Rămâi conectat

Politică Administrație

(P) Liberalul Mircea Hava despre Diaspora: „Mica Românie harnică, din afara țării”

Publicat

în

În afara României Mari, există o Românie mai mică, dar foarte harnică. O cunoaștem sub numele de Diaspora. Aproximativ cinci milioane de români trăiesc răspândiți în lume și dacă adăugăm și românii din Moldova, Ucraina și Serbia, numărul lor ajunge spre opt milioane.

Cei mai mulţi dintre cei care au plecat din țară se află acum în Italia şi în Spania, în total, peste 2 milioane. Alți aproximativ 600.000 de români sunt în Germania, iar în Marea Britanie şi în Statele Unite, sunt câte 500.000 de români. Multe alte comunități în care trăiesc compatrioți de-ai noștri sunt mai mici, dar la fel de importante.

Dincolo de cifre însă, este vorba despre destine care au ales să se împlinească dincolo de granițele țării lor. Pentru ca cei care conduc Romania au ales sa se joace cu destinul lor. Nu majoritatea, ci toți cei care am rămas în țară avem pe cineva care a plecat. Știm din experiența familiilor noastre că nimănui nu i-a fost ușor. Au plecat cu greu, rupând familii, lăsând în urmă părinți și, în cazurile și mai triste copii, dar știm foarte bine că nu au avut de ales.

Elit - Gustul Desăvârșit

Oameni blagosloviți cu pricepere, cu școală sau fără, au ales sa nu aștepte ajutoare sau găluști electorale și să muncească fiecare, orice. Au găsit în schimb pacea și liniștea unei societăți normale și, în timp, au reușit să se integreze și să fie respectați.

Vinovată de plecarea lor este toată clasa politică, din care nu mă exclud și n-ar fi corect să o fac. Dar atrag atenția totuși că nu fac parte dintre cei care aleg să se joace de-a justiția după cazierul lor, dintre cei care vor să impoziteze munca în străinătate, ca să aibă bani pentru pensii speciale sau dintre cei care blochează secțiile de vot în străinătate.

Nu fac parte nici dintre cei care îi așteaptă acasă pe românii din străinătate cu jandarmii și gaze, iar lacrimile românilor le văd în ochii lor pe 1 decembrie, la Alba Iulia.

Sunt în schimb primarul unui oraș performant, unde fondurile europene (nu puține) au fost folosite așa cum trebuie. Alba Iulia a crescut extraordinar și s-a transformat dintr-un oraș gri, comunist, într-un oraș luminos, cu o cetate unică în Europa, pusă bine în valoare cu ajutorul banilor europeni, singurii pe care putem conta, în afară de ce trimite în țară diaspora.

Lucrurile astea nu se pot face oriunde ci doar într-un oraș și într-un județ în care PSD nu contează. Nu e nevoie să ai noțiuni solide de politică pentru a vedea că țara are nevoie de Europa, nu de un sistemvmoscovit,  roșu. Am speranța ca la un moment dat și cerul nostru, acasă, ar putea fi la fel de albastru ca și cel la care, vrând – nevrând, ați ales să priviți, unde sunteți acum, departe de casă.

Asta trebuie să facem și pentru România, pentru ca lucrurile să se schimbe: să facem ca PSD să nu mai conteze.

Să le arătăm că toată clica lor apartține trecutului!

Voi ce care ați ales să nu mai fiți masă de manevră, cei care vă ajutați părinții, copii și frații faceți ca votul din 26 maI să ne aducă mai aproape de Europa! Acesta este și mesajul meu direct: nu-i mai votați pe cei care v-au trimis departe de țară. Cât timp PSD conduce țara asta și un vot se traduce în continuare în ulei și făină, vom fi obligați să ne vedem maxim o dată pe an.

Românii din străinătate trimit acasă anual între 4,5 și 5 miliarde de euro. Este mare nevoie de acești bani pentru ca cei apropiați să facă față condițiilor economice dezastruoase.

 În 2007, când România a intrat Uniunea Europeană, procentul populaţiei active din România care plecase în altă parte a Uniunii era de 7,4 la sută. Între timp, exodul românilor l-a depășit și pe cel al refugiaților din zonele de conflict. E strigător la cer!

Pentru ei, va trebui să facem ceva și repede. Suntem obligați să spunem adevărul și să recunoaștem că nu-i vom putea aduce înapoi în următorii ani.

Va trebui, de asemenea, să îmbunătățim serviciile consulare care în prezent îi umilesc pe cei care au nevoie de ele, să reducem birocrația în ambasade și să îi punem pe angajații acestora cu adevărat în slujba românilor din Diaspora. Am cunoștință de nenumărate cazuri de români umiliți de propriul stat prin angajații ambasadelor și ai consulatelor. De aici pleacă totul: dacă nu suntem în stare să ne respectăm singuri, e o iluzie că alții o vor face.

În calitate de europarlamentar ales pe listele PNL, îmi voi dedica toată energia de care sunt capabil, comunităților de români din străinătate.  România de acasă e la fel de importantă ca și cea din afara granițelor ei!

Desi tocmai a trecut Anul Centenar, cred că încă suntem, din păcate, restanți la unitate. Sunt convins, insa, ca asta se poate schimba in bine pentru toți românii, asa cum s-a schimbat la Alba Iulia, unde functionam cu adevarat ca o comunitate. Românii din toată lumea pot arăta că se poate!

 

Material publicat la comanda PNL, cod mandatar financiar: 41190007


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Deputat de Alba, Radu Tuhuț: „PSD a luat măsuri concrete pentru sprijinirea românilor cu venituri mici, dar și pentru sporirea investițiilor din fonduri europene!”

Publicat

în

Comunicat de presă| Deputat de Alba, Radu Tuhuț: „PSD a luat măsuri concrete pentru sprijinirea românilor cu venituri mici, dar și pentru sporirea investițiilor din fonduri europene!”

Coaliția de guvernare a decis lansarea unui nou pachet de măsuri sociale și economice în valoare de 1,1 miliarde euro. Acestea reprezintă un sprijin real pentru România, pentru românii care au datorii sau venituri mai mici. Măsurile vor fi aplicate de la data de 1 iulie 2022.

Acestea vizează:
1. Amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetățenii și companiile care se confruntă cu dificultăți financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă.
2. Acordarea unui sfert din diferența de salariu în conformitate cu legea salarizării unitare cuvenită salariaților din sistemul public.
3. Acordarea unui sprijin unic de 700 de lei pentru toți pensionarii cu pensii sub 2.000 de lei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Totodată, Guvernul va lua măsuri pentru consolidarea fiscală și respectarea angajamentelor privind deficitul public, astfel:

A. Diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puțin 10%, cu excepția celor cu investițiile, salariile, pensiile și asistența socială.
B. Suspendarea angajărilor la stat începând cu 1 iulie.
C. Creșterea colectării veniturilor la bugetului general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei.
D. Accelerarea absorbției fondurilor europene din cadrul programelor operaționale și al Programului Național de Redresare și Reziliență. În acest sens, Coaliția va efectua o evaluare lunară a stadiului absorbției.

Pentru PSD, este esențial ca în această perioadă să ajute cât mai mulți români cu venituri reduse, persoane vulnerabile, familii tinere și pensionari. La fel de importantă e dezvoltarea comunităților locale cu ajutorul programelor de finanțare europeană!

Cu respect pentru locuitorii județului Alba,
Deputat PSD de Alba, Radu Marcel Tuhuț


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Dragoș Crișan Consilier local USR – Aiud: Spitalul Municipal Aiud penalizat cu 856.055 lei pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale

Publicat

în

Comunicat de presă| Dragoș Crișan Consilier local USR – Aiud: Spitalul Municipal Aiud penalizat cu 856.055 lei pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale

Spitalului Municipal Aiud i s-a aplicat o corecție financiară foarte mare, în valoare de 856.055, lei de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – Direcția Generală Programe Europene Infrastructură Mare, pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale.

„Consider că pierderea acestei sume mari de bani prin nerespectarea legii și prin incompetență, reprezintă un lucru extrem de grav pentru orașul nostru. Corecția financiară a fost efectuată prin două rapoarte de neconformitate emise de instituția de stat, care inițial nu ne-a fost prezentată în ședință, ci doar ulterior după ce am solicitat, în mod expres, acest lucru.

Cel mai grav aspect este că gaura de 856.055 lei a fost astupată prin reducerea cheltuielilor spitalului pentru materiale sanitare, medicamente, hrană pentru oameni, încălzire, iluminat și forță motrică, alte bunuri și servicii, materiale și prestări servicii cu caracter funcțional.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pe scurt, incompetența este suportată de către cetățeni și nu de cei vinovați. În urma acestei corecții financiare, cetățenii bolnavi vor beneficia de materiale sanitare mai puține, de medicamente mai puține și în general de servicii mai proaste și nu din cauza personalului medical ci din cauza incompetenței și/ sau părtinirii unora aflați „la butoane”.
În data de 19 mai 2022 am fost chemați în ședința de Consiliu Local, pentru a aproba rectificarea bugetului Spitalului Municipal Aiud, în urma acestei corecții financiare, în valoare de 856.055 lei. Potrivit Procesului verbal nr. 14110/17.05.2022, suma de 856.055 lei care nu va mai fi finanțată din fonduri europene a determinat o reducere a sumelor destinate funcționării optime a Spitalului astfel:

1. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 385.000 lei, pentru materiale și prestări servicii cu caracter funcțional;
2. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 170.000 lei, pentru alte bunuri și servicii pentru întreținere și funcționare;
3. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 55.220 lei, pentru încălzit, iluminat și forță motrică;
4. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 80 lei, pentru hrană pentru oameni;
5. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 21.880 lei, pentru medicamente;
6. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 223.960 lei, pentru materiale sanitare;

Iată un pasaj extras din Raportul prin care i s-a aplicat corecția financiară Spitalului Municipal:

”Nici anunțul de participare/concesionare/invitația la procedura concurențială publicat/publicată nici documentația de atribuire sau răspunsurile autorității/entității contractante la solicitările de clarificări ale operatorilor economici nu descriu suficient de detaliat criteriile de atribuire împreună cu factorii de evaluare și ponderile acestora având astfel un efect de limitare nejustificată a concurenței (ca de exemplu, absența detaliilor suficiente ar fi putut avea un efect de descurajare a potențialilor ofertanți)”

În opinia acestei autorități a statului, Spitalul Municipal Aiud a descurajat concurența pentru a nu se depune mai multe oferte în procedura de licitație a materialelor medicale. Culmea-culmilor este că se discută tocmai despre achiziția acelor materiale medicale despre care aproximativ acum un an, colega mea, doamna consilier Nistea, afirma că sunt supraevaluate cu prețuri astronomice.

În loc să fie profund preocupate de acest subiect și de stabilirea vinovaților și de recuperarea sumelor, atât doamna primar cât și doamna viceprimar au afirmat că aceste corecții sunt obișnuite. M-au facut curios, sincer să fiu, cu aceste afirmații.

Consider că autoritățile competente trebuie să facă lumină în acest caz, chiar dacă consilierii PNL-UDMR au votat rectificarea bugetului spitalului și ”acoperirea găurii”. Consider că orașul nostru a fost prejudiciat direct sau indirect cu această sumă iar vinovații trebuie să plătească și nu cetățenii.

Supărată de intervențiile mele în legătură cu spitalul și cu operatorul de salubritate, doamna primar a afirmat în ședință faptul că eu am ajuns la apogeul incompetenței.

Consider că nu privește unde trebuie atunci când se referă la incompetență. Oare dânsa consideră competenți pe cei care prejudiciază acest oraș?

O să revin cu detalii și despre acest subiect cât și despre situația operatorului de salubritate dezbătută în CL.

Dragoș Crișan, Consilier local USR – Aiud


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Obiectivele lăsate în paragină de întreprinderile de stat pot fi preluate de administrațiile locale”. Legea, adoptată în Senat

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Obiectivele lăsate în paragină de întreprinderile de stat pot fi preluate de administrațiile locale”. Legea, adoptată în Senat

Senatul a adoptat ieri o nouă lege care vine în sprijinul administrațiilor locale, permițându-le să preia terenuri și clădiri din patrimoniul regiilor de stat și al societăților comerciale cu capital majoritar sau integral de stat, care nu mai sunt utilizate de către acestea pentru realizarea obiectului lor de activitate.

Sunt numeroase cazuri de acest gen în țară, inclusiv în județul Alba, în care blocuri, stadioane, hale sau terenuri sunt lăsate în paragină de ani de zile, insalubre și degradate, dar nu pot fi reabilitate și utilizate din cauză că societățile comerciale nu mai au nevoie de ele și nici nu au resurse să investească în ele, iar administrațiile locale, deși ar avea nevoie de ele, nu le pot prelua din cauza birocrației și a cadrului legal incomplet și alambicat.

Elit - Gustul Desăvârșit

Plecând de la aceste necesități ale administrațiilor locale, dar și ale regiilor de stat și ale societăților comerciale cu capital majoritar sau integral de stat, am inițiat acest proiect de lege, tocmai pentru a ajuta comunitățile locale să preia obiectivele în cauză, la valoarea lor de inventar actualizată. Plătind această valoare de inventar actualizată se rezolvă și problema contabilicească a transferului acestor bunuri, care a constituit, până acum, principalul obstacol în calea realizării acestor transferuri. Soluția este una echitabilă și favorabilă pentru ambele părți, deoarece societățile scapă de niște active care le generează doar pierderi, iar administrațiile locale pot transforma aceste imobile în obiective folositoare pentru comunitate, mai ales că acum au numeroase oportunități de accesare a fondurilor europene și pot realiza proiecte importante de regenerare a acestor obiective și de repunere a lor în circuitul comunitar. Astfel, transferând de la stat la stat aceste obiective le putem transforma din ruine abandonate în obiective de interes pentru comunitate, folositoare cetățenilor.

Le mulțumesc pe această cale colegilor de la Ministerul Finanțelor și colegilor mei senatori din Comisia de Administrație Publică și din Comisia Juridică, cu care am dezbătut ieri îndelung acest proiect de lege și i-am adus amendamente importante, care au permis adoptarea sa de către plen și realizarea unei legi utile și deplin operabile.

Sorin Ioan BUMB,

Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare