O firmă din Alba a produs componente pentru cea mai mare instalație care a intervenit în urma accidentului nuclear de la Fukushima din 2011
O parte din componentele celei mai mari instalatii mobile de turnare a betonului din lume care a fost utilizata pentru interventia din Japonia, pentru a stabiliza temperatura reactoarelor centralei nucleare si ulterior pentru turnarea betonului necesar izolarii reactoarelor centralei nucleare Fukushima Daiichi au fost produse de pema electrotehnic Romania, potrivit informațiilor publicate pe site-ul pema-electrotehnic.ro.
Mega-pompa era angajata intr-un proiect pe un santier unde guvernul american ridica o fabrica de combustibil MOX.
„Japonezii au mai mare nevoie de aceasta unitate decat noi, asa ca renuntam, la ea”, a declarat atunci Jerry Ashmore, a carui companie, Ashmore Concrete Contractors, Inc., din Agusta, SUA, furniza beton pentru fabrica.
Pompa, produsa de o celebra companie germana, putea fi controlata prin telecomanda si are un brat de 70 de metri, ceea ce a facut-o potrivita pentru munca in mediu radioactiv, asa cum a fost la Fukushima.
„Sunt doar trei astfel de pompe in lume, din care doar doua sunt indicate pentru astfel de interventii extreme, asa ca a trebuit sa o trimitem pe aceasta in Japonia foarte repede”, a spus Ashmore.
Pompa a fost usor modificata si transportata la aeroportul international din Atlanta, unde cel mai mare avion cargo din lume, Antonov 225 de constructie ruseasca, a transportat-o la Tokio. Inca patru pompe germane mai mici au lucrat la Fukusima, imprastiind apa peste reactoare.
In prima etapa, pompa a turnat apa peste reactoare, dupa care a fost folosita la turnarea betonului necesar ingroparii reactoarelor intr-un sarcofag. Va reamintim ca accidentul nuclear de la Fukushima-Daiichi a avut loc la data de 11 martie 2011 la centrala electrica atomica Fukushima din Japonia, care include 4 reactoare nucleare, iar ca urmare a cutremurului din nord-estul Japoniei de la ora 14:46 s-a produs un tsunami de mari proportii.
Centrala nucleara Fukushima I a fost nevoita sa recurga la acumulatoarele electrice de rezerva, dar acestea au o capacitate limitata. La 14 martie compania TEPCO (Tokyo Electric Power Company), care administra centrala, a facut cunoscut ca nici sistemul de racire al reactorului 2 nu mai functioneaza. Fara o racire normala la un reactor se putea ajunge la supraincalzirea miezului cu material fisionabil radioactiv al reactorului pana la o temperatura de 2.000 grade C, crescand riscul topirii lui si al unor explozii. La 15 martie autoritatile din Tokio au anuntat ca la reactorul (blocul) 2 Fukushima a avut loc o explozie care a avariat invelisul acestuia, provocadu-se astfel o crestere a radioactivitatii in zona inconjuratoare.
Administratia centralei vorbea despre „valori dramatice ale radioactivitatii”. Drept urmare populatia locala din perimetrul de 30 de km in jurul centralei (care nu era inca evacuata) a fost avizata sa ramana in locuinte, pentru a nu se expune direct (este vorba de aparatul respirator) radioactivitatii crescute. Dupa explozia de la reactorul 2 s-a anuntat un incendiu la reactorul 4 (care la cutremur era in revizie). De la acesta a provenit cresterea puternica a radioactivitatii direct in atmosfera. Se speculeaza ca reactorul respectiv ar avea doua gauri de dimensiuni metrice in invelis (carcasa).
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său
Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său Un tânăr în vârstă de 20 de ani din comuna Ciugud, care a provocat un accident rutier în urmă cu 2 ani, în urma căruia a decedat tatăl său, și-a aflat prima […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana