PENSII 2024: Cum pot fi încasate pensiile pe card. Documente necesare și procedura de urmat
PENSII 2024: Cum pot fi încasate pensiile pe card. Documente necesare și procedura de urmat
Încasarea pensiei pe card devine o alegere din ce în ce mai populară printre pensionari, din dorința de a gestiona mai eficient și mai sigur resursele financiare.
Pentru a primi pensia pe cardul bancar, primul pas esențial este să deschizi un cont bancar. Pensionarii pot decide dacă deschid contul pe numele lor sau pe numele unui reprezentant legal, caz în care este necesară o procură specială.
Citește și: Pensii 2024: Care sunt situațiile în care plata pensiei se poate suspenda
Procedura implică prezentarea cărții de identitate și a ultimului talon de pensie, fiind realizată fie în filialele băncilor, fie online, în funcție de preferințele individuale.
După deschiderea contului, pensionarii trebuie să se deplaseze la casa județeană de pensii corespunzătoare și să completeze o cerere pentru transferul pensiei în contul de card.
Documentele necesare includ un extras de cont în care să fie vizibil contul IBAN, o copie a talonului de pensie și o copie a actului de identitate.
Această procedură asigură virarea corectă a sumelor aferente pensiei în contul bancar deschis anterior, potrivit antena3.ro.
Ce se întâmplă cu talonul de pensie
Deși pensia este transferată în contul de card, talonul de pensie va continua să fie trimis prin intermediul Poștei Române.
Pensionarii vor primi talonul la domiciliu, iar în cazul în care poștașul nu găsește destinatarul acasă, acesta va păstra talonul până la sfârșitul lunii la oficiul poștal.
Citește și: PENSII 2024: Se reduce vârsta de pensionare pentru mame. Femeile care adoptă copii beneficiază și ele de această prevedere din noua lege
Este important să se menționeze că neprezentarea la oficiul poștal pentru ridicarea talonului timp de trei luni consecutive poate duce la suspendarea plății pensiei.
Documentele necesare pentru încasarea pensiei pe card
Actul de Identitate: Carte de identitate, buletin de identitate sau pașaport.
– Numărul de Identificare Fiscală (CNP): Obținut de la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) sau prin intermediul unui serviciu online.
– Carnetul de Muncă sau Adeverința de la Ultimul Loc de Muncă: Pentru pensionarii care au fost angajați anterior.
– Decizia de Pensionare: Document emis de instituția de pensii la momentul aprobării solicitării de pensionare. În lipsa acestui document, se poate obține o copie de la instituția de pensii.
– Formularul de Solicitare pentru Încasarea Pensiei pe Card: Disponibil la ghișeul instituției de pensii sau pe site-ul oficial al acesteia.
– Extrasul de Cont Bancar sau Numărul Cardului Bancar: Necesar în cazul în care pensionarul deține deja un card bancar. Informațiile pot fi obținute de la banca corespunzătoare.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Ger de crapă pietrele anunțat de ANM. Prognoza METEO pentru weekend și VREMEA la începutul săptămânii viitoare
Ger de crapă pietrele anunțat de ANM. Prognoza METEO pentru weekend și VREMEA la începutul săptămânii viitoare Meteorologii ANM au emis prognoza până de Crăciun și arată faptul că, în acest weekend, vom avea parte de ninsori pe arii extinse din țară, dar și precipații mixte. În preajma Crăciunului va ninge pe arii restrânse, în […]
Secțiune Articole Similare
-
Curier Județeanacum 22 de ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum o zi
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 15 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor