Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Norme noi la închirierile de locuințe pe termen scurt: Ce propune Comisia Europeană

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Norme noi la închirierile de locuințe pe termen scurt: Ce propune Comisia Europeană

Potrivit unui comunicat al Executivului comunitar, în cursul zilei de luni, 7 noiembrie, Comisia Europeană a adoptat o propunere de regulament pentru a spori transparenţa în domeniul închirierilor de locuinţe pe termen scurt şi pentru a ajuta autorităţile publice să asigure o dezvoltare echilibrată a acestora ca parte a unui sector durabil al turismului, .

Deşi rezervările de locuinţe pe termen scurt prezintă multe beneficii pentru turişti şi gazde, acestea pot da naştere la motive de îngrijorare pentru anumite comunităţi locale care se confruntă, de exemplu, cu lipsa unor locuinţe accesibile. Noile norme vor îmbunătăţi colectarea şi schimbul de date de la gazde şi de la platformele online. La rândul său, acest lucru va sta la baza unor politici locale eficace şi proporţionale pentru a aborda provocările şi oportunităţile legate de sectorul închirierilor de locuinţe pe termen scurt.

Noile norme propuse vor contribui la îmbunătăţirea transparenţei în ceea ce priveşte identificarea şi activitatea gazdelor care oferă cazare pe termen scurt şi normele pe care trebuie să le respecte şi vor facilita înregistrarea gazdelor. Acestea vor aborda, de asemenea, fragmentarea actuală a modului în care platformele online fac schimb de date şi, în cele din urmă, vor contribui la prevenirea listărilor ilegale. În general, acest lucru va contribui la un ecosistem turistic mai durabil şi va sprijini tranziţia digitală a acestuia.

Noul cadru propus va armoniza cerinţele de înregistrare a gazdelor şi a proprietăţilor lor propuse pentru închiriere pe termen scurt atunci când aceste cerinţe sunt impuse de autorităţile naţionale: sistemele de înregistrare vor trebui să fie integral online şi uşor de utilizat. Un set similar de informaţii relevante privind gazdele şi proprietăţile acestora, şi anume „cine”, „ce” şi „unde” ar trebui să devină necesar. La finalizarea înregistrării, gazdele ar trebui să primească un număr de înregistrare unic.

De asemenea, va clarifica normele pentru a asigura afişarea şi verificarea numerelor de înregistrare: platformele online vor trebui să faciliteze afişarea de către gazde a numerelor de înregistrare pe platformele lor. Totodată, acestea vor trebui să verifice în mod aleatoriu dacă gazdele înregistrează şi afişează numerele corecte. Autorităţile publice vor avea posibilitatea să suspende numerele de înregistrare şi vor putea solicita platformelor să elimine de pe listă gazdele neconforme.

În plus, va raţionaliza schimbul de date între platformele online şi autorităţile publice: platformele online vor trebui să facă schimb de date cu autorităţile publice, o dată pe lună, în mod automatizat, cu privire la numărul de nopţi închiriate şi de oaspeţi. Pentru platformele mici şi microplatforme sunt prevăzute posibilităţi de raportare mai uşoare. Autorităţile publice vor putea primi aceste date prin intermediul „punctelor de intrare digitale unice” naţionale. Acest lucru va sprijini elaborarea unor politici bine orientate.

Noul cadru propus va permitere reutilizarea datelor, în formă agregată: datele generate în temeiul prezentei propuneri vor contribui, în formă agregată, la statisticile privind turismul produse de Eurostat şi vor contribui la viitorul spaţiu european al datelor pentru turism. Aceste informaţii vor sprijini dezvoltarea unor servicii inovatoare legate de turism.

De asemenea, va stabili un cadru eficace de punere în aplicare: Statele membre vor monitoriza punerea în aplicare a acestui cadru de transparenţă şi vor institui sancţiunile relevante pentru nerespectarea obligaţiilor prevăzute în prezentul regulament.

Propunerea Comisiei va fi discutată în vederea adoptării de Parlamentul European şi de Consiliu.

După adoptarea şi intrarea sa în vigoare, statele membre vor avea la dispoziţie o perioadă de doi ani pentru a stabili mecanismele necesare pentru schimburile de date.

Sursa: dcbusiness.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum trebuie să procedeze românii care dețin două autoturisme sau două proprietăți imobiliare: Legea pe care nu mulți oameni o cunosc

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum trebuie să procedeze românii care dețin două autoturisme sau două proprietăți imobiliare: Legea pe care nu mulți oameni o cunosc Românii care dețin două mașini sau două apartamente, trebuie să știe că vânzarea celei de-a doua mașini sau a celei de-a doua locuințe în decursul aceluiași an calendaristic poate implica costuri suplimentare. Conform unei […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea