Până la 15.000 lei pentru cuplurile sau persoanele singure care își doresc să aibă copii: Care sunt condițiile
Până la 15.000 lei pentru cuplurile sau persoanele singure care își doresc să aibă copii: Care sunt condițiile
Potrivit unui proiect inițiat de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse sunt vizate cuplurile sau persoanele singure care își doresc să aibă copii. Acestea vor putea accesa până la 15.000 de lei în cadrul unui program de susținere a natalității.
De fapt, proiectul act normativ vine să extindă, la nivel național, programul lansat de Gabriela Firea pe vremea când se afla la conducerea Primăriei Capitalei. Există însă diferențe de conținut între documentul de atunci și cel în cauză. Neschimbat a rămas destinatarul acestui inițiative: cuplurile sau persoanele singure care doresc copii.
Față de forma inițială a proiectului, suma alocată beneficiarilor s-a redus însă, dar procedurile pentru obținerea unei sarcini nu mai fac referire strict la fertilizarea in vitro/ embriotransfer.
Forma actualizată a proiectului de HG prevede că, pentru 2022, programul va putea fi accesat de 2.500 de cupluri sau persoane singure, ajutorul financiar fiind de 15.000 lei pentru „procedurile necesare pentru creșterea natalității” recomandate de un specialist. Forma inițială a programul prevedea o sumă de 22.500 lei pentru efectuarea procedurii de fertilizare in vitro/embriotransfer. Pentru 2023, sprijinul financiar va putea fi solicitat de 10.000 cupluri.
Comparativ cu prima formă a proiectului, au fost eliminate condițiile legate de starea de sănătate a cuplurilor sau persoanelor singure, condiții care ar trebui îndeplinite acum fiind:
– vârsta femeii beneficiare să fie între 20 și 45 de ani;
– beneficiarii să fie cetățeni români;
– procedurile recomandate trebuie să se desfășoare într-o unitate autorizată pe teritoriul României.
Pentru acordarea sprijinului financiar, cei interesați vor trebui să depună o cerere și o declarație pe propria răspundere, alături de o serie de documente doveditoare, ce trebuie depuse în două tranșe.
Modelul cererii, al declarației pe propria răspundere, a documentelor doveditoare, precum și modalitatea de acordare a sprijinului financiar vor fi elaborate de Ministerul Familiei și Ministerul Muncii, în termen de 45 de zile după ce acest proiect va fi oficializat.
Sursa: dcbusiness.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului Examenul de Bacalaureat 2025 începe pe data de 27 ianuarie 2025, cu probele de competențe. Este prima dată când elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin în timpul anului școlar probele […]