Rămâi conectat

Ştirea zilei

Plantele medicinale din Munții Apuseni, sursă considerabilă de venit, pentru locuitorii cătunului Ghețari. Sunt vândute pe bani grei în Germania

Ziarul Unirea

Publicat

în

Plantele medicinale din Munții Apuseni, sursă considerabilă de venit, pentru locuitorii cătunului Ghețari. Sunt vândute pe bani grei în Germania

Una din cele mai benefice plante din punct de vedere medicinal, Arnica montană, aduce venituri suplimentare locuitorilor din cătunul Ghețari, din Munții Apuseni.

Aici a fost dezvoltată a mică afacere care are clienţi exclusiv din Germania. Planta este folosită ca ingredient pentru creme care regenerează pielea şi încetineşte îmbătrânirea.

Locuitorii din Gheţari parcurg zilnic peste 10 kilometri în căutarea plantei miraculoase. Plantele sunt preluate la centrul de colectare din Gheţari, iar ulterior se usucă şi se vând clientului din străinătate. În fiecare an, de aici pleacă 1,5 tone de flori de arnică.

La centrul de colectare, arnica este preluată, verificată să fie culeasă fără codiţe şi pusă la uscat în sistem ecologic. Un kilogram de arnica se plăteşte cu aproximativ 10 lei, însă preţul plantei uscate este mult mai mare la vânzarea în străinătate. Singură ţară unde mai creşte această plantă este Spania.

Proiectul datează din perioada 2000 – 2004, când Universitatea Albert Ludwigs din Germania a coordonat Proiectul Apuseni – o şansă pentru Ţara Moţilor, care a avut ca scop cercetarea şi dezvoltarea durabilă a satului Gheţari din comuna Gârda de Sus. Proiectul a fost o cooperare germano-română, fiind finanţat de Ministerul German al Educaţiei şi Cercetării.

În cadrul acestui proiect, s-a stabilit că în zona de studiu există 491 de specii de plante, iar 242 dintre acestea sunt medicinale. Între speciile medicinale se afla şi Arnica montana, care era folosită nesustenabil (supra-recoltare, calitate slabă a materialului verde, preţ de achiziţie redus, comerţ neechitabil etc.).

Acest cadru a creat premisele iniţierii Proiectului Arnica – Conservation of Eastern European medicinal plants: Arnica montana în România, care a fost condus de WWF Marea Britanie şi finanţat de fundaţia Darwin din Anglia în perioada 2004 – 2007.

Scopul proiectului a fost de a elabora un sistem de folosire sustenabilă a speciei Arnica montana în beneficiul conservării biodiversităţii şi bunăstării populaţiei locale. Rezultatele obţinute au stat la baza elaborării unui plan de management durabil de conservare şi folosire a speciei. Una dintre ideile proiectului a fost de a organiza o structură care să dezvolte sistemul creat şi, în consecinţă, a apărut firma Ecoherba Gârda de Sus.

Ecoherba a fost concepută pentru a fi activă în regiunea centrală a Munţilor Apuseni. Cercetările ulterioare au scos la iveală că sistemul dezvoltat acţionează într-o zona prea restrânsă, iar în afara acestuia specia Arnica montana este supraexploatată. Prin urmare, Ecoherba a sprijinit înfiinţarea firmei Bioflora Apuseni pentru a implementa sistemul sustenabil în regiunea de nord a Munţilor Apuseni. Societatea Bioflora a avut în anul 2020 o cifră de afaceri de 3,8 milioane de lei şi un profit de 832.000 de lei. Întreaga activitatea s-a desfăşurat cu nouă angajaţi.

Activitatea de recoltare este foarte bine organizată şi funcţionează după o serie de proceduri prestabilite; deşi specia se colectează de mai bine de 30 de ani, recoltarea sustenabilă a apărut odată cu implementarea acestui proiect. Localnicii recoltează arnica atât de pe propriile proprietăţi, cât şi de pe pajiştile comunale. Asta se întâmplă în urma unui proces de instruire pentru a se asigura sustenabilitatea activităţii.

În felul acesta, materialul proaspăt recoltat a devenit tot mai calitativ (recoltarea inflorescenţelor doar în zilele însorite, cu un peduncul cât mai scurt, când florile sunt deschise, fără inflorescenţele bătrâne sau boboci), iar culegătorii primesc un preţ corect, în funcţie de numărul de kilograme predate.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO | Elevii din Alba, protest în Piața Cetății din Alba Iulia, față de tăierea burselor școlare: ”Vocea elevilor trebuie și ascultată, nu doar auzită”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevii din Alba, protest în Piața Cetății din Alba Iulia, față de tăierea burselor școlare: ”Vocea elevilor trebuie și ascultată, nu doar auzită” Aproximativ 20 de tineri din Alba s-au strâns joi după-masa, în 3 iulie 2025, în Piața Cetății din Alba Iulia, pentru a protesta pașnic față de decizia de tăiere a burselor școlare. […]

Citește mai mult

Ştirea zilei

Bărbatul din Cugir, judecat pentru 11 infracțiuni de viol și agresiune sexuală, condamnat la aproape 30 de ani de închisoare. Victimele, șase fete minore, printre care și fiica sa

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bărbatul din Cugir, judecat pentru 11 infracțiuni de viol și agresiune sexuală, condamnat la aproape 30 de ani de închisoare. Victimele, șase fete minore, printre care și fiica sa Bărbatul din Cugir, judecat pentru 11 infracțiuni de viol și agresiune sexuală, a fost condamnat la 29 de ani și 4 luni de închisoare. Victimele sale […]

Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO | În timp ce la Sibiu se construiește pe fonduri „Gusterland”,o zonă de agrement pe 33 de hectare de pârloagă, la Alba Iulia nu există nici măcar un ștrand. Va avea instalație de sanie și bob, tiroliană, turn de aventură, pârtie de schi și tubing

Ziarul Unirea

Publicat

în

În timp ce la Sibiu se construiește pe fonduri „Gusterland”,o zonă de agrement pe 33 de hectare de pârloagă, la Alba Iulia nu există nici măcar un ștrand. Va avea instalație de sanie și bob, tiroliană, turn de aventură, pârtie de schi și tubing La Sibiu va fi construit până în anul 2028 o zonă […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea