Cultură Educație
Paradox rural tipic românesc
Am fost contactaţi la redacţie, zilele trecute, de către un domn din Mugeşti, pe numele său Gheorghe David. Acesta ne-a declarat că se află într-o situaţie cel puţin bizară. Cică primarul comunei Pianu a realizat o alimentare cu apă a satului Purcăreţi, trecând cu „ţeava” pe terenul său şi mai apoi pe drum, prin faţa porţii sale, la o distanţă de nici 10 metri de casa sa. El afirmă că în momentul executării lucrării ar fi vorbit cu „meseriaşii” dacă se poate racorda şi el, iar aceştia i-ar fi spus că nu-i nicio problemă. Dacă primarul e de acord e OK! David mai spune că, pentru faptul că nu a cerut despăgubiri în schimbul terenului său „deranjat de ţeavă”, ar fi avut o înţelegere cu primarul ca să-i „rezolve” cu apa. Dar timpul a trecut, „ţeava”
s-a tot „dus pe-aici încolo” iar de racordarea lui nici pomeneală. Omul s-a supărat că primarul l-a îndreptat să-şi aducă apă din altă parte şi, iată, a venit la ziar cu jalba-n proţap. Ni s-a părut, într-adevăr, absurd să-l trimiţi pe om să-şi aducă apă de la kilometri distanţă când reţeaua trece prin faţa porţii lui, aşa că l-am interpelat pe primarul Marin Petruse, de la Pianu, şi am aflat că lucrurile stau altfel decât ni le-a arătat Gheorghe David…
Primarul Marin Petruse, pe care iniţial credeam c-o să-l facem cu ou şi cu oţet în ziar, ne-a declarat că anul trecut, cu mari eforturi, a reuşit să execute o lucrare din fonduri proprii, pentru alimentarea cu apă a satului Purcăreţi. Astfel, s-a realizat captarea din pârâul Bordu, aducţiunea pe o distanţă de 5 kilometri şi jumătate până în Purcăreţi şi stocarea apei potabile în satul respectiv, de unde ea va fi distribuită localnicilor. Şi nu numai lor, ci şi locuitorilor din Mugeşti, care sunt mai apropiaţi, chiar dacă satul Mugeşti se află pe raza administrativ teritorială a Cugirului. Lucrarea a costat în total 350.000 RON, respectiv 3,5 miliarde de lei vechi. În cazul lui David, care se află la peste 3 kilometri de căminul de distribuire din Purcăreţi, ar fi ineficient ca acesta să se alimenteze de acolo, iar la „ţeava” care trece prin faţa porţii lui nu se poate recorda, pentru că, tehnic vorbind, acest lucru e imposibil. Aceea este conducta de aducţiune şi orice intervenţie asupra ei ar duce automat la scăderea presiunii în distribuirea din Purcăreţi. „Eu m-am oferit să-l ajut altfel, ne-a declarat primarul. Vorbeam cu cei ce au executat lucrarea şi îi săpam un puţ, de unde el putea să-şi extragă apă cu o pompă. Cât priveşte terenul unde spune că l-am tulburat, acesta apare pe hărţi ca drum, iar el l-a îngrădit şi
l-a considerat terenul său. Deci nici nu poate fi vorba de despăgubiri; mai degrabă eu ar trebui să mă plâng că a blocat un drum public…”
Din această perspectivă lucrurile sunt clare, iar soluţii se pot găsi, pe cale amiabilă. Mai rămâne doar ca primarul din Cugir să vadă şi dânsul despre ce e vorba şi să-i ajute cumva pe locuitorii din Mugeşti, care nu au apă potabilă.
Ioan HĂNŢULESCU

Cultură Educație
24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online
24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online
Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.
Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza
Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.
Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.
Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.
Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.
Cultură Educație
24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York
24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York
Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.
Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza
Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.
Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.
Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.
Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.
Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.
sursa: news.ro
Cultură Educație
Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației
Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației
Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.
Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ
Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.
Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.
CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022
Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS
Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.
Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.
-
Actualitateacum 13 ore
Codul rutier 2022: Pentru ce alcoolemie se pot alege șoferii cu un dosar penal
-
Ştirea zileiacum 8 ore
VIDEO| Sat din Alba readus la viață printr-un proiect turistic: Cum va arăta Baza de Agrement din localitatea cu doar 17 locuitori
-
Ştirea zileiacum 7 ore
VIDEO| SCANDAL în BOR: Un preot filmat în timp de LOVEȘTE puternic o femeie, chiar în curtea bisericii. Este celebru pentru sfaturile de viață, în mediul online
-
Ştirea zileiacum 3 ore
FOTO, VIDEO| S-a deschis primul magazin DECATHLON din județul Alba, în incinta Alba Mall
-
Actualitateacum 14 ore
10 noiembrie, Ziua Artileriei Române. În 1843, Gheorghe Bibescu legiferează constituirea Artileriei ca armă de sine stătătoare
-
Ştirea zileiacum 9 ore
VIDEO| ACCIDENT teribil în Sibiu: Un copil de 8 ani a fost spulberat de o mașină pe trecerea de pietoni
-
Ştirea zileiacum 4 ore
LIVE VIDEO| TOPUL FIRMELOR 2021, în județul ALBA: Cele mai bune afaceri, premiate de Camera de Comerț în cadrul unei gale la Pavilion Mercur
-
Actualitateacum 9 ore
George Buhnici „lovește” din nou: „Bărbații fac muncile cele mai grele, mai periculoase. Care e sexul mai tare?”