Pentru combaterea evaziunii fiscale, ANAF plătește „turnatori” voluntari pentru a „pârî” românii datori la stat
Pentru combaterea evaziunii fiscale, ANAF plătește „turnatori” voluntari pentru a „pârî” românii datori la stat
Statul pregătește o măsură inedită de colectare a datoriilor de la cetățeni. Oricine cunoaște persoane rău platnice, poate „pârî” la ANAF în schimbul unei recompense financiare.
Planul de guvernare are trei direcții esențiale
Potrivit economistului Iancu Guda, planul de guvernare are trei direcții esențiale: asigurarea disciplinei în finanțele publice pentru a evita o criză care ar afecta credibilitatea României în fața investitorilor, promovarea unei guvernări eficiente ca motor al reformei statului, și respectul pentru cetățeni, prin eliminarea beneficiilor excesive, oferirea de servicii publice de calitate la prețuri corecte și salarizarea justificată.
Citește și: Ordin de la Guvern: ANAF va colecta noi taxe pentru reducerea deficitului. Influencerii de pe TikTok sau Instagram, impozitați
De asemenea, el a menționat că statul urmărește să-și crească veniturile prin aceste măsuri.
„Cinci minute pentru a vedea esența programului de guvernare pe zona de reforme în sectorul public. Am citit documentul, are 91 de pagini, vă spun esența în cinci minute și în toate episoadele din această săptămână. Așa că urmăriți-ne în fiecare zi.
Avem pilonii, cei trei piloni, direcțiile importante din planul de guvernare, care se referă la ordine în finanțele publice – ca să evităm o criză financiară care va decredibiliza România în fața investitorilor -, să avem o bună guvernare care să fie un motor al reformei statului, cu foarte multe reforme despre care încep să vorbesc inclusiv în această emisiune, și respect pentru cetățeni, în sensul în care se anulează beneficii exagerate, servicii publice de calitate la prețuri corecte și salariile care să fie justificate, să nu se stimuleze dependența de subvenții de la stat.
Principalele modalități prin care statul intenționează să își mărească veniturile”, a explicat el la Antena 1.
Parteneriat între stat și cetățenii care raportează evaziunea fiscală
Economistul a explicat că planul de guvernare propune criminalizarea evaziunii fiscale și a încercărilor de sustragere a averilor, transformând aceste fapte în infracțiuni penale, cu interdicția de a părăsi țara pe durata cercetării. El a subliniat că, deși se respectă prezumția de nevinovăție, cei suspectați trebuie să rămână în țară până la pronunțarea unei decizii.
Iancu Guda a menționat, totodată, ideea unui parteneriat între stat și cetățeni pentru combaterea evaziunii fiscale, prin utilizarea unei aplicații dezvoltate de ANAF, inspirată de un model implementat cu succes în Grecia. Aplicația permite cetățenilor să fotografieze bonurile fiscale, iar dacă se identifică nereguli, utilizatorii pot primi recompense financiare.
El a subliniat că statul are nevoie de sprijinul populației pentru a combate economia subterană, iar implicarea activă a cetățenilor este esențială.
„Am extras cele mai importante idei din planul de guvernare și avem, în primul rând, evaziunea fiscală și executarea silită a averilor vor fi criminalizate. Practic, devine faptă penală, nu mai poți să părăsești țara atunci când ești în cercetare. Prezumpția de nevinovăție, ok, dar stai în România, să vedem concluzia și decizia în instanță.
Apoi, parteneriat cu cetățenii pentru combaterea evaziunii fiscale. Și aici este vorba de acces la o aplicație care a fost implementată cu succes în Grecia, unde cetățenii descarcă gratuit aplicația pusă la dispoziție de către stat – o aplicație de la ANAF – în care faci poză la bonurile fiscale emise de casele de marcat. Și dacă o casă de marcat nu este conectată la ANAF și face evaziune fiscală, primești bonus, premii, în cont, bani direct.
Adică statul are nevoie de ajutorul nostru. Noi trebuie să ne implicăm să descurajăm economia subterană, evaziunea, și dacă prindem evazioniștii, vom fi premiați. Sper să se implementeze această aplicație pentru că ar fi fantastic să fim noi toți partenerii statului, să reducem furăciunea – este responsabilitatea fiecăruia dintre noi”, a spus acesta.
Iancu Guda a subliniat că una dintre prioritățile planului este combaterea evaziunii fiscale în sectoare-cheie precum portul Constanța și vămi, prin instalarea de scanere performante. De asemenea, sunt prevăzute taxe suplimentare pentru jocurile de noroc, criptomonede și tranzacțiile de la Bursa de Valori, pentru a asigura un regim fiscal echitabil, fără favoritisme între sectoare.
El a atras atenția că evaziunea fiscală are efecte grave asupra stabilității statului, generând pierderi anuale estimate între 150 și 200 de miliarde de lei. În acest context, a subliniat necesitatea unei colectări bugetare mai eficiente și a unei fiscalități echilibrate.
Totodată, Guda a menționat simplificarea sistemului de TVA, cu păstrarea doar a două cote: 9% și 19%. Astfel, toate bunurile și serviciile taxate anterior cu 5% vor trece la 9%, inclusiv energia, lemnele de foc și cărțile, iar cele cu 9% vor trece la 19%, cu excepția alimentelor de bază și a medicamentelor.
„Combaterea evaziunii fiscale din domenii-cheie: portul Constanța, vămi, foarte multe scanere performante care vor fi montate și taxări suplimentare atât la jocurile de noroc, cât și la criptomonede sau la Bursa de Valori. Este foarte important să plătim cu toții aceleași taxe, astfel încât să nu fie diferențe, favoritisme făcute pe un sector sau altul. Pentru că realitatea este aceasta: evaziunea fiscală trebuie criminalizată, are efecte grave asupra stabilității statului.
Avem pierderi la buget undeva între 150 și 200 de miliarde de lei în fiecare an, o sumă enormă. Și nu ne permitem aceste cheltuieli, având în vedere slaba colectare la buget și dimensiunea foarte mare a economiei subterane. Practic, trebuie să fim atenți și la anumite modificări de taxe, pentru că unele sectoare erau favorizate cu TVA sau cu diverse impozite mai mici.
De aceea se simplifică și rămâne cota redusă numai la 9%, respectiv cota normală de 19%, ceea ce înseamnă că tot ce era la 5% se duce la 9%, inclusiv energie, lemne de foc, cărți și așa mai departe. Toate celelalte cote de la 9% se duc la 19%, cu excepția alimentelor de bază și a medicamentelor”
Majorarea accizelor cu 10% necesită prudență, avertizează Iancu Guda
Economistul a evidențiat că majorarea accizelor cu 10% necesită prudență, deoarece există riscul creșterii economiei subterane și al scăderii consumului din cauza prețurilor ridicate, ceea ce ar putea duce la încasări bugetare mai mici. A subliniat importanța instalării de scanere performante pentru a reduce traficul ilicit.
De asemenea, a menționat creșterea impozitului pe dividende la 16%, revenind la nivelul din 2017, în continuare sub media europeană, și a sugerat introducerea de stimulente pentru reinvestirea profitului.
În privința firmelor de stat, a arătat că unele ar trebui închise din cauza pierderilor mari, iar altele reformate. A mai subliniat necesitatea reducerii costurilor cu salariile în sectorul public cu 20%. Restul măsurilor vor fi detaliate în programul de guvernare și în episoadele viitoare.
„Creșteri de accize cu 10%, unde atenția trebuie să fie foarte mare la traficul ilicit. Noi creștem acciza, dar dacă crește economia subterană? Deci trebuie instalate scanere performante, redusă economia subterană, și de la un punct încolo consumul s-ar putea să scadă din cauza prețurilor foarte mari, și chiar dacă creștem acciza, avem riscul să avem încasări mai mici la buget.
Avem și creșteri de impozit pe dividende la 16%, revenim la nivelul din 2017, este oricum mai mic decât media europeană – 23% – și, până la urmă, statul ar trebui să gândească și stimulente pozitive dacă reinvestești profitul. Și închidem cu firmele de stat, care au pierderi foarte mari – unele trebuie pur și simplu stopate, închise, altele trebuie reformate. Avem problemă pe sectorul public la angajați: 20% scăderea costurilor cu salariile. Am vrut să insist – și aveți în episoadele din săptămâna trecută mult mai multe detalii în acest sens.
Detaliile le veți găsi și în programul de guvernare. Mai sunt și alte măsuri importante care urmează să fie discutate în episoadele ce urmează din această săptămână”, a mai spus Iancu Guda.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Ce produse și servicii vor fi afectate cel mai mult de valul de SCUMPIRI de la 1 august 2025. Devalorizarea monedei naționale, un scenariu posibil
Ce produse și servicii vor fi afectate cel mai mult de valul de SCUMPIRI de la 1 august 2025. Devalorizarea monedei naționale, un scenariu posibil De la 1 august 2025, vor avea loc noi creșteri de prețuri la toate produsele și serviciile, odată cu intrarea în vigoare a noilor măsuri fiscale adoptate de Guvern. TVA-ul […]
Amenzi drastice pentru cei care hrănesc animale sălbatice: În zonele cu risc crescut de producere a unor incidente ar putea fi montate sisteme video cu circuit închis. „Dacă dai o singură dată mâncare unui urs, l-ai condamnat la moarte”
Amenzi drastice pentru cei care hrănesc animale sălbatice: În zonele cu risc crescut de producere a unor incidente ar putea fi montate sisteme video cu circuit închis. „Dacă dai o singură dată mâncare unui urs, l-ai condamnat la moarte” Ministerul Mediului va crește semnificativ amenzile pentru cei care hrănesc animalele sălbatice, unul din principalele motive […]
Bogdan Glăvan: În principalele funcții de decizie din guvern se află persoane care nu stăpânesc economia. Reformele fiscale și economice sunt realizate de non-economiști
Bogdan Glăvan: În principalele funcții de decizie din guvern se află persoane care nu stăpânesc economia. Reformele fiscale și economice sunt realizate de non-economiști „În principalele funcții de decizie din guvern se află persoane care nu stăpânesc economia. Reformele fiscale și economice sunt realizate de non-economiști”, atrage atenția profesorul de economie Bogdan Glăvan. Citește și: […]