Cultură Educație
Mulţumirea unei mame
E minunat şi firesc pentru o femeie să devină mamă. E un moment mult aşteptat de un cuplu să audă pentru prima dată cuvântul „mama” sau „tata” rostit de fiinţa cea mai scumpă: copilul lor! Şi eu fac parte din categoria celor pentru care copiii sunt o binecuvântare. Sunt mama a două fetiţe minunate de care sunt mândră şi pentru care aş face orice să ştiu că le este bine. Marea încercare a venit odată cu naşterea celui de-al doilea copil. Diagnosticul pus de medici m-a năucit: sindrom Down. Nu ştiam la ce să mă aştept, nu ştiam ce trebuie să fac în continuare şi mai ales întrebarea care mi-a încolţit în minte a fost dacă noi, părinţii, suntem responsabili de acest diagnostic. Şansa noastră a constat în faptul că medicii din străinătate, unde eram stabiliţi de câţiva ani, ne-au încurajat şi ne-au făcut să înţelegem că situaţia nu este atât de gravă pe cât ni se pare, ne-a explicat diagnosticul, cauzele, precum şi posibilităţile de recuperare ale copilului. Astfel că, de la 2 ani fetiţa mea a fost integrată în învăţământul preşcolar normal – program prelungit până la 4 ani, moment în care ne-am întors în ţară. Chiar dacă speram că la noi acasă lucrurile vor merge mai bine nu a fost chiar aşa: atitudinea românilor vis-a-vis de copiii cu nevoi speciale m-a şocat. Dacă în străinătate oamenii se opreau şi vorbeau cu mine şi cu fetiţa mea, aici nu făceau decât să întoarcă fără sfială capul după noi şi să clevetească după colţul blocului. Nu ne-am dat bătuţi şi am continuat lupta cu mentalitatea românească. Următorul pas a constat în înscrierea copilului la grădiniţă, aveam mari emoţii gândindu-mă că va putea fi respinsă datorită problemelor sale medicale. Chiar dacă la acel moment nu aveam o recomandare a comisiei de specialitate privitoare la integrarea în învăţământul de masă, eu îmi doream acest lucru, ţinând cont de recomandările medicilor italieni care mi-au zis că şansele de recuperare vor putea fi mai mari în învăţământul de masă decât în cel special. Pe această cale ţin să-i mulţumesc doamnei directoare Cornelia Soporan, de la Grădiniţa cu program prelungit nr. 2 Aiud, care a acceptat-o pe fetiţa mea în grupa mijlocie, explicându-mi că este nevoie de puţin timp pentru a vedea dacă se va putea integra în colectivul grupei şi în programul grădiniţei. Mulţumiri aduc şi doamnelor educatoare Katona Magdalena şi Ileana Gârlea, care au avut răbdarea şi priceperea de a o ajuta pe fetiţa mea să se simtă bine la grădiniţă, să relaţioneze cu ceilalţi copii şi să acumuleze cunoştinţe chiar dacă într-un ritm puţin mai lent decât ceilalţi copii. De asemenea, sunt recunoscătoare părinţilor care au înţeles că a fi părinte este o binecuvântare pe care mulţi dintre noi şi-o doresc. Sperăm că în viitor şansele de integrare şcolară şi socială ale copiilor cu nevoi speciale vor creşte la fel de mult ca şi dorinţa noastră de a înţelege că suntem atât de diferiţi unii de ceilalţi, chiar dacă toţi ne numim OAMENI.
Ana Tatiana GODRI, Aiud
N. R. Am primit la redacţie această emoţionantă scrisoare, pe care am publicat-o având mulţumirea că totuşi mai există oameni în adevăratul înţeles al cuvântului, care ştiu ce înseamnă să întinzi o mână de ajutor semenilor, atunci când le este greu. Sperăm să auzim de cât mai multe astfel de gesturi care aduc bucurie şi speranţă celor din jurul nostru. (A.D.T.)

Cultură Educație
24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online
24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online
Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.
Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza
Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.
Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.
Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.
Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.
Cultură Educație
24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York
24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York
Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.
Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza
Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.
Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.
Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.
Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.
Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.
sursa: news.ro
Cultură Educație
Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației
Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației
Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.
Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ
Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.
Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.
CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022
Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS
Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.
Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.
-
Opinii - Comentariiacum 7 ore
În 11 noiembrie, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiţi
-
Actualitateacum 22 de ore
Deschiderea magazinului Decathlon umple mall-ul: Parcările centrului comercial au fost arhipline
-
Ştirea zileiacum 10 ore
11 noiembrie| Ziua Veteranilor: Cum a ajuns să fie marcată această zi
-
Actualitateacum 2 ore
Doctoriță arestată pentru luare de mită: Nu este la prima faptă de acest fel
-
Actualitateacum 23 de ore
Un val de aer rece lovește România: Temperaturile scad dramatic și încep NINSORILE
-
Ştirea zileiacum 6 ore
VIDEO| 1 Decembrie 2022, la Alba Iulia: Paradă militară, concerte pentru toate vârstele, masă populară și foc de artificii
-
Curier Județeanacum 21 de ore
FOTO | ”A încercat să evite o coliziune”: cum a rămas un șofer cu mașina blocată în șanțul de pe marginea străzii
-
Ştirea zileiacum 6 ore
Tânăr, DROGAT la volan, pe străzile din Alba Iulia: Șofer de 25 de ani, prins sub influența substanțelor psihoactive