O comună din Apuseni i-a închinat un monument unui fiu al satului, erou martir al Revoluţiei din 1989. Cine este tânărul secerat de gloanțe la doar 20 de ani?
În comuna Poşaga, din Munţii Apuseni, în centrul satului cu acelaşi nume, a fost ridicat monumentul închinat unui erou din Revoluţia din Decembrie 1989. Un fiu al satului era înrolat în armată, la o unitate militară din Bucureşti, a fost împuşcat mortal în timpul evenimentelor sângeroase din urmă cu aproape 28 de ani.
Mircea Roşa avea 20 de ani atunci când a căzut secerat de gloanţele trase la Revoluţiei. Tânărul militar a murit în 24 decembrie 2017, împuşcat în cap în zona Radiodifuziunii române. Acesta era soldat în termen la ”Batalionul 98 infanterie – Pază Obiective Speciale”, sau U.M. 01908, care era un batalion unde militarii erau instruiţi pentru serviciul de gardă la obiective strategice cum ar fi aeroporturi, poduri şi tunele.
Mircea Roşa a fost una dintre victimele diversiunilor care au avut loc în zilele sângeroase ale revoluţiei. La momentul decesului, eroul din Apuseni purta ciorapii de lână făcuţi de mama lui la Poşaga. Aceştia au fost indiciul după care a fost recunoscut şi, astfel, a putut fi adus şi înmormântat acasă, în satul din Apuseni. Monumentul închinat acestuia a fost ridicat de familie în anul 1990, care a cheltuit o sumă destul de importantă pentru construirea acestuia. Părinţii tânărului erou au 71 de ani (mama) şi 73 de ani (tatăl) şi îşi duc în continuare existenţa la Poşaga, trişti, în continuare, pentru destinul tragic al fiului lor.
”Cu greu ne-am revenit din această tragedie. Nu ne-am gândit niciodată că atunci când va pleca în armată se va întoarce înapoi în sicriu. Am vrea să ştim şi noi cine a tras atunci pentru ca să fim mai împăcaţi, dar nu cred că vom mai trăi noi ca să aflăm lucrurile astea. Am făcut monumentul ca să îşi amintească lumea de el şi de sacrificiul pe care l-a făcut pentru ţară”, spune o rudă a tânărului decedat.
Cei doi părinţi beneficiază de drepturile legale de urmaşi ai unui erou martir al Revoluţiei din 1989.
Primarul din Poşaga, Ionel Bulgăr, este căsătorit cu o soră a militarului mort, deci ar fi trebuit să îi fie cumnat dacă acesta trăia şi în prezent. ”Familia a făcut un efort mare pentru a construi monumentul, care este acum reprezentativ pentru comună, fiind şi un loc de reculegere. De fiecare dată când sunt comemoraţi eroii comunei, ne adunăm la monument unde se face o slujbă şi se depun coroane de flori”, a spus primarul.
Construcţia îl reprezintă pe Mircea Roşa în mărime naturală, cu haine militare şi arma la piept. În spate au fost amplasate două coloane, unde, pe două plăci de marmură, sunt trecute şi numele eroilor din Poşaga decedaţi în cele două războie mondiale. 23 de locuitori din sat s-au sacrificat în primul Război Mondial, iar 28 au murit în cel de-al doilea Război Mondial.
Poşaga este o comună amplasată în nord-estul judeţului Alba, în Apuseni, la limita cu judeţul Cluj. Are circa 1.100 de locuitori răsfiraţi în şapte sate de munte.
Sursa: adevarul.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Elevii din Alba, protest în Piața Cetății din Alba Iulia, față de tăierea burselor școlare: ”Vocea elevilor trebuie și ascultată, nu doar auzită”
Elevii din Alba, protest în Piața Cetății din Alba Iulia, față de tăierea burselor școlare: ”Vocea elevilor trebuie și ascultată, nu doar auzită” Aproximativ 20 de tineri din Alba s-au strâns joi după-masa, în 3 iulie 2025, în Piața Cetății din Alba Iulia, pentru a protesta pașnic față de decizia de tăiere a burselor școlare. […]
Bărbatul din Cugir, judecat pentru 11 infracțiuni de viol și agresiune sexuală, condamnat la aproape 30 de ani de închisoare. Victimele, șase fete minore, printre care și fiica sa
Bărbatul din Cugir, judecat pentru 11 infracțiuni de viol și agresiune sexuală, condamnat la aproape 30 de ani de închisoare. Victimele, șase fete minore, printre care și fiica sa Bărbatul din Cugir, judecat pentru 11 infracțiuni de viol și agresiune sexuală, a fost condamnat la 29 de ani și 4 luni de închisoare. Victimele sale […]
FOTO | În timp ce la Sibiu se construiește pe fonduri „Gusterland”,o zonă de agrement pe 33 de hectare de pârloagă, la Alba Iulia nu există nici măcar un ștrand. Va avea instalație de sanie și bob, tiroliană, turn de aventură, pârtie de schi și tubing
În timp ce la Sibiu se construiește pe fonduri „Gusterland”,o zonă de agrement pe 33 de hectare de pârloagă, la Alba Iulia nu există nici măcar un ștrand. Va avea instalație de sanie și bob, tiroliană, turn de aventură, pârtie de schi și tubing La Sibiu va fi construit până în anul 2028 o zonă […]