Organizația studenților, nemulțumită de modul în care Guvernul a emis Ordonanța prin care Ponta a putut renunța la doctorat

Alianta Naționala a Organizatiilor Studențesti din România a luat parte, joi, 8 ianuarie, la o întâlnire cu noul Ministru al Educatiei si Cercetarii Stiintifice Sorin Cimpeanu pentru a discuta asteptările studenților legate de reforma în educatie si problemele semnalate de acestia în legatura cu Ordonanta de Urgenta data de Guvern la finalul lunii decembrie.

studentiStudentii, nemultumiti de instabilitatea sistemului educational si de lipsa de consultare.

ELIT

Discutia purtata la Ministerul Educatiei a debutat cu nemultumirile reprezentantilor studentilor fata de lipsa de consultare a acestora fata de prevederile ordonantei, in contextul in care din punctul de vedere al ANOSR sistemul universitar are urgente mult mai importante decat lipsa unor prevederi care sa reglementeze modul in care se poate renunta la titlul de doctorat. Mai mult decat atat, dat fiind faptul ca o astfel de solicitare a venit din partea unei singure persoane, oportunitatea existentei unor prevederi care sa permita renuntarea la titlul de doctorat si consecintele pe care o astfel de decizie ar trebui să le produca ar fi trebuit puse în dezbatere publica si nu decise de Guvern, fara consultarea mediului universitar.

Studentii s-au declarat nemultumiti si de faptul că este al treilea an consecutiv in care Guvernul emite ordonante de urgenta care modifica legea educatiei in perioada vacantei de iarna, dupa ce o alta ordonanta care aducea peste 90 de modificari ale Legii Educatiei a fost emisa in vara acestui an, tot in perioada vacantei si tot fara consultarea studentilor.

Ministrul Educatiei si-a asumat vina pentru lipsa de consultare a studentilor pe tema ordonantei, invocand ca nu a avut suficient timp sa se ocupe de acest aspect, data fiind perioada scurta de la numirea dumnealui în functie și emiterea ordonantei si si-a asumat ca nu vor mai fi astfel de situatii in viitor. Nu este prima promisiune de acest fel venita din partea Ministerului Educatiei, însa studentii l-au asigurat pe domnul Ministru ca o noua situatie in care acestia vor for fi exclusi de la masa negocierilor va inseamna si un motiv ca acestia sa isi faca vocea auzita si mai vehement unde este nevoie.

Studentii vor 25% in alegerea rectorului

O alta nemultumire a studentilor a fost legata de faptul ca ordonanta nu a prevazut introducerea unei reglementari care sa permita participarea studentilor in procent de 25% in alegerea rectorilor, in conditiile in care urmatoarele alegeri pentru rectorii din Romania vor debuta de la jumatatea acestui an. Dreptul studentilor de a avea un cuvant important de spus in alegerea rectorului a fost castigat in marile proteste studentesti din 1995, insa acesta a fost exclus din legea educatiei adoptata din 2011, in ciuda reactiilor vehemente venite din partea studentilor si ai altor membri din comunitatea academica. Desi in ultimii ani Ministerul Educatiei si-a exprimat in nenumarate randuri sustinerea pentru reacordarea dreptului studentilor de a participa in procent de 25% la alegerea rectorului, pana acum nu a fost demarata nicio actiune in acest sens.

Ca raspuns la problema sesizata de studenti, Ministerul a pasat mingea la Parlament, recomandandu-le studentilor sa sustina aceasta prevedere printre parlamentari, in momentul dezbaterii ordonantei de urgenta care trebuie adoptata de Parlament. Deși studentii au spus ca vor folosi si acest mecanism pentru a-si recastiga dreptul pierdut, sunt pregatiti sa iasa in strada daca situatia nu va fi rezolvata pana in perioada mai-iunie.

Promisiunea de crestere a burselor sociale, un vis frumos spulberat dupa campania electorala

Cu toate ca in perioada septembrie-noiembrie a anului trecut, intre reprezentantii studentilor si ai Ministerului Educatiei au fost mai multe intalniri in care s-a discutat despre implementarea unui proiect POSDRU de catre Ministerul Educatiei care sa aduca bani europeni pentru bursele sociale acordate studentilor, existand inlcusiv intalniri de lucru pentru scrierea proiectului, se pare ca dupa finalizarea campaniei electorale Ministerul si-a dat seama ca ”nu are capacitatea interna necesara” pentru a putea gestiona un astfel de proiect.

Deși discutiile in legatura cu modul in care va fi implementat proiectul erau destul de avansate anul trecut, se pare ca singura solutie viabila pe care o vede acum Ministerul pentru a putea fi adusi bani europeni pentru burse sociale este ca universitatile sa depuna astfel de proiecte, pornind de la un model cadru pe care Ministerul il va trimite tuturor universitatilor. Acest lucru va insemna ca probabilitatea ca studentii orfani sau cei proveniti din familii sarace sa fie sustinuti din bani europeni va fi destul de mica, intrucat foarte multe universitati au probleme in a atrage si a gestiona fonduri europene.

Reamintim ca desi legea educatiei prevede ca bursele sociale acordate studentilor trebuie sa acopere cheltuielile minime de cazare si masa, acestea sunt in prezent, in medie, 220 de lei, desi Consiliul National pentru Finantarea Invatamantului Superior a estimat ca aceste cheltuieli sunt cel putin de 575 de lei.

Veste buna pentru studenti: a fost suplimentat fondul pentru transportul local in comun

Desi pentru multe din problemele prezentate ieri de studenti, Ministerul nu a putut oferi solutii concrete, totusi una din problemele importante pentru care ANOSR a militat in ultimele luni a fost rezolvata. Este vorba despre reducerea de 50% la transportul local in comun, pe care o parte din studentii din Iași, Cluj-Napoca si Petroșani nu o mai primeau din cauza fondurilor mici venite de la Minister. Ministerul le-a inmanat studentilor un document care a aratat ca a fost suplimentat fondul pentru transportul local in comun pe luna decembrie pentru toate universitatile din tara, oferindu-se mai multi bani acolo unde a fost cea mai mare nevoie. Prin urmare, de la inceputul acestui an, universitatile nu mai au nicio scuza sa nu ofere studentilor reducerea la transport de care beneficiaza prin lege.

”Ne pare rau sa vedem ca desi vremurile si oamenii din Guvern se schimba, obiceiurile legate de modificarea legii educatiei in mijlocul sarbatorilor de iarna, fara consultarea studentilor, au ramas aceleasi. Ne asteptam de la domnul Ministru in noul an la mai mult dialog cu studentii si la mai putine modificari legislative care nu rezolva de fapt problemele reale din sistem. Speram ca in urma intalnirii de ieri, domnul Ministru a luat act de problemele pe care le-am semnalat si va cauta solutii pentru ca acestea sa poata fi rezolvate. Romania nu-si mai poate permite sa continue cu un sistem universitar in care rata de abandon universitar este de 40%, in care finantarea educatiei nu permite investitii de calitate in sistem sau in care studentii nu au niciun cuvant de spus fata de modul in care sunt pregatiti pentru viitoarea lor cariera.” – Cristi Popescu, Presedinte ANOSR

Comunicat de presă

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Părerea ta contează: Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu, vă invită să vă spuneți opinia despre viitorul educației

Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, invită persoanele interesate de îmbunătățirea sistemului educațional să răspundă la mai multe întrebări, în cadrul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi ai acestui an!”

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă și dezvoltată

Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!”

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!” Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

2 Comentarii

IROD 11 ianuarie 2015 at 15:09

NU studenţii sunt de vină că intervin aşa brutal în nişte aspecte cu caracter politic, ci cei care îi manevrează din umbră. Ei ştiu bine din experinţă proprie ce lejer să iau examenele acuma şi ce mataprazlâcuri fac aşa zişii universitari de azi. Cred că ar fi bine să-şi vadă de studii şi să nu se lase manipulaţi de nişte antinaţionali de politicieni . AM VĂZUT O ŞTIRE ÎN CARE APĂREAU VREO 10 (ZECE ) NUME(printre care şi un înalt magistrat ) DE ÎNALŢI DEMNITARRI CARE AR FI PLAGIAT LUCRAREA DE DOCTORAT, DAR de nici unul nu se zice nimic în afară de PONTA, pt că el stă in calea băşitilorca să ajungă o dată la puterea absolută. SPERĂM CA IOHANIS SĂ-ŞI FACĂ DATORIA , DACĂ ROMÂNII NU-S ÎN STARE SĂ SE CONDUCĂ.

un ardelean 11 ianuarie 2015 at 15:12

E vorba de studenti, ori de „reprezentantii” acestora ??? Haaa…??? Ca mie asa mi se pare !!!

Comentariile sunt oprite