Modificări la Codul muncii: Cum vor fi angajații afectați de cele trei noi schimbări
Modificări la Codul muncii: Cum vor fi angajații afectați de cele trei noi schimbări
Recent, Guvernul a adus trei modifcări ale Codului muncii, printr-o Ordonanță de urgență.
Ordonanța a modificat Legea nr. 367/2022 privind dialogul social și Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, modificări care au fost deja publicate în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că deja se aplică.
Prima dintre modificări privește concediul de îngrijitor. Conform noilor prevederi, pe durata perioadei concediului de îngrijitor salariații au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă anual și constituie vechime în muncă și în specialitate.
O a doua modificare privește negocierea colectivă. Mai precis, este vorba despre negocierea colectivă la nivel de unitate care este obligatorie, cu excepția cazului în care angajatorul are încadrați mai puțin de 10 salariați.
În sfârșit, a treia modificare este cea care privește soluționarea conflictelor de muncă. În vederea promovării soluționării amiabile și cu celeritate a conflictelor individuale de muncă, la încheierea contractului individual de muncă sau pe parcursul executării acestuia, părțile pot cuprinde în contract o clauză prin care se stabilește că orice conflict individual de muncă se soluționează pe cale amiabilă, prin procedura concilierii.
În cazul în care părțile au încheiat numai o înțelegere parțială, precum și în cazurile prevăzute la alin. (9) lit. b) și c), orice parte se poate adresa instanței competențe cu respectarea prevederilor art. 269, în vederea soluționării în totalitate a conflictului individual de muncă.
Soluționarea conflictelor
Cauzele referitoare la conflictele individuale de muncă și conflictele colective de muncă se soluționează în prima instanță de către tribunal.
Cererile referitoare la cauzele prevăzute mai sus se adresează tribunalului în a cărei circumscripție reclamantul își are domiciliul, reședința sau locul de muncă ori, după caz, sediul.
Dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute de Codul de procedura civilă pentru coparticiparea procesuală activă, cererea poate fi formulată la instanța competență pentru oricare dintre reclamanți.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Scădere abruptă pe bursă după anunțul măsurilor fiscale, anunțate de premierul Ilie Bolojan: BET, cel mai accentuat declin din ultimele două luni
Scădere abruptă pe bursă după anunțul măsurilor fiscale, anunțate de premierul Ilie Bolojan: BET, cel mai accentuat declin din ultimele două luni Indicele BET, principalul indicator al Bursei de Valori București (BVB), a înregistrat miercuri, 2 iulie 2025, un recul de 1,7%, cel mai accentuat declin din 5 mai 2025 încoace, pe fondul reacției negative […]
Patronii firmelor din România, nemulțumiți de măsurile fiscale anunțate de Bolojan: ”Criza bugetară nu se rezolvă prin supraimpozitarea mediului privat”
Patronii firmelor din România, nemulțumiți de măsurile fiscale anunțate de Bolojan: ”Criza bugetară nu se rezolvă prin supraimpozitarea mediului privat” Confederația Patronală Concordia, organizație prezidată de Dan Șucu și din care provine și consilierul prezidențial Radu Burnete, și-au exprimat miercuri, 2 iulie 2025, „profunda îngrijorare și nemulțumire” față de pachetul de măsuri fiscale anunțat de Executiv, […]
ANM trage un semnal de alarmă: Nou episod de caniculă severă, în luna iulie, în România Adiministrația Națională de Meteorologie (ANM) avertizează că, România intră într-un nou episod de caniculă severă, cu temperaturi care vor atinge și chiar vor depăși 36 de grade Celsius, în special în sudul și sud-estul țării. Potrivit Elenei Mateescu, directorul […]