Rămâi conectat

Economie

Peste 50 de fabrici de lapte românești si-au incetat activitatea in 2014 iar trendul continuă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Peste 50 de fabrici de lapte românești si-au incetat activitatea. Motivele principale sunt cererea tot mai scazută de pe piață si costurile tot mai mari de productie.

Conform datelor furnizate de Dorin Cojocaru, presedintele patronatului din industria laptelui, la inceputul anului trecut in Romania functionau 183 de fabrici de lapte autorizate santitar-veterinar, iar la 1 aprilie 2014, numarul fabricilor scazuse la 152, iar la finele anului la 130.

„S-au inchis pentru ca nu le mai merg afacerile. Costurile de productie sunt din an in an mai mari, iar hypermarketurile au inceput sa renunte la productia interna de lapte, pentru ca marcile proprii se produc in tari precum Polonia, Ungaria, Germania, Austria sau Slovacia. Din aceste tari vine lapte mai ieftin, pentru ca au ramas cu stocuri mari din cauza embargoului impus de Rusia. Hypermarketurile au marit taxele de raft pentru producatorii romani si incearca sa sustina firmele din tarile in care iti au originile. INS spune ca a crescut cu 6% consumul de lactate. Nimeni nu spune insa cu cat au crescut importurile in acest an. Multe ferme medii si mari din Romania s-au inchis, pentru ca, din cauza importurilor masive, nu mai au cui livra laptele. Exista astfel riscul de a ne decima efectivele de vaci. Din aprilie vor veni pe piata cantitati si mai mari de lactate. Estimam ca pana la finalul anului din cele 130 de fabrici de lactate la nivel national vor mai ramane in jur de 70”, a precizat Dorin Cojocaru.

Cei mai importanti producatori la nivel national sunt Danone, Albalact, Friesland, Olympus, Delaco şi Hochland. Piata lactatelor este estimata la aproape 900 de milioane de euro.

sursa: agroromania.manager.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

Coduri de reduceri pentru haine fitness – economisește fără a compromite stilul (P)

Andreea Ștefan

Publicat

în

Să îmbrățișăm un stil de viață activ nu înseamnă doar să ne menținem corpul în formă, ci și să ne îngrijim sănătatea mintală și fizică în moduri care ne încântă. Știu că și pe tine te preocupă să găsești echipamentele potrivite pentru activitățile sportive, dar te asigur că poți face acest lucru fără să-ți golești […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea