Rămâi conectat

Politică Administrație

Organizația studenților, nemulțumită de modul în care Guvernul a emis Ordonanța prin care Ponta a putut renunța la doctorat

Publicat

în

Alianta Naționala a Organizatiilor Studențesti din România a luat parte, joi, 8 ianuarie, la o întâlnire cu noul Ministru al Educatiei si Cercetarii Stiintifice Sorin Cimpeanu pentru a discuta asteptările studenților legate de reforma în educatie si problemele semnalate de acestia în legatura cu Ordonanta de Urgenta data de Guvern la finalul lunii decembrie.

Studentii, nemultumiti de instabilitatea sistemului educational si de lipsa de consultare.

Discutia purtata la Ministerul Educatiei a debutat cu nemultumirile reprezentantilor studentilor fata de lipsa de consultare a acestora fata de prevederile ordonantei, in contextul in care din punctul de vedere al ANOSR sistemul universitar are urgente mult mai importante decat lipsa unor prevederi care sa reglementeze modul in care se poate renunta la titlul de doctorat. Mai mult decat atat, dat fiind faptul ca o astfel de solicitare a venit din partea unei singure persoane, oportunitatea existentei unor prevederi care sa permita renuntarea la titlul de doctorat si consecintele pe care o astfel de decizie ar trebui să le produca ar fi trebuit puse în dezbatere publica si nu decise de Guvern, fara consultarea mediului universitar.

Elit - Gustul Desăvârșit

Studentii s-au declarat nemultumiti si de faptul că este al treilea an consecutiv in care Guvernul emite ordonante de urgenta care modifica legea educatiei in perioada vacantei de iarna, dupa ce o alta ordonanta care aducea peste 90 de modificari ale Legii Educatiei a fost emisa in vara acestui an, tot in perioada vacantei si tot fara consultarea studentilor.

Ministrul Educatiei si-a asumat vina pentru lipsa de consultare a studentilor pe tema ordonantei, invocand ca nu a avut suficient timp sa se ocupe de acest aspect, data fiind perioada scurta de la numirea dumnealui în functie și emiterea ordonantei si si-a asumat ca nu vor mai fi astfel de situatii in viitor. Nu este prima promisiune de acest fel venita din partea Ministerului Educatiei, însa studentii l-au asigurat pe domnul Ministru ca o noua situatie in care acestia vor for fi exclusi de la masa negocierilor va inseamna si un motiv ca acestia sa isi faca vocea auzita si mai vehement unde este nevoie.

Studentii vor 25% in alegerea rectorului

O alta nemultumire a studentilor a fost legata de faptul ca ordonanta nu a prevazut introducerea unei reglementari care sa permita participarea studentilor in procent de 25% in alegerea rectorilor, in conditiile in care urmatoarele alegeri pentru rectorii din Romania vor debuta de la jumatatea acestui an. Dreptul studentilor de a avea un cuvant important de spus in alegerea rectorului a fost castigat in marile proteste studentesti din 1995, insa acesta a fost exclus din legea educatiei adoptata din 2011, in ciuda reactiilor vehemente venite din partea studentilor si ai altor membri din comunitatea academica. Desi in ultimii ani Ministerul Educatiei si-a exprimat in nenumarate randuri sustinerea pentru reacordarea dreptului studentilor de a participa in procent de 25% la alegerea rectorului, pana acum nu a fost demarata nicio actiune in acest sens.

Ca raspuns la problema sesizata de studenti, Ministerul a pasat mingea la Parlament, recomandandu-le studentilor sa sustina aceasta prevedere printre parlamentari, in momentul dezbaterii ordonantei de urgenta care trebuie adoptata de Parlament. Deși studentii au spus ca vor folosi si acest mecanism pentru a-si recastiga dreptul pierdut, sunt pregatiti sa iasa in strada daca situatia nu va fi rezolvata pana in perioada mai-iunie.

Promisiunea de crestere a burselor sociale, un vis frumos spulberat dupa campania electorala

Cu toate ca in perioada septembrie-noiembrie a anului trecut, intre reprezentantii studentilor si ai Ministerului Educatiei au fost mai multe intalniri in care s-a discutat despre implementarea unui proiect POSDRU de catre Ministerul Educatiei care sa aduca bani europeni pentru bursele sociale acordate studentilor, existand inlcusiv intalniri de lucru pentru scrierea proiectului, se pare ca dupa finalizarea campaniei electorale Ministerul si-a dat seama ca ”nu are capacitatea interna necesara” pentru a putea gestiona un astfel de proiect.

Deși discutiile in legatura cu modul in care va fi implementat proiectul erau destul de avansate anul trecut, se pare ca singura solutie viabila pe care o vede acum Ministerul pentru a putea fi adusi bani europeni pentru burse sociale este ca universitatile sa depuna astfel de proiecte, pornind de la un model cadru pe care Ministerul il va trimite tuturor universitatilor. Acest lucru va insemna ca probabilitatea ca studentii orfani sau cei proveniti din familii sarace sa fie sustinuti din bani europeni va fi destul de mica, intrucat foarte multe universitati au probleme in a atrage si a gestiona fonduri europene.

Reamintim ca desi legea educatiei prevede ca bursele sociale acordate studentilor trebuie sa acopere cheltuielile minime de cazare si masa, acestea sunt in prezent, in medie, 220 de lei, desi Consiliul National pentru Finantarea Invatamantului Superior a estimat ca aceste cheltuieli sunt cel putin de 575 de lei.

Veste buna pentru studenti: a fost suplimentat fondul pentru transportul local in comun

Desi pentru multe din problemele prezentate ieri de studenti, Ministerul nu a putut oferi solutii concrete, totusi una din problemele importante pentru care ANOSR a militat in ultimele luni a fost rezolvata. Este vorba despre reducerea de 50% la transportul local in comun, pe care o parte din studentii din Iași, Cluj-Napoca si Petroșani nu o mai primeau din cauza fondurilor mici venite de la Minister. Ministerul le-a inmanat studentilor un document care a aratat ca a fost suplimentat fondul pentru transportul local in comun pe luna decembrie pentru toate universitatile din tara, oferindu-se mai multi bani acolo unde a fost cea mai mare nevoie. Prin urmare, de la inceputul acestui an, universitatile nu mai au nicio scuza sa nu ofere studentilor reducerea la transport de care beneficiaza prin lege.

”Ne pare rau sa vedem ca desi vremurile si oamenii din Guvern se schimba, obiceiurile legate de modificarea legii educatiei in mijlocul sarbatorilor de iarna, fara consultarea studentilor, au ramas aceleasi. Ne asteptam de la domnul Ministru in noul an la mai mult dialog cu studentii si la mai putine modificari legislative care nu rezolva de fapt problemele reale din sistem. Speram ca in urma intalnirii de ieri, domnul Ministru a luat act de problemele pe care le-am semnalat si va cauta solutii pentru ca acestea sa poata fi rezolvate. Romania nu-si mai poate permite sa continue cu un sistem universitar in care rata de abandon universitar este de 40%, in care finantarea educatiei nu permite investitii de calitate in sistem sau in care studentii nu au niciun cuvant de spus fata de modul in care sunt pregatiti pentru viitoarea lor cariera.” – Cristi Popescu, Presedinte ANOSR

Comunicat de presă


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

Publicat

în

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

PSD vine din nou cu măsuri concrete în beneficiul celor cu venituri reduse! Proiectul PSD privind acordarea voucherelor pentru alimente se implementează în ritm accelerat. Recent s-au semnat contractele pentru tipărirea voucherelor, iar Poșta Română a fost desemnată pentru a le distribui. Peste 3 milioane de persoane, din categorii vulnerabile, vor primi un ajutor de 250 de lei, odată la două luni, timp de un an și jumătate.

Beneficiarii proiectului vouchere pentru alimente sunt:

Elit - Gustul Desăvârșit

– pensionarii cu venituri nete lunare mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri nete lunare proprii mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile monoparentale cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social oferit de stat;
– persoanelor fără adăpost.

Jumătate din cele 3,1 miliarde de lei, necesare pentru voucherele de alimente, vor veni din fonduri europene.

Încă o dată realitatea îi contrazice pe cei de la USR care susțineau despre acest program că „este doar un powerpoint” care nu va fi acceptat de Comisia Europeană. PSD este alături de cei mulți, care au nevoie în această perioadă de sprijin concret!

Purtător de cuvânt PSD Alba,
Radu Cristian


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Publicat

în

Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Am participat, în aceste zile, alături de o delegație din România, la întâlniri oficiale dar cordiale cu președintele Parlamentului din Republica Moldova, Igor Grosu, președintele comisiei de administrație publica și amenajarea teritoriului, Larisa Voloh, secretarul general al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării, Lidia Dabija și secretarul general adjunct al guvernului, Svetlana Țurcanu.

Cu această ocazie, a fost semnat un acord de cooperare între comisiile parlamentare permanente ale Parlamentului Republicii Moldova și a Camerei Deputaților din Parlamentul României. Documentul a fost semnat de către președinții comisiilor de administrație publică și amenajarea teritoriului (din care fac parte), mai exact de către parlamentarii Simona Bucura Oprescu  și Larisa Voloh

Între altele, acordul prevede că cele două state vor pleda pentru modernizarea administrației publice, vor coopera în vederea îmbunătățirii cadrului normativ și celui de reglementare vizând organizarea și funcționarea administrației publice, planificarea spațială și dezvoltarea regională. De asemenea, România și Moldova vor sprijini colaborarea și vor contribui la stabilirea relațiilor de fraternitate între colectivitățile noastre locale. Nu în ultimul rând, vom sprijini realizarea prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană cu referire la administrația publică ce are ca finalitate ajustarea sistemului administrativ din Republica Moldova la Spațiul Administrativ European.

Elit - Gustul Desăvârșit

Îmi reiterez, cu această ocazie, susținerea necondiționată pentru parcursul european al Republicii Moldova, pentru continuarea reformei administrative și, nu în ultimul rând, a efortului nostru comun pentru asigurarea securității regiunii și sprijinirii refugiaților ucraineni.

Oamenii din Republica Moldova sunt frații noștri de peste Prut! Avem același idealuri și credințe, vorbim aceeași limbă, iar inimile noastre bat la fel. Doar uniți, împreună, putem fi mai puternici!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Senatul a adoptat ieri cadrul legal ce va permite finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a centralei nucleare de la Cernavodă, făcând astfel încă un pas important spre dobândirea independenței energetice a României. Obiectiv energetic de importanță națională, termocentrala de la Iernut se afla într-un stadiu de execuție de circa 90% dar, din cauza unor probleme ale constructorului spaniol, contractul a fost reziliat și investiția s-a blocat.

În condițiile actuale de criză energetică, marcată de un context geopolitic complicat și imprevizibil, în care invazia rusă în Ucraina are efecte negative asupra întregului sistem energetic european, era necesară identificarea și adoptarea unor soluții legislative care să permită finalizarea în timp util a unor obiective energetice de o importanță deosebită, așa cum este și centrala de la Iernut, care va furniza o importantă cantitate de electricitate în sistemul național. În discuțiile și negocierile pe care le-am avut ieri cu colegii mei senatori, atât în comisiile reunite de specialitate, cât și la votul din plenul Senatului, am căzut de acord să creăm cadrul legal astfel încât, în situația obiectivelor de investiții nefinalizate, de acest tip, entitățile contractante să poată aplica procedura de negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare pentru atribuirea contractelor sectoriale, pentru restul de executat, dacă acesta este de maxim 40% din stadiul fizic aferent proiectului de investiții. Astfel, modificând în Senat Legea 250/2022, de aprobare a OUG 54/2022, care modifica Legea 96/2016, privind achizițiile sectoriale, am flexibilizat cadrul legal privind achizițiile, permițând reluarea lucrărilor la Iernut, unde sperăm ca prima din cele 2×1 unități (215MWe) să fie pusă în funcțiune până la finele anului viitor.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, am introdus și o altă prevedere care se referă la energia nucleară și care va permite Statului Român să atribuie contractul pentru finalizarea centralei de la Cernavodă printr-o procedură de negociere fără invitație prealabilă, indiferent de stadiul fizic de realizare al proiectului de investiții.

Având în vedere că, în mai puțin de 5 ani, reactorul 1 de la Cernavodă, cu o putere de 700 MWh, va intra în revizie și retehnologizare pentru 2 ani, iar din 2029 și reactorul 2 va intra în același proces de retehnologizare, era nevoie de un cadru legal care să răspundă acestei situații de urgență extraordinară, generată de conflictul armat din vecinătatea granițelor României și de criza energetică din Europa. Este bine-cunoscut că licitațiile în România și mai ales procedurile lungi și greoaie de contestare, sunt o mare problemă și fără un astfel de cadrul legal am fi riscat să ne aflăm într-o situație periculoasă, în care licitațiile s-ar fi extins pe ani de zile, iar România nu ar mai fi avut energie suficientă.

Sorin Ioan BUMB,
Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare