Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

O nouă contestație a firmei Salprest întârzie atribuirea servciului de salubrizare în Alba Iulia

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

*Ca la noi, la nimeni: Primăria Alba Iulia obligată să ia în calcul la licitația pentru salubrizare oferta unei firme fără licență *În pericol să se scufunde, firma Salprest Alba, se agață cu disperare de colacul de salvare al contestațiilor

Atribuirea serviciului de salubrizare în Alba Iulia, pentru următorii 3 ani, este amânată din nou, după o nouă contestație depusă de firma Salprest Alba, care a solicitat din nou Comisiei Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor anularea deciziei de respingere a ofertei depuse de respectiva firmă, la licitația ”Delegarea de gestiune prin concesionare a serviciului public de salubrizare, deszăpezire şi combatere polei în municipiul Alba Iulia”.

În mod surprinzător, având în vedere că respingerea este motivată și de faptul că firma Salprest nu mai deține licență pentru prestarea serviciului de salubrizare, CNSC admite contestația și obligă Primăria Alba Iulia să reia procedura de atribuire din punctul evaluării ofertelor.

Potrivit reprezentanților administrației locale ar putea fi vorba doar despre o încercare de tergiversare a atribuirii contractului deoarece firma declarată deja câștigătoare (SC Polaris M Holding) are oricum o ofertă mult mai avantajoasă decât firma Salprest care, prin contestațiile depuse nu a reușit să o ”scoată din cărți”. Astfel, procedura de atribuire se va prelungi cu încă cel puțin 2 săptămâni, cu posibilitatea ca ofertantul din Alba Iulia să facă o nouă contestație.

Licitația pentru delegarea de gestiune prin concesionare a serviciului public de salubrizare a fost relansată în data de 25 august 2012, după ce Primăria Municipiului Alba Iulia a fost obligată de Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) să modifice Caietul de sarcini. Valoarea estimată a contractului ce se va încheia pe 3 ani este de 23.519.445 de lei (aproximativ 5,2 milioane de euro).

Au depus oferte cinci firme din țară, respectiv Polaris M Holding Constanța, Rosal Grup SA București, Drusal SRL Baia Mare, Brantner Servicii Ecologice Cluj și Salprest Ocna Mureș.

În urma evaluării oferta depusă de S.C. Salprest Ocna Mureș a fost considerată inacceptabilă iar operatorul Polaris M Holding a fost declarat câștigător al licitației. Decizia comunicată de comisia de evaluare în data de 14 ianuarie 2013 a fost contestată de Salprest în data de 25 ianuarie și apoi în data de 8 martie a.c.

În ultima contestație firma din Alba Iulia a cerut ”anularea raportului procedurii de atribuire nr. 2955/14.01.2013, a comunicării rezultatului nr. 18006/27.02.2013 şi implicit anularea deciziei de respingere a ofertei depusă de S.C. Salprest Alba S.R.L.; anularea tuturor actelor administrative emise de autoritatea contractantă, prin care s-a stabilit că oferta depusă de S.C. Polaris M Holding SRL este câştigătoare, pentru motive de netemeinicie şi nelegalitate; obligarea autorităţii contractante la reluarea procedurii şi la reevaluarea ofertelor cu respectarea legislaţiei în materia achiziţiilor publice şi a datelor din fişa de date a achiziţiei, precum şi respingerea ofertei depuse de către S.C. Polaris M Holding SRL ca inacceptabilă”.

*Salprest ”face curățenie” și printre ofertanții de la Blaj

Prin contestaţia 437/07.02.2013, înregistrată la C.N.S.C. cu nr. 4429/07.02.2013, S.C. Salprest SRL a solicitat ”anularea raportului procedurii de atribuire a serviciului de salubrizare din Blaj, anularea tuturor actelor subsecvente raportului pocedurii, actele administrative emise de autoritatea contractantă, prin care s-a stabilit că oferta depusă de către S.C. Transport Weber S.R.L. este câştigătoare pentru motive de netemeinicie şi nelegalitate, constatarea nulităţii absolute a contractului de achiziţie publică, încheiat cu S.C. Transport Weber SRL, pentru ipoteza în care s-a încheiat un contract până la soluţionarea contestaţiei şi constatarea încheierii procedurii prin semnarea contractului de achiziţie publică”. În acest caz contestația a fost respinsă de CNSC.

*Salprest SRL a rămas fără licență după ce a refuzat să pună la dispoziţia echipei de control documentele solicitate

Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) a retras, începând cu 1 noiembrie 2012, licența pentru serviciul public de salubrizare a localităților, firmei Salprest S.R.L Alba Iulia. Potrivit directorului societății, Petru Constantinescu, răspunzătoare de această situație sunt administrațiile locale din Alba și Consiliul Județean, care nu au respectat legea și nu au efectuat licitații pentru delegarea gestiunii serviciilor de salubrizare în 23 de unități administrativ teritoriale din județ.

Constantinescu a precizat că a contestat în instanță decizia ANRSC, a solicitat suspendarea retragerii licenței până la soluționarea cauzei și că deocamdată activitatea firmei se desfășoară sub licența celeilalte societăți de salubrizare – Salprest Ocna Mureș, căreia îi va ”cesiona” utilajele, angajații și chiar contractele încheiate cu persoanele fizice din județ, considerând perfect legală o astfel de ”colaborare” între două firme cu același obiect de activitate și același patron.

Potrivit Ordinului preşedintelui ANRSC. nr. 474/1.11.2012 decizia a fost luată după ce s-a constatat încălcarea în mod repetat a unor condiții asociate licenței: ”Titularul licenţei are dreptul să încaseze contravaloarea serviciilor prestate, la tarifele stabilite şi aprobate conform prevederilor legale în vigoare”; ”Pentru realizarea obligaţiilor din licenţă, titularului licenţei nu îi este permis să perceapă utilizatorilor alte sume băneşti, în afara celor facturate pe baza tarifelor stabilite şi aprobate de autoritatea administraţiei publice locale”; ”Prestarea serviciului se va face în condiţiile legalităţii depline şi al asumării răspunderii faţă de toate actele sau faptele care decurg sau au legătură cu activitatea respectivă”; ”Titularul licenţei are obligaţia de a presta serviciul numai în baza unui Contract de delegare a gestiunii serviciului, încheiat cu autoritatea administraţiei publice locale responsabilă, în condiţiile legii”.

De asemenea, în același Ordin se consemnează ”prin refuzul de a pune la dispoziţia echipei de control documentele solicitate, societatea comercială SALPREST S.R.L. a încălcat Condiţia nr. 30 asociată licenţei”.

Referitor la acest fapt, directorul Petru Constantinescu a declarat în urmă cu câteva luni, în cadrul unei conferințe de presă:


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

25 aprilie: Ziua Justiţiei Militare în România

Ziarul Unirea

Publicat

în

25 aprilie: Ziua Justiţiei Militare în România Anual la data de 25 aprilie este sărbătorită Ziua Justiţiei Militare, marcând, astfel, data la care, în anul 1919, a luat fiinţă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înfiinţarea unei structuri specializate în asigurarea asistenţei juridice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea