Rămâi conectat

Actualitate

Peste 1 miliard de lei de la stat pentru investiții de mediu. Ce condiții trebuie să îndeplinească firmele românești

Ziarul Unirea

Publicat

în

Peste 1 miliard de lei de la stat pentru investiții de mediu. Ce condiții trebuie să îndeplinească firmele românești

Ministrul Mediului a pregătit un proiect de Ordin prin care firmele pot primi de la stat în total 1.1 miliarde de lei pentru investiții care au drept obiectiv reducerea efectelor negative ale deșeurilor asupra mediului și reducerea consumului de resurse primare.

Bugetul total estimat alocat al Schemei este de 1,1 miliarde lei. Sumele se vor asigura prin Programul Național de Redresare și Reziliență, iar, după caz, diferența din bugetul Administrației Fondului pentru Mediu, arată proiectul consultat de Ziare.com.

Finanțarea nerambursabilă se acordă din Programul Național de Redresare și Reziliență, iar, după caz, diferența din bugetul Administrației Fondului pentru Mediu în vederea efectuării de investiții necesare realizării de instalații noi pentru sortarea, tratarea, reciclarea și valorificarea deșeurilor, în vederea obținerii de produse noi, materiale reciclate sau materii prime secundare, ceea ce va contribui la îmbunătățirea protecției mediului prin reducerea efectelor negative ale deșeurilor asupra acestuia, dezvoltarea economică și reducerea consumului de resurse primare.

Elit - Gustul Desăvârșit

Sunt considerate cheltuieli eligibile următoarele categorii de cheltuieli cu investiția inițială:

– cheltuieli necesare pentru realizarea construcțiilor necesare amplasării și montării utilajelor, instalațiilor și echipamentelor achiziționate, cu dotările aferente – instalații electrice, alimentare cu gaze naturale, instalații de încălzire, ventilare, climatizare (aferente doar incintei construcțiilor);

– cheltuieli cu achiziția și montajul utilajelor, instalațiilor și echipamentelor necesare îndeplinirii obiectivelor proiectului;

– cheltuieli cu achiziționarea activelor necorporale.

Beneficiarul ajutorului trebuie să asigure o contribuție financiară de cel puțin 25% din costurile eligibile, fie din resurse proprii, fie din finanțare externă (de exemplu, dar fără a se limita la, credit bancar), sub o formă care este liberă de orice sprijin din partea statului.

Schema de ajutor de stat regional va fi implementată în perioada 2022-2023.

Administrația Fondului pentru Mediu poate deschide una sau mai multe sesiuni de finanțare, în cadrul schemei, iar un beneficiar poate depune o singură cerere de finanțare pe sesiune.

Măsura reprezintă o schemă transparentă de ajutor de stat regional pentru investiții, pentru sprijinirea companiilor care realizează investiții pentru reducerea impactului deșeurilor asupra mediului și sănătății populației, reducerea consumului de resurse, „în scopul promovării dezvoltării economice durabile în toate regiunile României”, arată documentul consultat de Ziare.com.

Numărul maxim estimat de beneficiari (atât întreprinderi mari, cât și întreprinderi mici şi mijlocii) în cadrul schemei, este de 100.

Investiția odată realizată trebuie menținută în regiunea beneficiară pentru o perioadă de cel puțin 5 ani de la data finalizării lucrărilor pentru întreprinderi mari şi 3 ani în cazul IMM-urilor. Această regulă nu împiedică înlocuirea unei instalații sau a unui echipament învechit ca urmare a unei evoluții tehnologice rapide, cu condiția ca activitatea economică să fie menținută în regiunea în cauză pentru durata minimă necesară. În această situație, instalațiile sau echipamentele care se înlocuiesc trebuie să fie de performanțe cel puțin egale cu cele pe care le înlocuiesc.

”Obiectul programului care va fi lansat în baza schemei de ajutor de stat îl reprezintă acordarea de sprijin financiar operatorilor economici pentru realizare de investiții inițiale în reciclare cu scopul reducerii la minim a efectelor negative ale deșeurilor asupra sănătății populației şi asupra mediului, reducerea consumului de resurse primare, creșterea ratei de reciclare și îmbunătățirea calității materialelor reciclate, așa cum este prevăzut în Planul Național de Gestionare a Deșeurilor aprobat prin HG nr. 942/20.12.2017”, mai arată proiectul.

Schema de sprijin va contribui implicit la dezvoltarea economică a regiunilor în care vor fi realizate investițiile și, indirect, la crearea de locuri de muncă, concomitent cu îmbunătățirea calității mediului înconjurător, economisirea de materii prime și energie, asigurând astfel un echilibru între protecția mediului, creșterea și accesul echitabil la resurse între generații.

Schema de sprijin se înscrie în contextul necesității integrării politicilor de mediu în elaborarea și aplicarea politicilor sectoriale și regionale și al fundamentării unei strategii de dezvoltare economică durabilă a României pe termen lung, în scopul asigurării unui echilibru între dezvoltarea socio-economică și resursele naturale prezente și viitoare.

În cadrul schemei de ajutor de stat regional, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor are rol de furnizor, iar Administrația Fondului pentru Mediu va avea rol de administrator al schemei.

Conform dispozițiilor de la art. 7 alin. (3) din Ordonanța de Urgență nr. 77 din 3 decembrie 2014 privind procedurile naționale în domeniul ajutorului de stat, precum și pentru modificarea și completarea Legii concurenței nr. 21/1996, Schema de ajutor de stat regional pentru investiții având ca scop reducerea efectelor negative ale deșeurilor asupra mediului și reducerea consumului de resurse primare se încadrează în categoria ajutoarelor de stat sau de minimis exceptate de la întocmirea unui memorandum aprobat de Guvern privind oportunitatea promovării respectivei măsuri și încadrarea în politicile economico-bugetare și financiare ale Guvernului.

Sursa: ziare.com


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

FOTO| Rusaliile 2023, prăznuite la Catedrala Mitropolitană din Sibiu: Credincioşii au primit ramurile verzi sfințite de ierarh și soborul slujitor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Rusaliile 2023, prăznuite la Catedrala Mitropolitană din Sibiu: Credincioşii au primit ramurile verzi sfințite de ierarh și soborul slujitor

Credincioși în număr mare au participat la Sfânta Liturghie săvârșită în Catedrala Mitropolitană din Sibiu la praznicul Cincizecimii. Soborul slujitor la Sfânta Liturghie a fost condus de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.

Citește și: Mesaje de Rusalii • Urări de Rusalii • Felicitări de Rusalii

Marele praznic al Cincizecimii a adunat sibienii în număr mare la Catedrala Mitropolitană din oraș, lăcaș împodobit cu ramuri verzi şi flori, pregătit pentru o sărbătoare aleasă care prefigurează hramul de a doua zi al Sfintei Treimi. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a lăcașului de cult, dirijată de pr. lect. dr. Dan Alexandru Streza, informează Mitropolia Ardealului.

Elit - Gustul Desăvârșit

În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfințitul Mitropolit Laurențiu a evidențiat lucrarea harului Duhului Sfânt în Biserică.

Citește și: Obiceiuri și tradiții de Rusalii: Sărbătoarea Rusaliilor, celebrată în aceeași zi cu Pogorârea Duhului Sfânt

„Harul Duhului Sfânt a coborât peste ucenici. Ei sunt primii care au vorbit acea limbă duhovnicească pe înțelesul tuturor. S‑a ridicat acea pedeapsă lăsată de Dumnezeu pentru amestecarea limbilor într‑o posibilitate a unității, pentru că, îndată după predica Sfântului Apostol Petru, au întrebat toți: «Ce să facem?» Iar ucenicii le‑au spus: «Credeți în Hristos!» Este elementul esențial, ca un act practic, să se boteze fiecare în numele lui Hristos, în numele Sfintei Treimi, ca toți să primească harul. Prima Biserică din Ierusalim este prima unitate văzută aici pe pământ, prima instituție care ne cheamă pe toți într‑o unitate de credință, într‑o unitate de iubire, într‑o unitate de împlinire a voii lui Dumnezeu. Biserica este instituție dumnezeiască și omenească, comunitatea credincioșilor care se împărtășesc din același potir. Este dumnezeiască, pentru că este condusă de Hristos, Care ni Se împărtășește nouă prin Trupul și Sângele Său după ce am săvârșit Sfânta Liturghie. Mai există încă o Biserică, cea din Ceruri, a Tuturor Sfinților, unde este Maica Preacurată, unde sunt Sfinții Apostoli, unde sunt toți sfinții care au trăit asemenea nouă, unde sunt toți credincioșii care și‑au câștigat viața veșnică”, a subliniat ierarhul.

La final, credincioşii au primit ramurile verzi sfințite de ierarh și soborul slujitor.

La rândul său, președintele PSD Sebeș, consilierul local Radu Cristian, a fost prezent la acest eveniment.

„Astăzi am avut bucuria de a participa la hramul Catedralei Mitropolitane din Sibiu. Un moment plin de emoție și spiritualitate în inima Transilvaniei.

Mulțumesc Înaltpreasfinției Sale, Laurențiu, Arhiepiscop al Sibiului și Mitropolit al Ardealului, pentru binecuvântarea și lumina pe care o aduce comunității de credincioși.

O zi binecuvântată și plină de înțelepciune pentru toți!”, a fost mesajul postat de Radu Cristian.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

LISTA FINALĂ| Mai multe școli din Alba vor fi finanțate în apelul pentru dotarea claselor cu mobilier, a laboratoarelor de informatică, de științe și a cabinetelor școlare: Despre ce sume este vorba

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mai multe școli din Alba vor fi finanțate în apelul pentru dotarea claselor cu mobilier, a laboratoarelor de informatică, de științe și a cabinetelor școlare: Despre ce sume este vorba

Mai multe unități școlare din județul nostru vor fi finanțate în apelul pentru dotarea claselor. Ministerul Educației a anunțat că a finalizat procesul de evaluare a proiectelor depuse pentru dotarea unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe (palatele și cluburile copiilor, cabinetele de asistență psihopedagogică, cluburile sportive).

2.538 de proiecte, pentru 5.846 unități de învățământ beneficiare vor fi finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK PENTRU: Lista proiectelor admise la nivel național

Valoarea totală eligibilă fără TVA este de 1.024.237.402,96 de euro.

Investițiile presupun:

  • „cabinete școlare (inclusiv pe discipline, de asistență psihopedagogică, săli de sport) dotate cu mobilier și materiale sportive, inclusiv echipamente digitale.
  • laboratoare de științe dotate cu mobilier specific, echipamente digitale și materiale didactice.
  • laboratoare de informatică dotate în grădinițe, învățământ primar, gimnazial, liceal și în alte unități conexe.
  • ateliere de practică dotate cu materiale și echipamente didactice”, potrivit Ministerului Educației.

Sursa: edupedu.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

5 iunie 2023| COD GALBEN de furtună în Alba. Averse, descărcări electrice, vânt, grindină. Localitățile vizate

Ziarul Unirea

Publicat

în

COD GALBEN de furtună în Alba. Averse, descărcări electrice, vânt, grindină. Localitățile vizate

Cod galben emis de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pentru zonele din județele Alba și Mureș. Acest cod galben este valabil de la data de 5 iunie 2023, începând cu ora 16:35, până la aceeași dată, ora 18:00.

Zonele afectate de acest cod galben sunt următoarele: în județul Alba, localitățile Aiud, Ocna Mureș, Unirea, Jidvei, Șona, Lopadea Nouă, Lunca Mureșului, Mirăslău, Fărău, Noșlac, Hopârta și Rădești; în județul Mureș, localitățile Târnăveni, Luduș, Iernut, Ungheni, Adămuș, Mica, Gănești, Bahnea, Sânpaul, Chețani, Suplac, Ogra, Cuci, Cucerdea, Bogata, Ațintiș și Bichiș.

Elit - Gustul Desăvârșit

Fenomenele meteo care se vor semnala în aceste zone sunt averse care vor acumula local peste 20-25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină de mici dimensiuni.

ANM recomandă cetățenilor din aceste zone să fie precauți și să ia măsuri de siguranță în timpul perioadei de cod galben. Este important să se evite deplasările inutile și să se acorde atenție sporită în cazul în care se produc averse puternice. De asemenea, este recomandat să se evite zonele expuse riscului de inundații și să se asigure obiectele și construcțiile sensibile la vremea nefavorabilă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare