Modificări ale Codului Muncii aprobate de Senat: Mai multe zile libere şi sporuri duble pentru angajați
În Senatul României au fost aprobate tacit mai multe modificări la Codul Muncii, două dintre veştile bune pentru angajaţi fiind concediul de odihnă proporţional cu timpul de muncă şi plata mai mare pentru orele suplimentare.
Potrivit noii legi, un angajat care nu şi-a luat concediu de odihnă într-un an, are timp 18 luni să recupereze aceste zile. Până acum, angajatorul era obligat să-i dea concediul de odihnă neefectuat în termen de 12 luni. În plus, zilele de concediu de odihnă neefectuate vor fi compensate cu bani, atunci când angajatul părăseşte locul de muncă.
Actul normativ aduce şi alte modificări. Astfel, angajatul temporar nu poate avea un salariu mai mic decât cel pe care îi are salariatul permanent care prestează acelaşi tip de muncă.
Potrivit noii legi, nici durata concediului de odihnă anual nu va mai fi scurtată dacă ai o problemă de sănătate sau dacă eşti nevoit să lipseşti de la serviciu ca să-ţi îngrijeşti copilul bolnav, aşa cum se întâmpla până acum.
Proiectul de modificare a Codului Muncii prevede şi sporuri de 175% pentru cei care fac ore suplimentare şi cărora patronii nu le acordă zile libere. Pentru munca de weekend, sporul ar fi de 75% peste o zi obişnuită.
Toate aceste schimbări îi nemulţumesc pe patroni, care spun că unii angajaţi îşi vor lua concedii medicale fictive, ca să se ocupe de orice altceva, ştiind să nu li se scad din concediul de odihnă.
Camera Deputaţilor este cameră decizională în acest caz. (Z.U.)
Sursa: stiripesurse.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
,,Ucigașul tăcut” al albinelor: Noi factori care afectează polenizarea. Omenirea este în pericol dacă nu le protejăm
,,Ucigașul tăcut” al albinelor: Noi factori care afectează polenizarea. Omenirea este în pericol dacă nu le protejăm Conform unui raport recent al Universității din Reading, războaiele iluminatul stradal și microplasticele se numără printre cele 12 noi pericole majore care amenință albinele și alte insecte care transportă polenul. Conform biologilor, dispariția albinelor ar face ca culturile […]
Piața construcțiilor în impas: Materialele din ce in ce mai scumpe. Care sunt motivele prețurilor ridicate
Piața construcțiilor în impas: Materialele din ce in ce mai scumpe. Care sunt motivele prețurilor ridicate În România, din primele luni ale anului 2025, piața materialelor de construcții se confrunta cu o creștere vizibilă a prețurilor, influențată de actualizările operate de fabrici și importatori, potrivit specialiștilor din piață. Evoluțiile variază între +4 și +8%, în […]
Controverse în educație: Profesorii reacționează la noile criterii de evaluare a cadrelor didactice anunțate de Daniel David
Controverse în educație: Profesorii reacționează la noile criterii de evaluare a cadrelor didactice anunțate de Daniel David Învățămândtul preuniversitar fierbe! De când ministrul Daniel David a prezentat concluziile raportului-diagnoză și a anunțat că profesorii vor fi evaluați din cinci în cinci ani, ceea ce poate schimba statul lor de angajați pe perioadă nedeterminată. Practic, licențierea […]