Rămâi conectat

Ştirea zilei

Peste un miliard de euro, fonduri nerambursabile, solicitate de instituțiile și mediul privat din regiunea centru, pentru modernizare

Publicat

în

Consiliile judetene, primariile de comune, orase, municipii, dar si alte institutii publice, universitati, spitale, unitati de cult, precum si firmele private din cele sase judete ale Regiunii Centru, respectiv Alba Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu, au depus la Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru peste 1.900 de proiecte pentru a primi finantare nerambursabila.

Toate proiectele depuse pentru obtinerea de finantare prin Programul Operational Regional 2014-2020 au o valoare totala de 2,27 miliarde euro din care 1,87 miliarde euro sunt fonduri europene nerambursabile solicitate pentru realizarea de noi constructii, lucrari de modernizare sau extindere a constructiilor existente, investitii in sisteme inteligente de iluminat public, reabilitare termica a cladirilor, crearea de piste de biciclete si parcuri, restaurare obiective turistice, dezvoltare de afaceri si achizitia de echipamente.

Dupa evaluarea cererilor de finantare depuse, pana in prezent, 785 de contracte de finantare au fost semnate, cu o valoare totala a bugetului alocat pentru investitii de 1,31 miliarde euro, din care 1,08 miliarde euro reprezinta fondurile nerambursabile solicitate din Programul Operational Regional. Alte 79 de contracte de finantare cu o valoare de peste 33 milioane euro, sunt trimise la Autoritatea de Management a Programului Operational Regional, respectiv Ministerul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei, pentru aprobarea finala. Legat de situatia proiectelor Regio din Regiunea Centru, domnul Simion Cretu, director general ADR Centru, a spus ”Programul Operational Regional 2014-2020, pe care il gestionam pentru dezvoltarea celor sase judete din regiune, a avut o evolutie foarte dinamica de la lansarea sa din 2016. Pe parcursul anilor au fost aduse diferite modificari la prioritatile de investitii, completari de domenii de finantare, adaptari ale ghidurilor la cerintele solicitantilor de fonduri, relansari de axe si suplimentari de buget.

Elit - Gustul Desăvârșit

Primele proiecte au fost depuse in 2017, iar pe langa cele aproape 2.000 de proiecte evaluate, echipa ADR Centru a fost implicata si in evaluarea altor 100 proiecte Regio depuse de beneficiari de fonduri localizati in regiunile din sudul tarii. Luand in considerare si faptul ca noi avem alocat pentru Regiune un buget de aproape 800 milioane euro, iar valoarea solicitata de contracte a depasit un miliard de euro, vom mai avea modificari pe prioritati si se vor face economii la proiectele aflate in derulare.”

Prin contractele semnate, sunt alocate fonduri europene pentru lucrari de modernizare si reabilitare a peste 420 km de drumuri judetene din regiune. Tot din bugetul POR 2014-2020, sunt alocate fonduri pentru reabilitarea energetica a 58 de cladiri publice si a peste 100 de blocuri pentru locuinte, dar si pentru modernizarea si gestionarea inteligenta a sistemului de iluminat public. Revitalizarea a 32 de obiective de patrimoniu din intreaga regiune reprezentand cetati, muzee si locasuri de cult, precum si modernizarea infrastructurii din 6 statiuni turistice sustin dezvoltarea turismului din Regiunea Centru. Pe langa acestea, se vor moderniza si dota 31 de unitati medicale, iar 9 centre sociale de zi vor fi pregatite sa ofere servicii specializate mai bune pentru cetateni. Un numar de 46 de unitati de invatamant destinate invatamantului prescolar si anteprescolar sau pentru mediul universitar, isi vor intampina elevii, studentii si cadrele didactice in sali dotate cu mobilier scolar si echipamente scolare de ultima generatie.

Pentru investitii in dezvoltarea urbana, cele sase municipii resedinta de judet din regiune au semnat 54 de contracte de finantare prin care au solicitat 246 milioane euro fonduri nerambursabile pentru modernizarea transportului public si reducerea emisiilor de carbon prin reabilitarea infrastructurii rutiere, realizarea de piste de biciclete, parcuri, spatii de recreere si centre de agrement sau construire de crese, gradinite, reabilitarea de licee si colegii. Peste 450 de firme private au primit finantare nerambursabila pentru dezvoltare si cel putin 1000 de locuri de munca noi se vor crea prin acestea.

Lista contractelor, ce contine denumirea beneficiarului, a proiectului si valorile acestora pe prioritati de investitii, se poate consulta la: http://regio-adrcentru.ro/lista-nominala-por-2014-2020/.

”Dupa cum le spun tuturor cand semnam contractul, le doresc succes in implementare, sa realizeze activitatile conform graficului estimat in proiect, dar mai ales sa primeasca rambursarea integrala a fondurilor solicitate. Deja avem peste 20 de ani de experienta si stim ca dificultatile mai mari apar dupa semnarea contractului, cand tot ceea ce a fost scris trebuie sa devina o realizare concreta, iar la proiectele cu valori mari de finantare, cum sunt cele depuse de primarii si consiliile judetene, sunt prevazute lucrari ample cu multe proceduri de achizitii unde apar contestatii sau situatii neprevazute care taraganeaza lucrurile.

Discutam mereu cu beneficiarii si incercam sa solutionam impreuna problemele, iar exemplele cu rezultate bune intentionam sa le preluam deja in documentele la care lucram pentru viitoarea perioada de finantare 2021-2027, perioada in care ADR Centru va deveni Autoritate de Management si vom gestiona noul Program Operational Regional”, a mai declarat Simion Cretu, director general ADR Centru.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Operațiunea „Transilvania”: Rețea de peste 50 de tâlhari români anihilată de DIICOT, carabinieri și Europol. Cum erau „agățate” victimele

Publicat

în

Operațiunea „Transilvania”: Rețea de peste 50 de tâlhari români anihilată de DIICOT, carabinieri și Europol. Cum erau „agățate” victimele

Presa italiană scrie despre rețeaua de tâlhari români dată în vileag vineri de către DIICOT:  femeile din grupare amețeau bătrâni cu doze masive de Valium pentru ca apoi să-i jefuiască. Un fost pilot a făcut două atacuri de cord după doza de Valium primită din partea româncelor.

Operațiunea, coordonată de Parchetul din Locri și denumită „Transilvania”, a scos la iveală o grupare infracțională cu o structură piramidală și două baze active între România și Italia, potrivit Rai News.

Elit - Gustul Desăvârșit

În prezent, există 59 de suspecți și au fost identificate 15 victime

Ancheta carabinierilor, desfășurată în colaborare cu Europol, a pornit de la plângerea, în 2018, a unui bărbat în vârstă care a fost înșelat de o româncă. Femeia l-a determinat să-i dea 20.000 de euro, pe care i-a transferat apoi în România. Femeia se prefăcuse că este îndrăgostită de el pentru a-i câștiga încrederea și a putea astfel să obțină banii.

Carabinierii au început alte investigații care au scos la iveală o grupare criminală formată în întregime din cetățeni români și în care fiecare suspect avea o sarcină bine definită, iar la conducerea grupării se afla un cuplu.

Se presupune că gruparea se folosea de tinere care își alegeau cu grijă potențialele victime, în principal bărbați în vârstă de 70-90 de ani, de la care obțineau apoi sume mari de bani.

Banii, care ajungeau până la 1.000 de euro pentru fiecare „cadou”, erau fie dați de victimă direct în mâinile escrocului, fie transferați către conducerea de vârf a bandei din România.

Victima era „agățată” pe stradă sub pretextul vânzării de brichete și batiste

Urma faza de „racolare”, în care tinerele, profitând de singurătatea și vulnerabilitatea victimelor, se declarau îndrăgostite. Apoi, spuneau că au nevoie de bani, invocând, în cele mai multe cazuri, probleme de sănătate fictive ale lor sau ale membrilor familiei lor care locuiau, în special, în spațiul european.

Amenințările erau, de asemenea, la ordinea zilei, iar în unele cazuri s-au transformat în extorcare de fonduri atunci când victima, realizând ce se întâmpla, nu mai plătea niciun ban. În acel moment, victima era intimidată cu dezvăluirea relației clandestine partenerilor de viață.

Lipsa de scrupule a membrilor organizației a fost confirmată de un episod din decembrie 2018, când carabinierii din San Luca au arestat două femei, care au fost ulterior condamnate și sunt încă în închisoare.

Acestea au jefuit casa unui bărbat de 77 de ani, care fusese anterior pilot de circuit, nu înainte de a-i administra o doză aproape letală de valium, ceea ce i-a provocat bărbatului două atacuri de cord în zilele care au urmat evenimentului.

În alte două rânduri, în decembrie 2018 și aprilie 2021, carabinierii au arestat în flagrant delict două femei în momentul în care încasau banii de șantaj în urma răzvrătirii victimelor lor, care au fost obligate să plătească noi sume pentru ca relația să nu fie dezvăluită familiilor lor.

Suspecții se întorceau periodic în România pentru a-și redefini strategiile operaționale și pentru a împărți veniturile obținute din comportamentul lor ilegal.

sursa: dcnews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

UPDATE FOTO| INCENDIU în Sebeș: Acoperișul unei case, CUPRINS de flăcări. Intervin pompierii cu patru autospeciale

Publicat

în

UPDATE FOTO| INCENDIU în Sebeș: Acoperișul unei case, CUPRINS de flăcări. Intervin pompierii cu patru autospeciale

Un incendiu a izbucnit în seara zilei de vineri, 20 mai, la o casa din Sebeș. 

Garda de intervenție Sebeș, în cooperare cu SVSU Sebeș intervine pentru localizarea și lichidarea flăcărilor izbucnite la o casă de locuit din Municipiul Sebeș.

Elit - Gustul Desăvârșit

Din primele informații incendiul se manifestă la acoperișul clădirii pe o suprafață de aproximativ 80 de metri pătrați.

În cadrul intervenției au fost alocate patru autospeciale pentru stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD B2.

UPDATE 20:09 : S-a reușit localizarea incendiului în limitele gasite (80 mp casa de locuit si 10 mp o anexa). Intervenție este îngreunată de prezența unei cantități mari de materiale combustibile in interior (maculatura/hârtie). În acest moment nu mai este pericol de extindere și se lucreaza în continuare pentru lichidarea incendiului. ISU Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

SUBIECTE și BAREME la BACALAUREAT 2022, sesiunea specială, proba la alegere a profilului: Ce au primit olimpicii astăzi

Publicat

în

SUBIECTE și BAREME la BACALAUREAT 2022, sesiunea specială, proba la alegere a profilului: Ce au primit olimpicii astăzi

Bacalaureatul 2022, sesiunea specială, a continuat astăzi, 20 mai, cu proba la alegere a profilului, pentru elevii olimpici din România.

Această sesiune este pentru absolvenții de liceu participanți la loturile olimpice și la competițiile sportive și artistice internaționale care se desfășoară în aceeași perioadă cu examenul național de Bacalaureat 2022.

SUBIECTE și BAREME la BACALAUREAT 2022, sesiunea specială, la proba la alegere

CLICK PENTRU: SUBIECTELE LA GEOGRAFIE

CLICK PENTRU: SUBIECTELE LA PSIHOLOGIE

CLICK PENTRU: SUBIECTELE LA LOGICĂ

CLICK PENTRU: SUBIECTELE LA INFORMATICĂ

CLICK PENTRU: SUBIECTELE LA CHIMIE ORGANICĂ

CLICK PENTRU: SUBIECTELE LA CHIMIE ANORGANICĂ

CLICK PENTRU: SUBIECTELE LA BIOLOGIE

CLICK PENTRU: SUBIECTELE LA ANATOMIE

CLICK PENTRU: BAREMELE LA GEOGRAFIE

CLICK PENTRU:BAREMELE LA  PSIHOLOGIE

CLICK PENTRU: BAREMELE LA LOGICĂ

CLICK PENTRU: BAREMELE LA INFORMATICĂ

CLICK PENTRU: BAREMELE LA CHIMIE ORGANICĂ

CLICK PENTRU: BAREMELE LA CHIMIE ANORGANICĂ

CLICK PENTRU: BAREMELE LA BIOLOGIE

CLICK PENTRU: BAREMELE LA ANATOMIE

Elit - Gustul Desăvârșit

Iată calendarul oficial al sesiunii speciale a examenului de BAC 2022:

 • 9-10 mai 2022: Înscrierea candidaților la sesiunea specială de examen
 • 11 mai 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
 • 12-13 mai 2022: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
 • 16-17 mai 2022: Evaluarea competențelor digitale — proba D
 • 17 mai 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
 • 18 mai 2022: Limba și literatura română — proba E)a) — proba scrisă
 • 19 mai 2022: Proba obligatorie a profilului — proba E)c) — proba scrisă
 • 20 mai 2022: Proba la alegere a profilului și specializării — proba E)d) — proba scrisă
 • 23 mai 2022: Limba și literatura maternă — proba E)b) — proba scrisă
 • 26 mai 2022: Afișarea rezultatelor până la ora 12.00
  • Depunerea contestațiilor (între orele 12.00 și 14.00)
 • 26-29 mai 2022: Rezolvarea contestațiilor
 • 29 mai 2022: Afișarea rezultatelor finale

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare