Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

O nouă contestație a firmei Salprest întârzie atribuirea servciului de salubrizare în Alba Iulia

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

*Ca la noi, la nimeni: Primăria Alba Iulia obligată să ia în calcul la licitația pentru salubrizare oferta unei firme fără licență *În pericol să se scufunde, firma Salprest Alba, se agață cu disperare de colacul de salvare al contestațiilor

Atribuirea serviciului de salubrizare în Alba Iulia, pentru următorii 3 ani, este amânată din nou, după o nouă contestație depusă de firma Salprest Alba, care a solicitat din nou Comisiei Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor anularea deciziei de respingere a ofertei depuse de respectiva firmă, la licitația ”Delegarea de gestiune prin concesionare a serviciului public de salubrizare, deszăpezire şi combatere polei în municipiul Alba Iulia”.

În mod surprinzător, având în vedere că respingerea este motivată și de faptul că firma Salprest nu mai deține licență pentru prestarea serviciului de salubrizare, CNSC admite contestația și obligă Primăria Alba Iulia să reia procedura de atribuire din punctul evaluării ofertelor.

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit reprezentanților administrației locale ar putea fi vorba doar despre o încercare de tergiversare a atribuirii contractului deoarece firma declarată deja câștigătoare (SC Polaris M Holding) are oricum o ofertă mult mai avantajoasă decât firma Salprest care, prin contestațiile depuse nu a reușit să o ”scoată din cărți”. Astfel, procedura de atribuire se va prelungi cu încă cel puțin 2 săptămâni, cu posibilitatea ca ofertantul din Alba Iulia să facă o nouă contestație.

Licitația pentru delegarea de gestiune prin concesionare a serviciului public de salubrizare a fost relansată în data de 25 august 2012, după ce Primăria Municipiului Alba Iulia a fost obligată de Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) să modifice Caietul de sarcini. Valoarea estimată a contractului ce se va încheia pe 3 ani este de 23.519.445 de lei (aproximativ 5,2 milioane de euro).

Au depus oferte cinci firme din țară, respectiv Polaris M Holding Constanța, Rosal Grup SA București, Drusal SRL Baia Mare, Brantner Servicii Ecologice Cluj și Salprest Ocna Mureș.

În urma evaluării oferta depusă de S.C. Salprest Ocna Mureș a fost considerată inacceptabilă iar operatorul Polaris M Holding a fost declarat câștigător al licitației. Decizia comunicată de comisia de evaluare în data de 14 ianuarie 2013 a fost contestată de Salprest în data de 25 ianuarie și apoi în data de 8 martie a.c.

În ultima contestație firma din Alba Iulia a cerut ”anularea raportului procedurii de atribuire nr. 2955/14.01.2013, a comunicării rezultatului nr. 18006/27.02.2013 şi implicit anularea deciziei de respingere a ofertei depusă de S.C. Salprest Alba S.R.L.; anularea tuturor actelor administrative emise de autoritatea contractantă, prin care s-a stabilit că oferta depusă de S.C. Polaris M Holding SRL este câştigătoare, pentru motive de netemeinicie şi nelegalitate; obligarea autorităţii contractante la reluarea procedurii şi la reevaluarea ofertelor cu respectarea legislaţiei în materia achiziţiilor publice şi a datelor din fişa de date a achiziţiei, precum şi respingerea ofertei depuse de către S.C. Polaris M Holding SRL ca inacceptabilă”.

*Salprest ”face curățenie” și printre ofertanții de la Blaj

Prin contestaţia 437/07.02.2013, înregistrată la C.N.S.C. cu nr. 4429/07.02.2013, S.C. Salprest SRL a solicitat ”anularea raportului procedurii de atribuire a serviciului de salubrizare din Blaj, anularea tuturor actelor subsecvente raportului pocedurii, actele administrative emise de autoritatea contractantă, prin care s-a stabilit că oferta depusă de către S.C. Transport Weber S.R.L. este câştigătoare pentru motive de netemeinicie şi nelegalitate, constatarea nulităţii absolute a contractului de achiziţie publică, încheiat cu S.C. Transport Weber SRL, pentru ipoteza în care s-a încheiat un contract până la soluţionarea contestaţiei şi constatarea încheierii procedurii prin semnarea contractului de achiziţie publică”. În acest caz contestația a fost respinsă de CNSC.

*Salprest SRL a rămas fără licență după ce a refuzat să pună la dispoziţia echipei de control documentele solicitate

Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) a retras, începând cu 1 noiembrie 2012, licența pentru serviciul public de salubrizare a localităților, firmei Salprest S.R.L Alba Iulia. Potrivit directorului societății, Petru Constantinescu, răspunzătoare de această situație sunt administrațiile locale din Alba și Consiliul Județean, care nu au respectat legea și nu au efectuat licitații pentru delegarea gestiunii serviciilor de salubrizare în 23 de unități administrativ teritoriale din județ.

Constantinescu a precizat că a contestat în instanță decizia ANRSC, a solicitat suspendarea retragerii licenței până la soluționarea cauzei și că deocamdată activitatea firmei se desfășoară sub licența celeilalte societăți de salubrizare – Salprest Ocna Mureș, căreia îi va ”cesiona” utilajele, angajații și chiar contractele încheiate cu persoanele fizice din județ, considerând perfect legală o astfel de ”colaborare” între două firme cu același obiect de activitate și același patron.

Potrivit Ordinului preşedintelui ANRSC. nr. 474/1.11.2012 decizia a fost luată după ce s-a constatat încălcarea în mod repetat a unor condiții asociate licenței: ”Titularul licenţei are dreptul să încaseze contravaloarea serviciilor prestate, la tarifele stabilite şi aprobate conform prevederilor legale în vigoare”; ”Pentru realizarea obligaţiilor din licenţă, titularului licenţei nu îi este permis să perceapă utilizatorilor alte sume băneşti, în afara celor facturate pe baza tarifelor stabilite şi aprobate de autoritatea administraţiei publice locale”; ”Prestarea serviciului se va face în condiţiile legalităţii depline şi al asumării răspunderii faţă de toate actele sau faptele care decurg sau au legătură cu activitatea respectivă”; ”Titularul licenţei are obligaţia de a presta serviciul numai în baza unui Contract de delegare a gestiunii serviciului, încheiat cu autoritatea administraţiei publice locale responsabilă, în condiţiile legii”.

De asemenea, în același Ordin se consemnează ”prin refuzul de a pune la dispoziţia echipei de control documentele solicitate, societatea comercială SALPREST S.R.L. a încălcat Condiţia nr. 30 asociată licenţei”.

Referitor la acest fapt, directorul Petru Constantinescu a declarat în urmă cu câteva luni, în cadrul unei conferințe de presă:


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Opinii - Comentarii

Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Postul Crăciunului 2022. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului. Alimente care pot fi consumate • Zile cu dezlegare la pește

Postul Crăciunului, așa cum este cunoscut în popor, este postul care prăznuiește Nașterea Domnului. Pentru credincioși, perioada aceasta de post este una permisivă, existând multiple zile cu dezlegare la pește.

Citește și: Mesaje de Crăciun. Urări și felicitări de Crăciun

Reţinerea de la gânduri necurate

În această perioadă, spun preoţii, credincioşii trebuie să se abţină de la multe lucruri, nu doar de la mâncarea de dulce.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ei trebuie să-i ceară iertare lui Dumnezeu pentru păcatele lor, să meargă des la biserică şi să se împace cu persoanele certate. Nu în ultimul rând, oamenilor le sunt interzise plăcerile trupeşti, pentru că acestea dau naştere păcatului.

Citește și: MESAJE de SFANTUL NICOLAE. URARI de Sf Nicolae şi FELICITARI pe care le poți trimite de Moș Nicolae

Poftele trupeşti pot fi biruite doar prin post şi rugăciune. “Este perioada în care oamenii trebuie să fie mai buni şi mai miloşi cu cei din jurul lor, căci doar aşa vor putea fi şi ei iertaţi de Dumnezeu.

Postul reprezintă reţinerea totală de la anumite alimente şi băuturi în scop religios şi moral. Mai mult, creştinii trebuie să se reţină şi de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoţit de cel sufletesc”, explică părintele Ramon Eugen Ilie.

În primele secole, creştinii nu posteau în acelaşi fel şi acelaşi număr de zile. Unii posteau numai şapte zile, alţii şase săptămâni; unii ţineau un post mai aspru, alţii unul mai usor.

“Uniformizarea duratei postului s-a făcut la sinodul local din Constantinopol ţinut în anul 1166, în vremea patriarhului Luca Chrysoverghi. La acest sinod s-a hotărât ca toţi credincioşii să postească timp de 40 de zile, începând de la 15 noiembrie”, scrie crestinortodox.ro.

Citește și: Mesaje de Anul Nou 2023. Urari de Anul Nou. Felicitari de Anul nou. Mesaje de Revelion 2022-2023. Texte cu SMS-uri frumoase de Anul Nou 2023

Ce e indicat să mănânci

Postul Crăciunului nu este însă pentru toată lumea. Medicii spun că, deşi reprezintă o cură de detoxifiere pentru persoanele sănătoase, este interzis suferinzilor.

“Bătrânii, persoanele cu afecţiuni cardiovasculare, diabeticii, anemicii, copiii în creştere până la 16 ani şi pacienţii oncologici nu au voie să postească. Deoarece alimentaţia este una sărăcă în proteine, conţine doar glucide, bolile se pot agrava.

E mai bine să fie prudenţi decât să complice bolile de care suferă. Celor care aleg să ţină post, le recomand să nu consume produse din comerţ, gen pate vegetal, caşcaval, mezeluri, ci doar mâncare gătită în casă: zacuscă, salată de vinete, salată de cartofi cu ceapă, supe, ciorbe şi gemuri”, a precizat dr. Daniela Cantaragiu, medic de familie.

Cu ce poți înlocui alimentele de dulce în Postul Crăciunului
Lapte

Poți înlocui laptele cu o mulțime de lucruri. De la lapte de ovăz, de migdale, de orez, lapte de cocos sau lapte de soia. Există și variante îndulcite și neîndulcite, astfel încât poți adapta orice rețetă care necesită lapte.

Unt

Poți înlocui untul cu margarina, deși nu este o opțiune foarte sănătoasă. În plus, unele margarine nu sunt de post. Înlocuiește untul cu alimente grase, cum ar fi uleiul de floarea soarelui, pasta de avocado sau crema de cocos.

Citește și: Obiceiuri de Anul Nou • Tradiții de Anul Nou 2022

Ouă

Poți înlocui ouăle cu tofu moale. Dacă ai nevoie să faci o rețetă care necesită ouă, înlocuiește-le cu piureuri din fructe sau iaurt de soia. Dacă ai poftă de ouă, poți consuma tofu.

Brânza

Brânza este un aliment de dulce la care se pot găsi rapid înlocuitori. Există multe brânzeturi vegetale, dar cea mai cunoscută este tofu. Dacă vrei să faci pizza de post, folosește totuși o brânză vegetală. Chiar dacă nu se topește atât de bine precum brânza reală, ea are un gust bun și încheagă ingredientele de pe blat.

Carne

Chiar dacă ții sau nu post, este bine să consumi carne doar o dată sau de două ori pe săptămână. Din fericire, în comerț există multe produse „din carne” vegetale, de la burgeri, cârnați, mici, carne tocată, chiftele, crenvurști, salamuri, parizer și orice altă formă.

Tradiții în postul Crăciunului

Unul dintre obiceiurile din perioada postului de Crăciun, în anumite zone ale țării, este şi spălarea veselei cu cenuşă sau leşie, ca să nu mai aibă nicio urmă de carne sau derivate ale acestor produse.

Pe 20 decembrie, de Ignat, nu se mai spală rufe până după Bobotează şi nu se mai toarce, se taie porcii şi se spune că vederea sângelui apără de boli și aduce noroc. Pe 24 decembrie, în ajun de Crăciun, nu se dă din casă, se mătură invers şi nu se scoate gunoiul ca să nu se ducă norocul.

Citește și: Mesaje de Sfântul Andrei. Felicitări de Sfântul Andrei. Urări de Sfântul Andrei care pot fi trimis prin SMS de Sf Andrei

Ultima zi din Postul Crăciunului 2021 este denumită Ajunul Crăciunului (24 decembrie), iar credincioşii îl aşteaptă pe preot ca să le aducă vestea Naşterii Mântuitorului.
Rugăciunea care se citește în Postul Crăciunului

În postul Crăciunului, creștinii își manifestă credința prin rugăciune. Iată rugăciunea ce se citeşte în Postul Crăciunului, despre care se spune că este aducătoare de linişte şi împliniri:

„Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului şi a celor ce sunt pe mare, departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta Veche şi Nouă aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm şi Ţie ne rugăm: întăreşte-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârguinţă, spre mărirea numelui Tău celui sfânt şi spre iertarea păcatelor noastre, spre omorârea patimilor şi spre biruinţa asupra păcatului; că împreună cu Tine răstignindu-ne şi îngropându-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte şi să petrecem cu bună plăcere înaintea Ta în toate zilele vieţii noastre.

Că Ţie se cuvine a ne milui şi a ne mântui pe noi, Hristoase Dumnezeule şi Ţie slavă înălţăm, împreună şi Celui fără de început al Tău Părinte, şi Preasfântului şi bunului şi de viaţă făcătorului Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

Dosar de pensie: Contribuții mai mari pentru unii angajați part-time. Ce avantaje vor avea

Ziarul Unirea

Publicat

în

Dosar de pensie: Contribuții mai mari pentru unii angajați part-time. Ce avantaje vor avea

Pentru unii dintre angajații români care lucrează în regim part-time se vor plăti contribuții mai mari la pensie și sănătate, începând cu salariul din luna august.

Ciește și: Pensii 2023: Când se vor tipări taloanele cu majorările incluse din ianuarie 2023

Asta înseamnă că angajatorii care recurg la astfel de lucrători vor transfera către bugetul de stat mai mulți bani, respectiv diferența dintre contribuțiile aferente timpului efectiv lucrat de acești salariați și cele raportate la salariul minim brut de 2.550 lei pentru un contract de muncă de opt ore. Dar numai în cazul în care salariul acordat angajatului part-time este mai mic de 2.550 lei brut pe lună.

Trebuie subliniat un aspect esențial, și anume că o contribuție mai mare la pensie nu înseamnă că acești salariați vor acumula o vechime mai mare în muncă. Cu toate acestea….

Elit - Gustul Desăvârșit

Iată care sunt avantajele

În primul rând, stagiul de cotizare la sistemul de pensii publice reprezintă perioada de timp pentru care s-au datorat contribuțiile de pensie, perioadă de timp care este egală cu zilele, lunile și anii în care s-au plătit aceste sume, indiferent de numărul de ore trecute în contractul de muncă, 1, 2, 4 sau 8 ore pe zi. Astfel, în privința vechimii în muncă un contract de muncă de 4 ore este egal cu unul de opt ore, potrivit prevederilor Legii 263/2010.

Citește și: Pensii 2023: Ajutor pentru pensionari. Pensionarii cu pensie mică ar putea primi un total de 4.000 de lei în luna ianuarie

În al doilea rând, majorarea contribuției la pensie pentru anumiți salariați – deoarece vor exista o serie de excepții de la această nouă regulă – va avea un impact pozitiv asupra drepturilor de pensie. De exemplu, față de valoarea actuală a acestei contribuții, în „contul” angajatului plătit cu mai puțin de 2.550 lei brut se vor trimite, din august, 638 lei, ceea ce va însemna un plus la calculul punctajului lunar aferent pensiei acordate din sistemul public de pensii.

Merită menționat, în aceste context, că, prin OG 16/2022 a fost stabilită și modificarea bazei anuale de calcul al CAS în cazul celor care realizează venituri din activităţi independente și/ sau venituri din drepturi de proprietate intelectuală, din una sau mai multe surse şi/ sau categorii de venituri, a căror valoare cumulată este cel puţin egală cu 12 salarii minime brute pe ţară în vigoare la termenul de depunere a declarației unice.

Citește și: Noua Lege a pensiilor 2023: Punctul de pensie trebuie să fie același pentru toți pensionarii

Astfel, începând cu veniturile aferente anului 2023, baza anuală de calcul al contribuţiei de asigurări sociale o reprezintă venitul ales de contribuabil, care nu va putea fi mai mic decât:

– nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 și 24 salarii minime brute pe ţară;

Citește și: Alocațiile, pensiile și ajutoarele, ar putea fi majorate. Lista creșterilor aplicate începând cu luna ianuarie 2023

– nivelul de 24 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate de peste 24 salarii minime brute pe ţară.

Sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

Pensii 2023: Când se vor tipări taloanele cu majorările incluse din ianuarie 2023

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pensii 2023: Când se vor tipări taloanele cu majorările incluse din ianuarie 2023

Taloanele de pensii vor fi tipărite la timp pentru a putea distribui pensiile mărite din ianuarie 2023. a asigurat șeful Casei Naţionale de Pensii.

Şeful Casei Naţionale de Pensii şi-a exprimat speranţa că guvernanţii vor stabili exact până la finalul acestei luni procentul cu care se va majora punctul de pensie de la 1 ianuarie 2023 astfel încât să poată pregăti toate modificările necesare pentru a putea plăti pensiile mărite.

Citește și: Pensii 2023: Ajutor pentru pensionari. Pensionarii cu pensie mică ar putea primi un total de 4.000 de lei în luna ianuarie

„Când se face această actualizare, majorare a punctului de pensie, noi trebuie să consolidăm baza de date pentru că nu se modifică doar valoarea punctului de pensie, avem şi alţi parametri care derivă din acestă valoare a punctului de pensie. Această consoridare a punctului de pensie la nivel central trebuie făcută mai înainte astfel încât noi plătim pensiile, începând cu prima zi a lunii.

Elit - Gustul Desăvârșit

Aceste operaţiuni trebuie să le avem de mai înainte clar stabilite. Undeva în a doua jumătate a lunii noiembrie noi trebuie să avem aceste date deja pentru a putea face aceste operaţiuni specifice Casei Naţionale de Pensii pentru a putea ca la 1 ianuarie 2023 să avem deja fluturaşii tipăriţi cu noile valori ale pensiilor”, a spus Daniel Baciu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice la România TV.

Citește și: Noua Lege a pensiilor 2023: Punctul de pensie trebuie să fie același pentru toți pensionarii

„Este clar că această majorare va avea loc de la 1 ianuarie şi sunt convins că această decizie va fi luată în timp util astfel încât noi să reuşim să facem toate operaţiunile necesare şi nu vom avea nicio problemă şi pensionarii vor primi pensiile mărite fix cu 1 ianuarie 2023”, a mai spus preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat că pensiile vor fi majorate cu cel puțin 10% din 2023. Primul scenariu ar presupune creșterea pensiilor cu 10% + sprijin pentru cei mai săraci pensionari pentru iarnă, respectiv majorarea pensiilor cu 15% pentru toți pensionarii.

Citește și: Alocațiile, pensiile și ajutoarele, ar putea fi majorate. Lista creșterilor aplicate începând cu luna ianuarie 2023

Şi premierul Nicolae Ciucă a declarat, la finalul Biroului Politic Naţional al PNL de luni, că partidul va propune coaliţiei o creştere a pensiilor de 15%, în cazul în care bugetul pentru anul viitor va permite acest lucru.

Sursa: romaniatv.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea