Rămâi conectat

Actualitate

Noul Cod Silvic 2024 permite confiscarea mașinilor care transportă ilegal mai mult de 5 metri cubi de masă lemnoasă

Unirea Ziarul

Publicat

în

Noul Cod Silvic 2024 permite confiscarea mașinilor care transportă ilegal mai mult de 5 metri cubi de masă lemnoasă

România va avea un nou Cod Silvic, un proiect de lege în acest sens fiind adoptat săptămâna trecută de Senat. Acesta prevede, printre altele, că transportul unei mase lemnoase mai mari de 5 metri cubi, fără acte legale, va conduce „obligatoriu” la confiscarea mijlocului de transport.

De asemenea, personalul silvic nu va mai putea desfăşura activităţi economice în acest domeniu până la rudele de gradul doi. Proiectul a fost adoptat, cu numeroase amendamente, cu 87 de voturi „pentru”, unul „împotrivă” şi trei abţineri.

Proiectul va fi dezbătut de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

„Orice român se va putea bucura de accesul liber și neîngrădit în pădurile din România, pe jos sau cu bicicleta. Există o legătură științifică între starea de bine a oamenilor și petrecerea timpului liber în pădure. Ne dorim să încurajăm în continuare acest tip de recreere”, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet. Personalul silvic și din autorități, din administrațiile silvice nu vor mai putea desfășura în același timp și activități economice în domeniul silvic, bineînțeles, până la rudele de gradul doi.

Citește și: Noul Cod Silvic 2024: Pedepse mai aspre pentru tăierile ilegale și furtul de lemne

„Nu se mai poate să fie și șef de ocol și să ai și gater, tu sau fratele sau orice altă rudă apropiată”, a precizat Fechet.

De asemenea, tăierile la ras vor fi interzise în aproximativ jumătate din suprafața de pădure a țării, incluzând și siturile Natura 2000. Până acum erau interzise doar în parcurile naționale. Arborii remarcabili vor putea fi desemnați și protejați pe viață.

Cele mai importante prevederi ale legii: autovehiculele folosite pentru transportarea lemnului furat vor fi confiscate; incriminarea falsului informatic din SUMAL 2.0 (inclusiv raportări false privind lemnul recoltat/transportat); acces liber în pădure în scop recreativ, pe jos sau cu bicicleta; acces liber, în scop profesional, al jurnaliștilor și activiștilor de mediu care documentează tăierile ilegale; protejarea arborilor remarcabili din afara fondului forestier național; interzicerea construirii caselor de vacanță în pădure în județele cu deficit de păduri; un șef de ocol va putea ocupa funcția maximum 5 ani (va fi evaluat la 5 ani, apoi își va putea continua activitatea); pădurarii vor avea pregătire mai mare de 6 luni (cel puțin studii liceale/postliceale); alocarea de fonduri pentru extinderea drumurilor forestiere.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

VIDEO | Direcția Generală Anticorupție lansează campania națională ” E timpul să NU mai dăm și noi ceva”: Practicile de dare și luare de mită, descurajate

Cezar Lancrajan

Publicat

în

VIDEO | Direcția Generală Anticorupție lansează campania națională ” E timpul să NU mai dăm și noi ceva”: Practicile de dare și luare de mită, descurajate Direcția Generală Anticorupție (DGA), în parteneriat cu platforma Stop Contrabanda inițiată de BAT România, lansează pe 13 decembrie 2024 campania națională de prevenire a corupției „E TIMPUL SĂ NU […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea