Rămâi conectat

Ştirea zilei

Pentru primirea cum se cuvine a turiștilor, comercianţii din Cetate au nevoie de sprijin real din partea Primăriei Alba Iulia, nu de amenzi și somaţii

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Pentru primirea cum se cuvine a turiștilor, comercianţii din Cetate au nevoie de sprijin real din partea Primăriei Alba Iulia, nu de amenzi și somaţii.

În urma articolului apărut sâmbătă,1 septembrie a.c., în ziarul ”Unirea” cu titlul ”Alba Iulia nu este groapă de gunoi!”, mai mulți comercianți din zona Cetății ne-au sesizat în problema gunoaielor (deșeurilor) și ne-au rugat să consemnăm următoarele în legătură cu așa-zisa ”rampă clandestină de gunoi” ce s-a format în Curtea Palatului Copiilor din zona istorică a Cetății.

”Până vineri, 24 august, deci cu două zile înainte de concertul extraordinar susținut de Al Bano în seara de duminică, 26 august, pe scena din Piața Cetății, în curtea Palatului Copiilor existau două containere amplasate acolo chiar de către primăria municipală pentru colectarea gunoaielor din zona pieței Cetății, de pe domeniul public. Vineri seara acestea au fost ridicate și duse în spatele scenei de spectacole. Iar de atunci nu au mai fost aduse la loc, astfel că acolo s-au depozitat, în cea mai mare parte, gunoaiele și reziduurile rezultate în zonă după evenimentul amintit. Este drept că și noi, comercianții din Piața Cetății, am fost nevoiți să depozităm unele deșeuri în containerele din zona amintită. Dar am fost pur și simplu nevoiți să facem acest lucru, deoarece sunt unele aspecte obiective, de luat în seamă și de către conducerea Primăriei Alba Iulia, pentru a preîntâmpina pe viitor acest aspect, care, inclusiv pentru noi este tare neplăcut.

În primul rând, fiecare dintre noi, cei ce ne desfășurăm activitatea la «trăsurile de epocă», pentru care bine se știe, în urma licitației din primăvara acestui an am ajuns să plătim 6.000, chiar 7.000 de euro lunar(!), avem încheiate contracte și pentru colectarea deșeurilor (gunoaielor) în valoare de circa 600 de lei cu firma Polaris Alba Iulia, sumă pe care o plătim lunar.

Problema este, însă, așa cum de fapt am mai informat Primăria Alba Iulia, că la afluența actuală de turiști, mai ales pe timp de vară, la sutele de turiști care vizitează zilnic Cetatea Alba Carolina, îndeosebi zona Muzeului și Sălii Unirii, a Piațetei și Muzeului Principia, micile coșulețe stradale de gunoi amplasate de către primărie în acest areal nu fac aproape deloc față la cantitatea mare de resturi menajere, de sticle (PET-uri) cu sucuri, apă minerală etc. cu care vin ”dotați” de la autocare, miniautocare sau autoturismele proprii cei care sosesc în Cetate.

Noi am mai informat primăria municipiului și asupra faptului că grupuri și de 20-30 de persoane (îndeosebi tineri, grupuri de elevi etc.) vin și se așează la mesele teraselor noastre sezoniere de aici pentru a-și consuma sandwiciurile aduse de acasă etc., nu consumă de multe ori aproape nimic (eventual unii își cumpără câte o sticlă de apă plată sau minerală de 0,50 litri) și lasă resturi menajere importante pe mese. Noi ce să le facem? Că, totuși, trebuie să fim civilizați și primitori cu ei, nu-i putem ridica de la mese și să-i izgonim.

Plus faptul că trebuie ca aproape fiecare agent comercial din zonă să mai angajăm un om și să-l plătim cel puțin cu salariul minim pe economie, de 1.900 de lei, doar pentru a strânge după ei și a face curățenie la mese, precum și în zona arondată activității noastre comerciale. În același timp, în zona din Șanțurile Cetății, unde afluența zilnică de turiști este totuși mult mai mică (cel puțin până în prezent) comparativ cu cea din zona Sălii Unirii și Piațetei, primăria a amplasat mai multe containere de capacitate mare, care stau acolo cam degeaba, în timp ce în zona noastră, așa cum am mai spus, micile coșulețe amplasate ici și colo normal că nu fac față.

Ca urmare, rugăm insistent Primăria Alba Iulia, ai cărei «angajați» am putea spune că suntem deja și noi (de patroni nu prea mai poate fi vorba), dar angajați care trebuie să aducem lunar 6000 – 7000 de euro din «piatră seacă», cum se spune, la bugetul local numai pentru chiria pe care trebuie să o plătim, plus alte taxe și impozite, și nu doar să luăm bani, ca alții, să aibă bunăvoința să reamplaseze, pe cheltuiala proprie, 1-2 containere și în zona centrală a Cetății, într-un loc mai ferit (eventual unde au fost până vineri, 24 august a.c.), în care să fie colectate gunoaiele și resturile menajere ce rămân zilnic după turiști sau la sfârșit de săptămână după desfășurarea spectacolelor sau evenimentelor culturale.

Nu putem noi să suportăm și aceste cheltuieli, că destule ni s-au pus până acum în spinare, astfel încât, probabil, nu peste mult timp vom fi nevoiți să tragem obloanele, să închidem și să renunțăm cu totul. Pentru că efectiv este peste puterile și posibilitățile noastre. Sau asta vrea cumva cineva?!? Așadar, rugăm conducerea Primăriei Alba Iulia, pe cei de la Domeniul public, nu mai trimiteți Poliția Locală pentru a ne aplica amenzi degeaba (între noi fie vorba, lucrătorii Poliției Locale, ca de altfel și angajații primăriei, își iau, totuși, salariile și datorită muncii noastre), ci luați măsurile care se impun pentru colectarea corectă a diverselor gunoaie și resturi menajere de pe domeniul public din perimetrul central al Cetății, care rămân după turiști, precum și după evenimentele de la sfârșit de săptămână.

Iar la final încă un amănunt de luat în seamă de conducerea primăriei. Sunt, totuși, unii comercianți «îngăduiți» săptămânal la evenimentele organizate în Cetate, care efectiv vin și fac doar profit. Nu plătesc apă, curent electric, taxă de salubritate, deși beneficiază din plin de toate acestea. Însă, potrivit zicalei românești, «tot în calul care trage se dă»! Este oare corect?!”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Opt ani și cinci luni de închisoare pentru un tânăr acuzat de trafic de cocaină, prins în flagrant de către polițiștii de la BCCO Alba Iulia

Unirea Ziarul

Publicat

în

Opt ani și cinci luni de închisoare pentru un tânăr acuzat de trafic de cocaină, prins în flagrant de către polițiștii de la BCCO Alba Iulia Sentință definitivă la Curtea de Apel Alba Iulia pentru un tânăr care a fost judecat pentru trafic de droguri de mare risc, trafic internațional de droguri de mare risc, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea