Ştirea zilei
OFICIAL| Noua structură a anului școlar 2021-2022, publicată în Monitorul Oficial: Nu există o vacanță intersemestrială
OFICIAL| Noua structură a anului școlar 2021-2022, publicată în Monitorul Oficial: Nu există o vacanță intersemestrială
După vacanță forțată din perioada 27 octombrie – 7 noiembrie, autoritățile schimbă și structura anului școlar 2021-2022. Noul ordin nr. 5.549 care stabilește structura anului școlar îl abrogă pe cel inițial și schimbă limitele semestrelor.
Între semestrul I și semestrul al II-lea va fi doar o pauză de un weekend în acest an, fiind prima dată în istoria structurii de semestre când nu există o vacanță intersemestrială.
Săptămâna „Școala Altfel” a fost eliminată.
Anul școlar 2021 – 2022 se structurează pe două semestre, după cum urmează:
Semestrul I
Din data de 13 septembrie 2021 și până în data de 14 ianuarie 2022 inclusiv, cu următoarea structură:
Cursuri — luni, 13 septembrie 2021 — vineri, 22 octombrie 2021
Vacanță — sâmbătă, 23 octombrie — duminică, 7 noiembrie 2021
Cursuri — luni, 8 noiembrie 2021 — joi, 23 decembrie 2021
Vacanță de iarnă — vineri, 24 decembrie 2021 — duminică, 2 ianuarie 2022, pentru clasele din învățământul gimnazial, liceal, profesional și postliceal, respectiv vineri, 24 decembrie 2021 — duminică, 9 ianuarie 2022, pentru grupele/clasele din învățământul preșcolar și primar
Cursuri — luni, 3 ianuarie 2022 — vineri, 14 ianuarie 2022, pentru clasele din învățământul gimnazial, liceal, profesional și postliceal, respectiv luni, 10 ianuarie 2022 — vineri, 14 ianuarie 2022, pentru grupele/clasele din învățământul preșcolar și primar.
Semestrul al II-lea
Din data de 17 ianuarie 2022 și până în data de 10 iunie 2022, inclusiv, cu următoarea structură:
Cursuri — luni, 17 ianuarie 2022 — joi, 14 aprilie 2022
Vacanță de primăvară — vineri, 15 aprilie 2022 — duminică, 1 mai 2022
Cursuri — luni, 2 mai 2022 — vineri, 10 iunie 2022
Vacanță de vară — sâmbătă, 11 iunie 2022 — data din septembrie 2022 la care încep cursurile anului școlar 2022—2023.
Anul școlar 2021 – 2022 a început la data de 1 septembrie 2021, se încheie la data de 31 august 2022 și are 34 de săptămâni de cursuri. Cursurile anului școlar 2021 – 2022 au început la data de 13 septembrie 2021. Prin excepție de la prevederile acestea, se stabilesc următoarele:
a) pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri, care se încheie la data de 27 mai 2022;
b) pentru clasa a VIII-a, anul școlar are 33 de săptămâni de cursuri, care se încheie la data de 3 iunie 2022;
c) pentru clasele din învățământul liceal — filiera tehnologică, cu excepția claselor prevăzute la lit. a), și pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are 37 de săptămâni de cursuri, care se încheie la data de 1 iulie 2022.
În zilele nelucrătoare/de sărbătoare legală prevăzute de lege și de contractul colectiv de muncă aplicabil nu se organizează cursuri.
În situația suspendării cursurilor conform Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, aprobat prin Ordinul ministrului educației și cercetării nr. 5.447/2020, cu modificările și completările ulterioare, măsurile privind parcurgerea integrală a programei școlare prin modalități alternative stabilite de consiliul de administrație al unității de învățământ nu se dispun în perioada vacanțelor școlare.
Calendarul examenelor/ evaluărilor naționale, al examenelor de absolvire, respectiv de certificare/ atestare a calificării profesionale/ a competențelor, precum și calendarul admiterii în clasa a IX-a se aprobă prin ordine distincte ale ministrului educației.
Sursa: edupedu.ro
Ştirea zilei
FOTO VIDEO| Aurul mov la Târgul Grădinarilor din Alba Iulia: Versatilitatea lavandei explicată de un producător local
Aurul mov la Târgul Grădinarilor din Alba Iulia: Versatilitatea lavandei explicată de un producător local
Olar Lidia, producătoare locală din județul Alba, se ocupă cu vânzarea produselor din lavandă. De la buchete, la odorizante de mașină și apă de lavandă, domnul Attila poate spune că se bucură din belșug de toate.
De opt ani de zile, doamna Olar se ocupă de vânzarea obiectelor de decor și a produselor pe bază de lavandă.
Lavanda este o plantă aromatică cunoscută pentru proprietățile sale relaxante și calmante, care pot avea o serie de efecte pozitive asupra sănătății. Iată câteva dintre acestea:
- Reducerea stresului și anxietății – uleiul esențial de lavandă este utilizat în aromaterapie pentru a ajuta la reducerea stresului și a anxietății. Inhalarea uleiului esențial de lavandă poate ajuta la calmarea sistemului nervos și la reducerea nivelului de cortizol, hormonul stresului, din organism.
- Ameliorarea durerilor de cap – uleiul esențial de lavandă poate ajuta la ameliorarea durerilor de cap și a migrenelor prin reducerea tensiunii arteriale și a tensiunii musculare.
- Îmbunătățirea somnului – uleiul esențial de lavandă poate ajuta la inducerea somnului și la îmbunătățirea calității somnului prin reducerea anxietății și a stresului.
- Îmbunătățirea stării de spirit – lavanda poate ajuta la îmbunătățirea stării de spirit prin reducerea anxietății și a stresului, precum și prin stimularea producției de serotonină, un neurotransmițător care ajută la reglarea stării de spirit.
- Proprietăți antiinflamatorii și analgezice – uleiul esențial de lavandă poate ajuta la reducerea inflamației și la ameliorarea durerilor musculare și articulare.
Acestea sunt doar câteva dintre efectele pozitive ale lavandei asupra sănătății, dar este important să discutați cu un medic sau cu un specialist în aromaterapie înainte de a utiliza uleiul esențial de lavandă pentru a trata orice afecțiune.
Ştirea zilei
Marius Hațegan: „Alba Iulia va avea în 2024 primar PNL”. Când se va ști numele candidatului, „altul decît ce se vehicula prin presă”
Marius Hațegan: „Alba Iulia va avea în 2024 primar PNL”. Când se va ști numele candidatului, „altul decît ce se vehicula prin presă”
Întrebat cine va fi candidatul liberal la primăria municipiului Alba Iulia, Marius Hațegan a răspuns că PNL este un „partid serios și vom avea un candidat un altul decât ceea ce se discuta și se zvonea prin presă”, o aluzie la faptul că Gabriel Pleșa nu va candida din partea PNL.
„Ceea ce pot să vă spun este că vom câștiga alegerile în Alba Iulia, nici nu se pune problema pentru că știm foarte bine ce așteptări au albaiulienii de la oamenii politici și PNL este singurul partid care poate și sigur va reuși să ducă la bun sfârșit aceste așteptări. Categoric Alba Iulia va avea în 2024 primar PNL”, a declarat Marius Hațegan la Radio Unirea FM.
Marius Hațegan este, la rândul său, unul din numele vehiculate pentru o eventuală candidatură la primăria municipiului Alba Iulia. Cine va fi desemnat, se pare că vom afla cu exactitate la sfârșitul acestei luni.
„Noi suntem în proces de finalizare a sondajului, iar pe sfârșitul lunii îl vom avea finalizat. Nu putem anunța acest lucru intempestiv, trebuie să alegem momentul oportun pentru că este o chestiune importantă pentru noi, Partidul Național Liberal din Alba Iulia”, a mai spus Marius Hațegan.
Ştirea zilei
FOTO VIDEO| Lămâi uriașe, de aproape un kilogram, au captivat atenția la Târgul Grădinarilor din Alba Iulia: „Ne ţine ocupaţi şi ne oferă satisfacţii pe care altfel nu le-am avea”
Lămâi uriașe, de aproape un kilogram, au captivat atenția la Târgul Grădinarilor din Alba Iulia: „Ne ţine ocupaţi şi ne oferă satisfacţii pe care altfel nu le-am avea”
Un bărbat din județul Alba a reușit să cultive niște lămâi impresionante, care ajung până la 900 de grame. Fructele provin din livada sa proprie, pe care o îngrijește cu mare grijă.
Bărbatul, pe nume Ioan Szakacs, a reușit să obțină aceste lămâi uriase după ce a experimentat diferite metode de îngrijire a plantelor și a folosit îngrășăminte speciale.
Deși Ioan Szakacs a avut parte de un mare succes în cultivarea acestor lămâi, el este conștient că nu poate obține mereu astfel de rezultate. Cu toate acestea, este hotărât să continue să îngrijească livada sa și să experimenteze cu diferite metode de cultivare, pentru a obține mereu cele mai bune rezultate.
Citește și: Un bărbat din Alba cultivă lămâi uriașe. Fructele din livada sa ajung și la 900 de grame
Bărbatul din satul Colțești, județul Alba, a devenit rapid cunoscut printre restul comercianților care și-au făcut prezența la Târgul Grădinarului 2023, ediția a XIII-a, el devenind un veritabil veteran al acestui eveniment.
Pasiunea pentru creşterea lămâilor datează la Ioan Szakacs de aproape 15 ani şi i-a fost insuflată, întâmplător, de către un prieten din Ungaria. „Am primit de la un prieten o plantă mică de lămâie pe care am pus-o în solar, alături de celelalte plante obişnuite pe care le cultiv. Surpriza a fost să constat că lămâiul s-a integrat perfect în condiţiile climatice pe care le aveam şi a dat un rod foarte bogat. Nu m-am ocupat special de lămâi, doar l-am udat la fel ca pe celelate plante. A crescut repede, a înflorit şi a făcut fructe. Iniţial am crezut că este un lămâi obşnuit, dar am fost plăcut surprins să constat că m-am ales cu lămâi uriaşe“, a spus horticultorul din Colţeşti. Acesta este specialist în domeniu, fiind absolvent al Şcolii Horticole din Ciumbrud şi mai cultivă flori şi diverse legume.
„De la primul lămâi am luat seminţe pe care le-am plantat şi am obţinut descendenţi cu aceleaşi calităţi. Arbustul nu are o înălţime mare, ajunge la maximum un metru, dar poate să facă chiar şi zece fructe. Randamanetul este, prin urmare, unul foarte mare. La noi în familie nu mai cumpărăm lămâi de mulţi ani“, afirmă agricultorul din Alba. În timp, creşterea lămâilor cu fructe gigant a devenit şi o mică afacere pentru Ioan Szakacs.
Acesta a obţinut un certificat de producător şi merge cu lămâii la vânzare prin pieţe şi târguri. De asemenea, vinde şi de acasă, atât fructe, cât şi puieţi, localnicilor, dar mai ales turiştilor care vin în număr mare în cele două localităţi turistice din depresiunea Trascăului: Colţeşti şi Rimetea. „Nu este o afacere din care să te îmbogăţeşti, dar ne ţine ocupaţi şi ne oferă satisfacţii pe care altfel nu le-am avea“, spune horticultorul.
-
Opinii - Comentariiacum 16 ore
25 martie: Creştinii sărbătoresc Buna Vestire sau Blagoveştenia. Tradiţii şi obiceiuri
-
Opinii - Comentariiacum 16 ore
25 martie: Ziua naţională a pădurilor: De la dezastre naturale la defrișări, aceste importante resurse au nevoie de ajutorul nostru
-
Sportacum 11 ore
FOTO: Colegiul Național “Inochentie Micu Clain” Blaj, calificat la faza pe țară la ONSS volei feminin licee
-
Curier Județeanacum 15 ore
O cetate dacică din Alba, una dintre cele mai vechi din spațiul intercarpatic va fi redată circuitului turistic. Cum o numea Ptolemeu
-
Sportacum 10 ore
FOTO, LIVE-TEXT: Metalurgistul Cugir – CSM Unirea Alba Iulia 2-0 (1-0), în derby „de Alba” | Cugirenii, primul succes al anului, „alb-negrii”, întâia înfrângere!
-
Sportacum 10 ore
FOTO: CS Ocna Mureș – ACS Tg. Mureș 0-3 (0-1) în ultima rundă din sezonul regular | „Lanterna roșie” continuă seria decepțiilor