Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Cultură Educație

„Misionariatul” profesorului Iosif Fiţ a primit o nouă dimensiune: cea editorială!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Acesta şi-a lansat o carte de specialitate: armonizări şi prelucrări pentru cor mixt ale colindelor româneşti

Unul dintre evenimentele culturale cu cea mai mare afluenţă de public din ultima vreme a fost, fără îndoială, lansarea unei cărţi de specialitate, semnată de prof. Iosif Fiţ: „Colinde, colinde…/ Armonizări şi prelucrări pentru cor mixt”. Evenimentul a avut loc de curând, la Galeriile de artă din municipiul Alba Iulia, în prezenţa a numeroşi iubitori de muzică, de artă şi de cultură, rude, colegi, foşti elevi din corurile pe care le-a dirijat de-a lungul timpului, precum şi a numeroşi oameni ai Bisericii, de care sufletul şi harul lui Iosif Fiţ nu s-a îndepărtat niciodată. Pentru cei ce nu cunosc detalii despre profesorul şi binecunoscutul (în ţară şi peste hotare) dirijor Iosif Fiţ, trebuie să dezvăluim faptul că el este prezentat în zeci de volume şi publicaţii şi că are o discografie impresionantă dar, mai mult, este membru al celor mai prestigioase reuniuni corale din România şi din Europa.
Evenimentul a fost moderat de directoarea Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga” din Alba Iulia, doamna Mioara Pop, iar despre volum şi despre autor au vorbit mai multe personalităţi culturale de prim rang, precum prof.univ.dr. Constantin Catrina, din Braşov, unul dintre cei mai reputaţi muzicologi români contemporani, poetul Ion Mărgineanu, cu sensibilitatea şi profunzimea binecunoscute, cărora li s-a alăturat părintele Florin Croitoru, unul dintre foştii săi elevi care a mărturisit, în mod impresionant că l-a avut ca model pe profesorul Fiţ atât ca dascăl, cât şi ca tată şi ca OM! Părintele a mai arătat celor de faţă adevărata dimensiune a trudei lui Iosif Fiţ, care ar putea fi definită drept „misionariat întru cultivarea gustului pentru frumos”, în rândurile generaţiilor succesive ce s-au perindat pe sub bagheta sa dirijorală.
În cuvântul său plin de modestie, sărbătoritul a ţinut să mulţumească în mod special poetului Ion Mărgineanu pentru portretul inspirat şi elogios pe care i-l face chiar în paginile volumului, precum şi familiei (o întreagă familie dedicată muzicii) care albaiulienilor le este foarte cunoscută, atât doamna Cezara, soţia profesorului, cât şi cele două fiice, Ana Maria şi Alexandra, având cariere prestigioase în domeniul muzical. Menţionăm, în încheiere, că acest volum de specialitate este rodul trudei depuse de profesorul Iosif Fiţ pe parcursul a 30 de ani, atât în calitate de culegător, cât şi de folclorist şi de maestru-dirijor, creator de armonii şi prelucrări. La mulţi ani, domnule profesor, rodnici şi buni!
Ioan HĂNŢULESCU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Festivalul Internațional de Teatru „Povești” 2024 debutează la Alba Iulia în luna mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Festivalul Internațional de Teatru „Povești” 2024 debutează la Alba Iulia în luna mai Ioana Bogățan: „Festivalul și publicul suferă de fapt pentru că, de multe ori, trebuie să renunțăm la anumite spectacole deoarece nu avem săli cu dotările tehnice de care este nevoie” În luna mai, la Alba Iulia se desfășoară Festivalul Internațional de Teatru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea