Rămâi conectat

Actualitate

„Omicronul invizibil”: O sub-variantă mai transmisibilă, care înlocuiește deja varianta originală în unele țări din Europa

Ziarul Unirea

Publicat

în

„Omicronul invizibil”: O sub-variantă mai transmisibilă, care înlocuiește deja varianta originală în unele țări din Europa

În urmă cu câteva săptămâni o nouă sub-variantă Omicron a apărut și ridică semne de întrebare, fiind monitorizată cu mare atenție de către oamenii de știință. Noua sub-variantă a început să înlocuiască varianta originală în Danemarca.

Denumită BA.2, această sub-variantă a fost detectată în mai multe ţări ale lumii, în special în Europa. Deşi „nu schimbă datele problemei”, potrivit ministrului francez al Sănătăţii, caracteristicile sale exacte, deocamdată necunoscute pe deplin, ridică anumite semne de întrebare.

În timp ce guvernele din Europa și-au exprimat intențiile de a reduce restricțiile legate de COVID-19, o sub-variantă a Omicron stârnește îngrijorare în rândul comunității științifice. BA.2, care este denumită și „Omicron invizibil”, pare să câștige teren în anumite părți ale lumii, inclusiv în Danemarca și Marea Britanie

„Noi variante apar cu o regularitate destul de mare”, a reamintit joi seară Olivier Veran, ministrul Sănătăţii din Franţa, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

„Din câte ştim până acum, noua sub-variantă corespunde mai mult sau mai puţin caracteristicilor pe care le cunoaştem despre Omicron. Nu schimbă datele problemei în acest stadiu”, a adăugat ministrul francez.

La fel ca varianta Delta de dinaintea sa, varianta Omicron, pe măsură ce s-a răspândit tot mai mult în lume, a generat „fraţi mai mici”, sub-variante care conţin una sau două mutaţii în raport cu genomul său original.

Pentru moment, caracteristicile exacte ale noii sub-variante nu au fost analizate. Însă anumite date medicale atrag atenţia specialiştilor: BA.2 ar fi devenit deja majoritară în Danemarca, unde numărul cazurilor zilnice de COVID-19 a început din nou să crească în ultimele zile.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care a inclus Omicron în categoria „variantelor îngrijorătoare”, nu face în acest stadiu o diferenţă între varianta originală Omicron şi sub-varianta BA.2.

„Avem o situaţie internaţională în care varianta Omicron circulă foarte mult, este normal să observăm de-a lungul timpul apariţia unor sub-variante”, a anunţat vineri într-un comunicat agenţia Sante Publique France.

„Ceea ce ne interesează este dacă ea posedă caracteristici diferite în termeni care ţin de contagiozitate, evitarea reacţiei imunitare şi severitate”, a precizat agenţia franceză.

În Danemarca, înlocuiește varianta Omicron originală

Până în acest moment, noua sub-variantă a fost detectată și în Franţa, „însă la niveluri foarte scăzute”.

În schimb, în Danemarca, ea a înlocuit progresiv BA.1, varianta Omicron „clasică”.

„Autorităţile daneze nu au o explicaţie pentru acest fenomen, dar îl monitorizează cu mare agenţie”, au transmis specialiştii de la Agence Publique France. La rândul lor, experţii din Franţa „urmăresc cu atenţie datele care sunt obţinute în Danemarca”.

La rândul său, Agenţia pentru Securitate Sanitară din Marea Britanie (UKSHA) a anunţat vineri că a inclus noua sub-variantă Omicron în categoria „variantelor aflate în curs de investigare”, potrivit Reuters.

BA.2, care nu prezintă o mutaţie specifică, aşa cum s-a observat în cazul variantei Omicron şi care a permis diferenţierea de varianta Delta, este cercetată de oamenii de ştiinţă britanici, dar nu a fost desemnată „variantă îngrijorătoare”.

„Este în natura virusurilor să evolueze şi să dezvolte mutaţii, aşadar era de aşteptat că vom continua să vedem noi variante care apar”, a declarat Meera Chand, directoarea departamentului de incidenţă virusologică în cadrul UKHSA.

„Monitorizarea noastră continuă a genomului virusului (SARS-CoV-2, n.r.) ne permite să detectăm noile sub-variante şi să le analizăm pentru a vedea dacă ele sunt importante”, a adăugat aceeaşi expertă britanică, medic specialist în microbiologie.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Atenționare meteo de vreme rea: Ninsori și vânt în mai multe zone din țară, până joi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Atenționare meteo de vreme rea: Ninsori și vânt în mai multe zone din țară, până joi Meteorologii ANM au emis o atenționare de vreme rea, valabilă în mai  multe regiuni ale țării, până joi, 21 martie.  Citește și: Cum va fi VREMEA până în 15 aprilie 2024: Prognoza meteo de la ANM, pentru următoarele patru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea