Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Noua Declarație de la Alba Iulia, adoptată în 1 Decembrie 2015, la Conferința Re>Patriot

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Pe 1 decembrie, membrii Fundației Romanian Business Leaders au fost prezenți la Alba Iulia, unde a avut loc prima Conferință Re>Patriot, – proiect de repatriere prin antreprenoriat – organizată în țară, la care au participat oameni de afaceri români, demnitari locali, partenerii și invitații care susțin proiectul Re>Patriot.

conferinta repatriot la alba iuliaAcest eveniment a avut drept scop prezentarea rezultatelor studiului despre Diaspora română, dar și a concluziilor celor șase Conferințe Re>Patriot ținute anul acesta, în Europa.

Reamintim că anul acesta, la conferințele organizate de Re>Patriot în Europa, au fost discutate, cu cei peste 1.500 de români participanți la conferințe, soluțiile concrete care ar putea veni în sprijinul românilor plecați din țară.

În urma prezentărilor și discuțiilor din cadrul Conferinței Re>Patriot de la Alba Iulia s-a adoptat documentul “Noua Declarație de la Alba Iulia 1 decembrie 2015”:

“Români din patru unghiuri, acum ori niciodată
Uniţi-vă în cuget, uniţi-vă-n simţiri!”
(Imnul României)

Noi, inițiatorii proiectului Re>Patriot, am fost animați încă de la început de valorile și principiile care au însuflețit și generația de la 1918, care a făcut Marea Unire.

Dragostea față de țară, față de tradiții, respectul față de înaintași și gândul la viitor au fost și atunci, și sunt și acum, reperele noastre.

Ne angajăm să continuăm proiectele înaintașilor noștri de la 1918 iar peste 3 ani, când aniversăm 100 de ani de la Unire, este de datoria noastră să avem un proiect de țară pe termen lung.

Ca și ei, vrem să construim o Românie puternică, cu instituții democratice solide și strâns legate de structurile euro-atlantice.

Astăzi, la Alba Iulia, împreuna cu reprezentanți locali și centrali ai statului român, declarăm că o noua Unire este necesară:

Unirea dintre românii din Diaspora cu cei din țară.

Considerăm că alături de Agribusiness, Industriile creative (inclusiv IT&C) și Turism, Diaspora este una din cele 4 comori esențiale ale României contemporane.

conferinta repatriot la alba iulia1Dorindu-ne o Românie puternică și prosperă, pornim împreuna la drum cu următoarele convingeri:

  1. Noi, cei din țară, avem nevoie de românii din Diaspora, nu invers! De aceea, ne dorim ca românii plecați să se uite cu încredere la noi și să sprijine România de acolo de unde vor să fie: din nou acasă sau din țară de adopție.
  2. Românii plecați în străinătate au dobândit experiențe și deprinderi pe care nu le-ar fi avut dacă ar fi rămas în țară. Astfel, ne dorim ca ei să-și poată investi experiența, resursele și competențele lor în folosul țării.
  3. Pentru aceasta, statul trebuie să fie în serviciul publicului și nu invers. Prin urmare, românii trebuie să fie exigenți cu statul și să-i condiționeze o atitudine de respect pentru cetătean. Românii plecați au invățat deja această atitudine în țările în care trăiesc și pot susține exigența necesară față de statul român.
  4. Cei care au plecat din țară și-au dovedit spiritul antrepenorial prin faptul că au avut curaj și încredere că vor reuși. Si românii de acasă au nevoie de mai mult spirit antreprenorial și de convingerea că ceea ce își propun se poate realiza.
  5. Antreprenoriatul presupune leadership și curaj. Spiritul antreprenorial nu se manifestă doar în afaceri, ci și în domenii precum cel social, civic, educațional, cultural sau politic. Pentru ca România să se transforme, mai mulți români au nevoie să manifeste acest spirit antreprenorial.
  6. Transformarea începe cu fiecare dintre noi. De aceea “trebuie să fim schimbarea pe care ne-o dorim în lume” precum spunea Mahatma Gandhi. Majoritatea celor plecați s-a schimbat deja. Acum este rândul nostru!
  7. Oportunitățile de a crește sunt aici în România, nu în altă parte. Pentru românii care vor să vină acasă, avem un mesaj: Sunteți bineveniti și vă așteptăm cu drag! Vă oferim o platformă de sprijin și consiliere în mod benevol la care puteți apela: www.repatriot.ro

Avem încredere că astăzi Statul Român recunoaște importanța Diasporei și este determinat să combată corupția și birocrația, cele mai importante piedici în evoluția României.

De aceea, credem că a venit timpul că și în mod oficial Diaspora să fie considerată Prioritate Natională, iar Statul Român să acționeze în consecință.

La nivel mai profund însă, depinde de fiecare dintre noi ca românii să se întoarcă și să fie bine primiți.

Și mai ales depinde tot de noi ca noile generații să nu mai ia drumul pribegiei și al separării de țară.

Re>Patriot este spiritul năzuințelor comune între Diaspora și țară. Românii din afară granițelor pot fi “Noii Pașoptiști”. De ei și de noi depinde transformarea României!

Așa să ne ajute Dumnezeu!

“Dar noi, pătrunşi la suflet de sfânta libertate,
Jurăm că vom da mâna, să fim pururea fraţi!”
Alba Iulia,
1 Decembrie 2015

Marius Bostan, Mircea Hava, Ioan Dumitrel, Hildegard Brandl, Moldovan Nicolaie, Dragoș Anastasiu, Felix Pătrașcanu, Felix Tătaru, Andra Giucă, Simona Pirtea, Cosmin Lixandru, Sergiu Manofu, Gabriel Iștoc, Emil Munteanu, Florin Furdui, Bianca Dăncilă, Sorin Pavel, Hugo Bara Levente, Gabriel Aftenie, Roxana Olaru, Mihaela Tutunaru, Ionuț Țața, Octavian Bădescu, Albani Rocchetti Simone, Anamaria Sabau, Al. Tomi Gabriel, Marius Marosan, Cornelia Dreghiciu, Doina Hendre Biro, Zsolt V. Grigoruț, Albu Nicolae, Bele Ioan, Pleșa Gabriel, Serdean Dorin, Nistor Dorin, Covaciu Cristian, Marian Ditai, Dinica Anca, Dutu Janeta, Laura Moldovan, Sebastian Hubati, Avram Vasile Teodor, Puie Cristian, Tudor Drambarean, Toma Emil, Boc Ovidiu Valentin, Groza Andreea, Mureșan Gabriela, Berindei Cornel, Nicodim Daniel, Popp Miltiade, Stoichici Valentin-Petru, Branzaniuc Volodea, Comsuta Luminita, Spiridon Alina, Claudia Gonciulea, Anușcă Nicolae, Groza Daniel, Anușcă Maria, Nicusan Claudiu, Radovici Florin, Mihnea Cosmin, Adam Ana, Bezerita Emanuel, Sabău Paraschiva, Hașa Cătălin, Bogdan Paunescu, Iancu Adrian, Dan Calin Ioan, Alin Cristian, Silaghi, Cucerzan Cornelia, Popon Marius Alexandru, Popa Sergiu, Petrișor Eleanova, Magda Ioana, Bandi Robert, Crisan Alexandra, Ungur Mihai, Fica Cristiana, Socaciu Adrian, Radulescu Elena, Baciu Coriolan, Mladin Emil Iulian, Crisan Ovidiu, Crisan Andreea, Altomi Gabriel, Bolea Ruben Florin, Ponoran Tudor, Moldovan Cristina, Danciu Lucian, Busuioc Alexandru, Eduard Sima, Ivana Ciprian, Dinu Loredana, Puiu Bogdan Crin, Bara Maria Mihaela.

––––––––––––

Fundaţia Romanian Business Leaders este o organizaţie apolitică, neguvernamentală şi non-profit. Obiectivul său este să dezvolte o platformă de acţiune şi implicare socială pentru liderii din mediul privat. Scopul este ca România să devină o ţară mai bună pentru business-ul responsabil şi, în felul acesta, pentru toţi românii. (Z.U.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO Au început lucrările de modernizare a iluminatului public la Stremț: Finanțare nerambursabilă de aproape 1 milion de lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Au început lucrările de modernizare a iluminatului public la Stremț: Finanțare nerambursabilă de aproape 1 milion de lei La Stremț au început săptămâna aceasta lucrările de modernizare a iluminatului public, a anunțat primarul comunei, Traian Ștefan Popa. Potrivit edilului, lucrările în valoare de aproape 1 milion de lei se vor realiza printr-o finanțare nerambursabilă, fiind […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea