu pronunțarea Deciziei nr. C-75/19 de C.J.U.E. pe data de 26 noiembrie 2019.
Aici ne referim la acele executări silite, care se bazează pe clauze abuzive, inserate de IFN ori banca în contractul de credit pentru nevoi personale ori pentru achiziția unui imobil. Însăși Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decretat acest drept al debitorului, executat silit abuziv.
Prin Ordonanță nr. C-75/19, CJUE a stabilit că Directiva 93/13/CEE a Consiliului privind clauzele abuzive în contracte încheiate cu consumatorii trebuie interpretată în sensul că se opune unei norme de drept național în temeiul căreia un consumator care a încheiat un contract de credit cu o instituție de credit și împotriva căruia acest profesionist a început o procedură de executare silită este decăzut din dreptul de a invoca existența unor clauze abuzive pentru a contesta procedura menționată după expirarea unui termen de 15 zile de la comunicarea primelor acte ale acestei proceduri.
Teza este valabilă chiar dacă acest consumator are la dispoziție, în temeiul dreptului național, o acțiune în justiție în scopul constatării existenței unor clauze abuzive a cărei introducere nu este supusă niciunui termen, dar a cărei soluție nu produce efecte asupra celei care rezultă din procedura de executare silită și care îi poate fi impusă consumatorului înainte de soluționarea acțiunii în constatarea existenței unor clauze abuzive.
Prin urmare, puteți ataca oricând clauzele abuzive, implicit și poprirea salariului. Noi recomandăm tuturor clienților să aștepte anularea popririi salariului, fară să ceară și suspendarea. Prin aceeași hotărâre se poate dispune restituirea salariului reținut ilegal de executor.
Aceeași situație exista și în cazul cheltuielilor de judecata. Pretinsul creditor vă fi obligat de instanță, în aceeași procedură, să restituie cheltuielile de judecata constând în onorariul avocațial, taxa judiciara de timbre s.a.
Procesul, indiferent de natura acțiunii aleasa, durează în medie 3 trei luni, noi am obținut succesul și în 28 de zile. Esențial pentru dvs este să nu pierdeți termenul de contestație de 15 zile”, a detaliat avocatul Daniel Velicu.
sursa: ziare.com
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | ACCIDENT rutier la Șard: Un șofer a intrat cu mașina într-un stâlp de electricitate
ACCIDENT rutier la Șard: Un șofer a intrat cu mașina într-un stâlp de electricitate Un accident rutier a avut loc duminică noaptea, în jurul orei 22.00, în localitatea Șard. O mașină a lovit un stâlp de curent. Citește și: FOTO | ACCIDENT pe autostrada A10: Trei autoturisme s-au ciocnit pe sensul de mers Aiud-Turda Detasamentul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun