Rămâi conectat

Actualitate

Peste 1 miliard de lei de la stat pentru investiții de mediu. Ce condiții trebuie să îndeplinească firmele românești

Ziarul Unirea

Publicat

în

Peste 1 miliard de lei de la stat pentru investiții de mediu. Ce condiții trebuie să îndeplinească firmele românești

Ministrul Mediului a pregătit un proiect de Ordin prin care firmele pot primi de la stat în total 1.1 miliarde de lei pentru investiții care au drept obiectiv reducerea efectelor negative ale deșeurilor asupra mediului și reducerea consumului de resurse primare.

Bugetul total estimat alocat al Schemei este de 1,1 miliarde lei. Sumele se vor asigura prin Programul Național de Redresare și Reziliență, iar, după caz, diferența din bugetul Administrației Fondului pentru Mediu, arată proiectul consultat de Ziare.com.

Finanțarea nerambursabilă se acordă din Programul Național de Redresare și Reziliență, iar, după caz, diferența din bugetul Administrației Fondului pentru Mediu în vederea efectuării de investiții necesare realizării de instalații noi pentru sortarea, tratarea, reciclarea și valorificarea deșeurilor, în vederea obținerii de produse noi, materiale reciclate sau materii prime secundare, ceea ce va contribui la îmbunătățirea protecției mediului prin reducerea efectelor negative ale deșeurilor asupra acestuia, dezvoltarea economică și reducerea consumului de resurse primare.

Sunt considerate cheltuieli eligibile următoarele categorii de cheltuieli cu investiția inițială:

– cheltuieli necesare pentru realizarea construcțiilor necesare amplasării și montării utilajelor, instalațiilor și echipamentelor achiziționate, cu dotările aferente – instalații electrice, alimentare cu gaze naturale, instalații de încălzire, ventilare, climatizare (aferente doar incintei construcțiilor);

– cheltuieli cu achiziția și montajul utilajelor, instalațiilor și echipamentelor necesare îndeplinirii obiectivelor proiectului;

– cheltuieli cu achiziționarea activelor necorporale.

Beneficiarul ajutorului trebuie să asigure o contribuție financiară de cel puțin 25% din costurile eligibile, fie din resurse proprii, fie din finanțare externă (de exemplu, dar fără a se limita la, credit bancar), sub o formă care este liberă de orice sprijin din partea statului.

Schema de ajutor de stat regional va fi implementată în perioada 2022-2023.

Administrația Fondului pentru Mediu poate deschide una sau mai multe sesiuni de finanțare, în cadrul schemei, iar un beneficiar poate depune o singură cerere de finanțare pe sesiune.

Măsura reprezintă o schemă transparentă de ajutor de stat regional pentru investiții, pentru sprijinirea companiilor care realizează investiții pentru reducerea impactului deșeurilor asupra mediului și sănătății populației, reducerea consumului de resurse, „în scopul promovării dezvoltării economice durabile în toate regiunile României”, arată documentul consultat de Ziare.com.

Numărul maxim estimat de beneficiari (atât întreprinderi mari, cât și întreprinderi mici şi mijlocii) în cadrul schemei, este de 100.

Investiția odată realizată trebuie menținută în regiunea beneficiară pentru o perioadă de cel puțin 5 ani de la data finalizării lucrărilor pentru întreprinderi mari şi 3 ani în cazul IMM-urilor. Această regulă nu împiedică înlocuirea unei instalații sau a unui echipament învechit ca urmare a unei evoluții tehnologice rapide, cu condiția ca activitatea economică să fie menținută în regiunea în cauză pentru durata minimă necesară. În această situație, instalațiile sau echipamentele care se înlocuiesc trebuie să fie de performanțe cel puțin egale cu cele pe care le înlocuiesc.

”Obiectul programului care va fi lansat în baza schemei de ajutor de stat îl reprezintă acordarea de sprijin financiar operatorilor economici pentru realizare de investiții inițiale în reciclare cu scopul reducerii la minim a efectelor negative ale deșeurilor asupra sănătății populației şi asupra mediului, reducerea consumului de resurse primare, creșterea ratei de reciclare și îmbunătățirea calității materialelor reciclate, așa cum este prevăzut în Planul Național de Gestionare a Deșeurilor aprobat prin HG nr. 942/20.12.2017”, mai arată proiectul.

Schema de sprijin va contribui implicit la dezvoltarea economică a regiunilor în care vor fi realizate investițiile și, indirect, la crearea de locuri de muncă, concomitent cu îmbunătățirea calității mediului înconjurător, economisirea de materii prime și energie, asigurând astfel un echilibru între protecția mediului, creșterea și accesul echitabil la resurse între generații.

Schema de sprijin se înscrie în contextul necesității integrării politicilor de mediu în elaborarea și aplicarea politicilor sectoriale și regionale și al fundamentării unei strategii de dezvoltare economică durabilă a României pe termen lung, în scopul asigurării unui echilibru între dezvoltarea socio-economică și resursele naturale prezente și viitoare.

În cadrul schemei de ajutor de stat regional, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor are rol de furnizor, iar Administrația Fondului pentru Mediu va avea rol de administrator al schemei.

Conform dispozițiilor de la art. 7 alin. (3) din Ordonanța de Urgență nr. 77 din 3 decembrie 2014 privind procedurile naționale în domeniul ajutorului de stat, precum și pentru modificarea și completarea Legii concurenței nr. 21/1996, Schema de ajutor de stat regional pentru investiții având ca scop reducerea efectelor negative ale deșeurilor asupra mediului și reducerea consumului de resurse primare se încadrează în categoria ajutoarelor de stat sau de minimis exceptate de la întocmirea unui memorandum aprobat de Guvern privind oportunitatea promovării respectivei măsuri și încadrarea în politicile economico-bugetare și financiare ale Guvernului.

Sursa: ziare.com


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea