Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Pensiunea „Sub Piatră” din Sălciua a obţinut „Margareta de aur” pentru gastronomie 2011

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

     Ca urmare a nominalizărilor făcute de către cele 32 de filiale ale ANTREC de la nivel de ţară a unor pensiuni turistice în funcţie de participarea şi de premiile obţinute la nivel judeţean la „Festivalul Tradiţiilor şi Obiceiurilor” precum şi la alte concursuri gastronomice importante, recent (vineri, 4 noiembrie a.c.), în cadrul Târgului de Turism al României desfăşurat la Bucureşti, la sala Romexpo, a avut loc şi o festivitate de premiere a celor mai reprezentative pensiuni turistice din ţară în domeniul gastronomiei. Aşa după cum ne-a informat dl. Emil Comşa, preşedinte executiv al ANTREC România – filiala Alba, pensiunea turistică „Sub Piatră” din comuna Sălciua a reuşit să obţină trofeul „Margareta de aur pentru gastronomie 2011”. Au fost din nou foarte apreciate preparatele gastronomice specifice toamnei precum plăcintele pe lespede, turta dulce mult apreciată de copii în diverse târguri de ţară denumită în zona moţilor şi „puiul târgului”, precum şi dulceţurile ecologice şi murăturile preparate cu multă pasiune şi migală de bucătarii pensiunii „Sub Piatră” din Sălciua. Aşa după cum deja multă lume ştie, pensiunea „Sub Piatră” se află în inima Munţilor Apuseni, în satul Sălciua, la gura peşterii Huda lui Papară, sub platoul Bedeleului. Situată într-un cadru natural unic, caracteristic Apusenilor, înconjurată de rezervaţii naturale, păduri, peşteri, stânci, chei, defilee, case şi sălaşe din lemn acoperite cu paie, pensiunea se învecinează cu mănăstirea cu acelaşi nume. Familia Buran a durat aici un complex de agrement unde natura şi omul s-au unit pe vecie. Sălciua este cunoscută din cele mai vechi timpuri pentru renumitele târguri. Pe lângă târgurile săptămânale, mai erau şi sunt încă şi târgurile mari numite „bâlciuri”. Ele se deosebesc de târgurile săptămânale prin bogăţia de mărfuri, vite, alimente, cât şi prin numărul foarte mare de oameni care vin aici de la mari depărtări.
Anul acesta, în luna octombrie, cu sprijinul Primăriei din Sălciua şi al Consiliului Judeţean Alba, s-a desfăşurat prima ediţie organizată de Filiala ANTREC Alba, a „Festivalului Tradiţiilor şi Obiceiurilor”. Participanţii la concursul de gastronomie au apreciat preparatele specifice toamnei din Sălciua, Albac şi Ampoiţa. Ansamblul „Cântul Sălciuan” a prezentat excepţional tradiţiile de nuntă din Sălciua, la fel ca şi în turneul organizat de Institutul Cultural Român în 2010 în Israel.
Bucătăria pensiunii „Sub Piatră” deţine deja mai multe premii la concursurile de gastronomie la „Târgul Naţional de Turism din Albac” şi „Festivalul Internaţional al Sarmalelor” de la Praid. Felicitări şi din partea ziarullui Unirea, la mai mare şi la mult mai mulţi turişti care să se bucure de frumuşeţile neasemuite ale zonei, precum şi de excelentele preparate culinare!
Tinu MATEŞ


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!


Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Rezultate remarcabile ale olimpicilor geografi din Alba: Trei elevi au susținut proba de baraj în vederea calificării pentru etapa internațională. Ce alte premii au obținut

Ziarul Unirea

Publicat

în

Rezultate remarcabile ale olimpicilor geografi din Alba: Trei elevi au susținut proba de baraj în vederea calificării pentru etapa internațională. Ce alte premii au obținut Rezultate remarcabile ale olimpicilor geografi din Alba, la faza națională. Trei elevi au susținut proba de baraj în vederea calificării pentru etapa internațională. Ce alte premii au obținut Citește și: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea