Rămâi conectat

Ştirea zilei

O firmă din Alba a produs componente pentru cea mai mare instalație care a intervenit în urma accidentului nuclear de la Fukushima din 2011

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

O parte din componentele celei mai mari instalatii mobile de turnare a betonului din lume care a fost utilizata pentru interventia din Japonia, pentru a stabiliza temperatura reactoarelor centralei nucleare si ulterior pentru turnarea betonului necesar izolarii reactoarelor centralei nucleare Fukushima Daiichi au fost produse de pema electrotehnic Romania, potrivit informațiilor publicate pe site-ul pema-electrotehnic.ro.

Mega-pompa era angajata intr-un proiect pe un santier unde guvernul american ridica o fabrica de combustibil MOX.

„Japonezii au mai mare nevoie de aceasta unitate decat noi, asa ca renuntam, la ea”, a declarat atunci Jerry Ashmore, a carui companie, Ashmore Concrete Contractors, Inc., din Agusta, SUA, furniza beton pentru fabrica.

Pompa, produsa de o celebra companie germana, putea fi controlata prin telecomanda si are un brat de 70 de metri, ceea ce a facut-o potrivita pentru munca in mediu radioactiv, asa cum a fost la Fukushima.

„Sunt doar trei astfel de pompe in lume, din care doar doua sunt indicate pentru astfel de interventii extreme, asa ca a trebuit sa o trimitem pe aceasta in Japonia foarte repede”, a spus Ashmore.

Pompa a fost usor modificata si transportata la aeroportul international din Atlanta, unde cel mai mare avion cargo din lume, Antonov 225 de constructie ruseasca, a transportat-o la Tokio. Inca patru pompe germane mai mici au lucrat la Fukusima, imprastiind apa peste reactoare.

In prima etapa, pompa a turnat apa peste reactoare, dupa care a fost folosita la turnarea betonului necesar ingroparii reactoarelor intr-un sarcofag. Va reamintim ca accidentul nuclear de la Fukushima-Daiichi a avut loc la data de 11 martie 2011 la centrala electrica atomica Fukushima din Japonia, care include 4 reactoare nucleare, iar ca urmare a cutremurului din nord-estul Japoniei de la ora 14:46 s-a produs un tsunami de mari proportii.

Centrala nucleara Fukushima I a fost nevoita sa recurga la acumulatoarele electrice de rezerva, dar acestea au o capacitate limitata. La 14 martie compania TEPCO (Tokyo Electric Power Company), care administra centrala, a facut cunoscut ca nici sistemul de racire al reactorului 2 nu mai functioneaza. Fara o racire normala la un reactor se putea ajunge la supraincalzirea miezului cu material fisionabil radioactiv al reactorului pana la o temperatura de 2.000 grade C, crescand riscul topirii lui si al unor explozii. La 15 martie autoritatile din Tokio au anuntat ca la reactorul (blocul) 2 Fukushima a avut loc o explozie care a avariat invelisul acestuia, provocadu-se astfel o crestere a radioactivitatii in zona inconjuratoare.

Administratia centralei vorbea despre „valori dramatice ale radioactivitatii”. Drept urmare populatia locala din perimetrul de 30 de km in jurul centralei (care nu era inca evacuata) a fost avizata sa ramana in locuinte, pentru a nu se expune direct (este vorba de aparatul respirator) radioactivitatii crescute. Dupa explozia de la reactorul 2 s-a anuntat un incendiu la reactorul 4 (care la cutremur era in revizie). De la acesta a provenit cresterea puternica a radioactivitatii direct in atmosfera. Se speculeaza ca reactorul respectiv ar avea doua gauri de dimensiuni metrice in invelis (carcasa).


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

10-12 mai: Cristian Tudor Popescu, Florin Chilian, Liviu Stănescu în a doua zi a Târgului de cArte Alba Transilvana. Programul complet al evenimentului

Bogdan Ilea

Publicat

în

10-12 mai: Cristian Tudor Popescu, Florin Chilian, Liviu Stănescu în a doua zi a Târgului de cArte Alba Transilvana. Programul complet al evenimentului La Târgul de cArte Alba Transilvana, organizat în data de 10-12 mai, pe espalanda Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, în a doua zi vor fi prezenți și Cristian Tudor Popescu, Florin […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea