Modificări ale Codului Muncii aprobate de Senat: Mai multe zile libere şi sporuri duble pentru angajați
În Senatul României au fost aprobate tacit mai multe modificări la Codul Muncii, două dintre veştile bune pentru angajaţi fiind concediul de odihnă proporţional cu timpul de muncă şi plata mai mare pentru orele suplimentare.
Potrivit noii legi, un angajat care nu şi-a luat concediu de odihnă într-un an, are timp 18 luni să recupereze aceste zile. Până acum, angajatorul era obligat să-i dea concediul de odihnă neefectuat în termen de 12 luni. În plus, zilele de concediu de odihnă neefectuate vor fi compensate cu bani, atunci când angajatul părăseşte locul de muncă.
Actul normativ aduce şi alte modificări. Astfel, angajatul temporar nu poate avea un salariu mai mic decât cel pe care îi are salariatul permanent care prestează acelaşi tip de muncă.
Potrivit noii legi, nici durata concediului de odihnă anual nu va mai fi scurtată dacă ai o problemă de sănătate sau dacă eşti nevoit să lipseşti de la serviciu ca să-ţi îngrijeşti copilul bolnav, aşa cum se întâmpla până acum.
Proiectul de modificare a Codului Muncii prevede şi sporuri de 175% pentru cei care fac ore suplimentare şi cărora patronii nu le acordă zile libere. Pentru munca de weekend, sporul ar fi de 75% peste o zi obişnuită.
Toate aceste schimbări îi nemulţumesc pe patroni, care spun că unii angajaţi îşi vor lua concedii medicale fictive, ca să se ocupe de orice altceva, ştiind să nu li se scad din concediul de odihnă.
Camera Deputaţilor este cameră decizională în acest caz. (Z.U.)
Sursa: stiripesurse.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun