Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Economie

Paradox al economiei româneşti: Produsul Intern Brut a crescut, dar a scăzut ponderea veniturilor bugetare

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Statistica a anunţat marţi un PIB de 578 miliarde de lei, mai mare cu 31 miliarde de lei decât PIB-ul pe care fusese construit bugetul. Rezultă că ponderea veniturilor în PIB a fost doar 31,3% din PIB şi nu de 33,1% aşa cum fusese estimat. Statul nu a putut strânge 10 miliarde de lei la buget. Din bugetul pentru 2012 lipsesc 10 miliarde de lei (aproximativ 2,3 miliarde de euro) pentru că statul nu a reuşit să colecteze bani din economie în acelaşi ritm cu creşterea economică de anul trecut.
Executivul şi-a construit bugetul pe un PIB de 547 de miliarde de lei şi un grad de colectare a veniturilor la bugetul consolidat – care include atât bugetul de stat, bugetele de asigurări sociale, ale instituţiilor autofinanţate, cât şi bugetele locale – de 33,1% din PIB, deci venituri de 181 miliarde de lei.
În realitate însă, România a încheiat 2011 cu un Produs Intern Brut de 578 miliarde de lei, după cum arată datele publicate de Institutul de Statistică, iar în conturile statului ar fi trebuit să ajungă până la sfârşitul anului trecut 191 de miliarde de lei dacă s-ar fi păstrat gradul de colectare a banilor la buget de 33,1%. Au ajuns însă doar 181 miliarde de lei, după cum indică datele privind execuţia bugetară ale Ministerului Finanţelor. Cum se explică însă diferenţa? „În primul rând contează calitatea creşterii economice. PIB a crescut datorită agriculturii, iar din acest sector nu se colectează foarte multe taxe. Trebuie avut în vedere şi că estimarea iniţială a PIB-ului avea în vedere şi un anumit grad de absorbţie de fonduri europene”, spune Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank. Rezultatul se datorează faptului că Guvernul a fost luat prin surprindere de creşterea economică peste aşteptări, însă evoluţia ţine şi de o incapacitate a Finanţelor de a creşte gradul de colectare a impozitelor şi taxelor într-un ritm similar cu cel al economiei. Toate guvernele din ultimii zece ani au pus pe masă proiecte pentru majorarea veniturilor prin întărirea disciplinei în colectarea taxelor, dar acestea au rămas doar la nivel declarativ în timp ce „în teren” ponderea veniturilor în PIB nu a depăşit niciodată pragul de 33%.
Guvernul a introdus anul trecut taxarea inversă pentru comerţul cu cereale, o „armă” ce ar fi trebuit să elimine evaziunea fiscală din agricultură, însă diferenţele din prezent arată că statul a plecat la luptă cu gloanţe oarbe. Pe de altă parte, Executivul a schiţat bugetul asumându-şi că va aduce până la finalul anului trecut circa 3 miliarde de euro pe linia fondurilor europene. În prezent valoarea facturilor rambursate de Uniunea Europeană este însă de numai 1 miliard de euro. (Z.F.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

Profesor de la ASE, despre ”iluzia creșterii economice pe datorie”

Unirea Ziarul

Publicat

în

Profesor de la ASE, despre ”iluzia creșterii economice pe datorie” Cristian Păun, originar din Alba Iulia, a făcut pe contul său de socializare o analiză succintă a ”creșterii economice pe datorie”. Profesorul de la ASE  examinează modul în care a crescut datoria publică a României din anul 2020 până în 2024, cocluzionând câ ”ne îndreptăm […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea