Curier Județean
Poliţiştii din Sebeş au confiscat 233 de kilograme de ciuperci transportate fără documente legale
În timp ce desfășurau activităţi de supraveghere şi control al traficului rutier pe DN 67 C, poliţiştii Biroului Rutier Sebeş, sprijiniţi de jandarmi din cadrul IJJ Alba, au oprit, pentru control, un autoturism condus de T.V.F., de 29 de ani, din comuna Archis, judeţul Arad.
Conducătorul auto nu a putut prezenta documente legale de provenienţă pentru cele 233 de kg ciuperci (hribi) în valoare de 815 lei, transportate cu autoturismul, motiv pentru care a fost luată măsura confiscării acestora.
Totodată, poliţiştii l-au sancţionat contravenţional pe T.V.F., în conformitate cu prevederile Legii 12/1990.

Curier Județean
FOTO| Momente emoționante la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia: Absolvenții Promoției 2022 și-au primit gradele onorifice
FOTO| Momente emoționante la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia: Absolvenții Promoției 2022 și-au primit gradele onorifice
În cadrul unei ceremonii care a avut loc miercuri, 26 mai, la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, absolvenții Promoției 2022 – „Încoronarea de la Alba Iulia – 100” au primit gradele onorifice de absolvent, pe care le vor purta până la finalul examenului de Bacalaureat.
„Ziua absolvirii se apropie, iar pentru elevii claselor a XII-a, emoțiile cresc pe măsură ce zilele trec. Este momentul în care se gândesc cu nostalgie la anii de liceu și cu speranță și încredere pentru ce va urma.
Astăzi, absolvenții Promoției 2022 – ,,Încoronarea de la Alba Iulia – 100” și-au așezat pe umeri gradele de „Absolvent”. Acestea strâng în jurul lor experiențe, trăiri, reușite, aspirații, multă muncă dar și încercări.
„Cei patru ani tumultoși dar frumoși petrecuți în acest colegiu militar sunt convins că ne-au schimbat pe fiecare dintre noi. Au clădit caractere puternice, suflete neînfricate, inimi care bat în cadență. Finalul acestor ani reprezintă finalul unei frumoase aventuri, dar mai ales deschiderea unor luminoase orizonturi de viitor. Lacrimile absolvenților căzute pe platou îi dau de știre colegiului că încă o promoție de militari în devenire și-a luat zborul spre viitor.
Gradele de absolvent pe care de astăzi le vom purta pe umeri înseamnă mai mult decât certitudinea absolvirii, înseamnă o reușită care ne face întreaga ființă să zâmbească de mândrie, să ardă puternic. Momentul gradării revarsă în fiecare dintre noi emoții pe care nu credeam că le vom simți vreodată. Senzația finalului și certitudinea absolvirii unui colegiu militar este un sentiment unic prin intensitatea ieșită din comun datorată legăturilor create de-a lungul anilor cu colegii, domnii profesori și cadrele militare, care ne-au fost alături în momentele de cumpănă. Sper că prin aceste grade insuflăm domnilor și doamnelor profesoare, stimatelor cadre militare și colegilor mai mici motive de mândrie, de aspirație spre absolut”, a afirmat elevul plutonier Andrei Moldovan.
„Gradele de absolvent, deși simbolice, pentru elevii claselor a XII-a reprezintă încununarea celor patru ani de liceu, ani plini de amintiri, de muncă, de speranțe, de prietenii. O încărcătură emoțională mult prea mare pusă pe seama unui material. Deși acestea atestă o finalitate, pentru noi, ele reprezintă primii pași spre maturizare, spre cariera dorită, spre viitorul pe care îl privim încrezători. Ele sunt dovada că deținem toate calitățile necesare pentru a ne atinge visurile, oricât de departe sau greu de atins ar părea”, a mărturisit eleva sergent major Larisa Filip.
Gradele onorifice de „Absolvent” le-au fost înmânate de căpitan George Mînicuță, comandantul companiei a II-a elevi, cel care le-a îndrumat pașii în colegiul militar timp de patru ani. „Sunt greu de exprimat trăirile și emoțiile adunate în cei patru ani petrecuți împreună. Ați crescut frumos. Știu că a fost greu, dar totodată și frumos. Bun venit în rândul absolvenților colegiului militar, un statut admirat și apreciat, un statut nobil. Prima responsabilitate a acestui statut este de a avea rezultate maxime în examenele vieții ce vor urma. Vă doresc succes în tot ceea ce veți face!”, le-a transmis acesta”, arată reprezentanții Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia.
Curier Județean
FOTO| Imagini inedite în Apuseni: Un RÂS, surprins tolănit la soare în zona Dealul Piciorului
FOTO| Imagini inedite în Apuseni: Un RÂS, surprins tolănit la soare în zona Dealul Piciorului
Imagini inedite cu un râs surprins în Munții Apuseni au fost postate în mediul online. Râsul este un animal solitar, care se ferește de contactul cu oamenii, de aceea asemenea imagini sunt destul de rare.
Potrivit celei care a făcut poza, râsul era la aproximativ 1 kilometru de Uzina de la Roșia Poieni. „Când am ajuns aproape de el a fugit din drum, a trecut un pârâu şi s-a aşezat jos. Am oprit maşina şi a stat foarte liniştit la pozà”, ne-a spus Elena Tîrc.
Râsul este un carnivor extrem de discret, care trăiește izolat și se ferește de contactul cu oamenii. Apare de-a lungul lanțurilor muntoase din sud-estul și centrul Europei, dar și din nordul sau estul continetului, până în pădurile boreale ale Rusiei, apoi Centrul Asiei și platoul Tibetan. În Europa trăiesc circa 9.000 – 10.000 de râși, iar dintre aceștia, circa 1.200 – 1.500 de indivizi trăiesc în pădurile de pe teritoriul României, figurând pe lista animalelor strict protejate.
Râsul trăiește și vânează solitar, pe teritorii pe care nu tolerează nici un alt animal adult, mai ales de același sex. Teritoriul lui variază în funcție de sursele de hrană și de densitatea populației de râși în arealul respectiv. Adulții masculi se țin la distanță unii de ceilalți prin marcarea teritoriului. Partenerii sexuali sau mama cu puii comunică printr-un mieunat melodic care străbate distanțe lungi.
Foto: Facebook-Elena Tîrc
Curier Județean
DREPT LA REPLICĂ| Spitalul Municipal Aiud: Întreaga chestiune adusa în discuție de consilierul USR este un NON-subiect. Orice comentariu până la soluționarea contestației și a celorlalte căi de atac este inutilă
DREPT LA REPLICĂ| Spitalul Municipal Aiud: Întreaga chestiune adusa în discuție de consilierul USR este un NON-subiect. Orice comentariu până la soluționarea contestației și a celorlalte căi de atac este inutilă
Drept la replica pt comunicatul de presa „Dragos Crisan Consilier local USR-Aiud: Spitalul Municipal Aiud penalizat cu 856.055 lei pentru ca a limitat nejustificat concurenta la licitația pentru achiziția de echipamente medicale „
În septembrie 2020, în plină pandemie Covid, Spitalul Municipal Aiud a depus proiectul „Dotarea Spitalului Municipal Aiud în vederea creșterii capacității de gestionare a crizei Covid-19/141147”, în cadrul unui apel de proiecte finanțat prin POIM. în esență, este vorba despre o modalitate prin care fiecare secție și compartiment implicate în gestionarea pacienților Covid se adapta nevoilor determinate de specificul acestei boli periculoase. S-a conturat astfel CEL MAI IMPORTANT proiect de dezvoltare al Spitalului Municipal Aiud de la darea sa în folosință în 1991.
Valoarea finanțată de către MIPE a fost de 15 milioane de lei, de departe cea mai mare din istoria Spitalului. Având în vedere importanța proiectului, procedurile de licitație și achiziții au fost efectuate de către o firma de consultanță specializată în acest gen de proceduri, costurile contractului fiind acoperite din proiect.
Faptul ca LA AIUD, la SPITALUL MUNICIPAL, a fost posibil acest miracol al investițiilor medicale (valoare foarte mare, într-un timp scurt) a fost determinat de nevoia de a proteja personalul medical și pacienții expuși unor riscuri majore (vaccinul nu era încă disponibil). Fără nicio îndoială, faptul că Spitalul Municipal a funcționat ca spital suport Covid, din noiembrie 2020 până azi, cu o TERAPIE INTENSIVA Covid de 20 de paturi, a contat enorm. Cei mai gravi pacienți Covid, aproximativ 1800, au fost tratați la Aiud. Efortul personalului și riscurile cărora s-au expus au fost gigantice.
Prin aprobarea finanțării aparaturii de specialitate, în valoare de 15 milioane de lei, MIPE a înțeles să susțină financiar, de fapt, nevoile pacienților județului. La Aiud au lucrat medici ATI din tot județul, ca și proveniență a pacienților, care au fost internați. Pregătirea Compartimentului Regional de ATI Covid la Spitalul Municipal Aiud s- a realizat într-un timp record. De mai multe ori, județul Alba a fost astfel, prezentat ca model la nivel național de către reprezentanții INSP.
În martie 2022 a fost finalizată implementarea proiectului. Aparatura a fost livrată integral și a fost dată în folosință la Spitalul Municipal Aiud. Consultanții externi ai MIPE nu au o conduită unitară în interpretarea legii și uneori, apar corecții care pot varia, în general, între 5 și 25% din valoarea finanțată; concret asta înseamnă ca se operează o reducere TEMPORARA a sumei finanțate, până la o decizie definitivă. în cazul de față, reducerea este de aprox. opt sute de mii de lei din cele 15 milioane aprobate. În orice caz, conform afirmațiilor reprezentantului firmei de consultanță, „Raportul care propune corecția a fost contestat la Autoritatea de management, contestația fiind în analiză. Orice comentariu până la soluționarea contestației și a celorlalte căi de atac este inutilă”.
În consecință, întreaga chestiune adusa în discuție de consilierul USR este un NON-subiect. Atunci când a fost nevoie, pacienții au fost tratați corespunzător pe ATI Covid 20 de paturi sau pe celelalte secții implicate: INTERNE Covid, Psihiatrie Covid etc. Eforturile au fost recunoscute prin documente oficiale de către Instituția Prefectului Alba, OAMMR ordinul asistenților Alba și de către Colegiul Medicilor Romania.
Spitalul Municipal Aiud este unul dintre cele 7 unități la nivel național cu o capacitate de minimum 20 de paturi pe ATI Covid. Toate celelalte erau spitale județene cu finanțări și bugete net superioare. Astăzi, Spitalul Municipal Aiud pune la dispoziția utilizatorilor, aiudeni sau nu, aparatură și proceduri moderne pentru tratarea unei largi game de boli, pe multiple specialități diferite. Cel mai important, în cazul unui nou val pandemie, care nu poate fi exclus având în vedere situația din Shanghai de exemplu, Spitalul Municipal Aiud este pregătit să facă față, din punctul de vedere al dotării cu aparatură medicală. Suntem convinși că împreună cu Ministerul Sănătății se va identifica și o soluție privind personalul angajat pe perioada determinata. Astfel, capacitatea de reacție a Spitalului Municipal va fi la maximum, iar capacitatea de răspuns la nevoile medicale ale pacienților va fi mult optimizată.
Manager
Dr. Bogdan A. POPA
-
Sportacum 19 ore
FOTO: Metalurgistul Cugir – Minaur Baia Mare 0-4 (0-3)!!! Cruntă deziluzie în baraj, dezamăgire „roș-albastră”, calificarea e tranșată
-
Sportacum 21 de ore
Albaiulianca Diana Ignat, campioană universitară și convocată la reprezentativa României
-
Curier Județeanacum 20 de ore
20 Ani cu Skepsis, împliniți la Alba Iulia: Două spectacole aniversare la Casa de Cultură a Studenților
-
Actualitateacum 19 ore
FOTO| TRAGEDIE la Buzău: Un parașutist de 38 de ani, de la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii, a murit în timpul unui exercițiu
-
Ştirea zileiacum 15 ore
La vară vom putea face baie la Complexul Balnear de la Ocna Mureș. Silviu Vințeler: „Dacă vreți să îmbinați tratamentul cu distracția aici puteți face asta”
-
Ştirea Taacum 16 ore
FOTO ȘTIREA TA| „ATENȚIE, zonă frecventată de urși”: Noul semn instalat pe pista de biciclete de pe dealul Mamut din Alba Iulia
-
Curier Județeanacum 23 de ore
DOSAR PENAL pentru un „bărbat” din Câmpeni: Și-ar fi agresat soția, cu care se află în proces de divorț, la locul ei de muncă
-
Curier Județeanacum 23 de ore
Bărbat „alcoolizat” din Aiud prins de polițiști în timp ce demonta mai multe piese de pe o mașină: S-a ales cu dosar penal
-
Ştirea zileiacum 22 de ore
Doctorul Hurani Majid a revenit pe postul de director medical al Spitalului Municipal Aiud
-
Actualitateacum 16 ore
A murit Sylvia Hoișie, inventatoarea Polidinului: La vârsta de 13 ani a fost deportată în Transnistria
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
FOTO| Daniel Rusu, fost deputat de Alba din partea AUR, a trecut la partidul Alternativa Dreaptă
-
Actualitateacum 22 de ore
Combaterea evaziunii fiscale: Prioritate pentru Guvernul României. Nicolae Ciucă: „Concentrăm toată atenția”