Ministrul Educației: „Există 3,3% din numărul total de unităţi de învăţământ preuniversitar care nu au încă autorizaţie DSP”
Ministrul Educației: „Există 3,3% din numărul total de unităţi de învăţământ preuniversitar care nu au încă autorizaţie DSP”
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a declarat faptul că 3,3% din unitățile de învățământ preuniversitar nu au încă autorizație DSP, dar se lucrează pentru „compensarea aspectelor semnalate, pentru ca aceste școli să obțină autorizație sanitară până la data de 5 septembrie.
‘Există 3,3% din numărul total de unităţi de învăţământ preuniversitar care nu au încă autorizaţie DSP, dar se lucrează pentru compensarea aspectelor semnalate de DSP pentru ca aceste unităţi de învăţământ să obţină autorizaţie sanitară până în data de 5 septembrie. (…) Dacă autorităţile locale folosesc bugetele pe care le-am alocat din bugetul Ministerului Educaţiei…am avut această linie bugetară, în acest an vom rămâne cu 100 de şcoli (n.r. cu toalete în curte). În urmă cu 3-4 ani aveam mult peste 2.000 de şcoli cu grupuri sanitare neconforme. (…) Anul trecut, două treimi din bugetul pe care Ministerul Educaţiei l-a avut pentru această linie, conformarea toaletelor din şcoli, s-a întors la bugetul de stat. Ele au fost la autorităţile locale şi nu au putut să fie folosite’, a afirmat ministrul.
Potrivit acestuia, este pentru prima dată când Ministerul Educaţiei a distribuit toate posturile alocate.
‘Pregătirea procesului didactic. 96% dintre posturi sunt deja ocupate. Ministerul Educaţiei este pentru prima dată când a distribuit absolut, dar absolut toate posturile pe care le avea probate conform normelor legale. Mai mult decât atât, am realizat o analiză pe fiecare judeţ şi acolo unde au fost posturi care nu au fost utilizate şi care nu au putut demonstra că au nevoie de ele le-am preluat la minister şi le-am distribuit judeţelor care aveau nevoie de aceste posturi şi mă refer la judeţele în care s-a deschis un număr foarte mare, spun eu, pentru ritmul cu care suntem obişnuiţi de grădiniţe noi şi acolo unde s-au preluat creşe de la autorităţile locale. (…) Ar fi stupid că avem grădiniţe noi care sunt dotate complet sută la sută şi care pot primi elevi şi să nu aibă posturi. Dar această situaţie nu va exista’, a arătat ministrul Educaţiei.
El a amintit că 80% din posturile de directori şi directori adjuncţi au fost ocupate prin concurs, în prezent fiind în derulare o nouă rundă pentru ocuparea posturilor rămase.
‘Din punct de vedere al conducerii şcolilor, avem 80% din posturi deja ocupate de directori şi directori adjuncţi prin concurs, ceea ce în alţi ani nu exista. Avem în derulare o nouă rundă a concursurilor pentru ocuparea posturilor de directori prin concurs’, a spus Cîmpeanu.
Acesta a susţinut că 374 de unităţi de învăţământ sunt relocate, cele mai multe în Bucureşti – 36, Vaslui – 40 de unităţi de învăţământ, Constanţa – 18 unităţi de învăţământ, Prahova alte 18 unităţi de învăţământ. ‘Fac obiectul unei acţiuni majore de reabilitare a clădirilor şi de extindere a acestor clădiri iar contractele încheiate au date de finalizare ce depăşesc 5 septembrie’, a explicat ministrul.
Sorin Cîmpeanu a spus că manualele şcolare sunt în şcoli în proporţie de 98%.
‘Manualele şcolare sunt în şcoli într-o proporţie de 98%. Avem două contestaţii nefinalizate pentru manualele de tiraj mic. Pentru licee sunt disponibile şi în format digital. Este un alt punct unde stăm mai bine decât în anii anteriori’, a afirmat Sorin Cîmpeanu.
El a spus că 14,3% din clădirile şcolare nu au autorizaţie la incendiu.
‘Un alt capitol este acela de autorizaţie de incendiu. Două treimi din clădirile şcolare, sunt 24.915 clădiri şcolare, nu necesită obţinerea acestei autorizaţii, conform reglementărilor legale. O treime necesită. Iar din 33% avem 18,7% care au. 14,3% nu au obţinut încă. Fie sunt în curs de obţinere, fie nici măcar nu au demarat procesul de obţinerea a autorizării pentru securitate la incendiu’, a arătat ministrul.
Știri recente din categoria Actualitate
Mesajul președintelui Klaus Iohannis, de Ziua Națională: „2024 va fi un an hotărâtor pentru cum va arăta România viitorului”
Mesajul președintelui Klaus Iohannis, de Ziua Națională: „2024 va fi un an hotărâtor pentru cum va arăta România viitorului”
Președintele Klaus Iohannis a susținut, vineri, un discurs de Ziua Națională, la recepția oferită la Palatul Cotroceni.
Președintele Iohannis a subliniat, în discursul rostit, că 2024 va fi un an hotărâtor pentru cum va arăta România viitorului, deoarece vom avea alegeri europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. Iohannis a precizat că rezultatele acestui vertabil maraton electoral vor stabili cursul spre care națiunea noastră se va îndrepta în următorii ani.
Citește și: PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2023, Ziua Națională, la Alba Iulia
„Va fi un temeinic exercițiu al maturității noastre democratice să participăm la toate rundele de alegeri”, a spus președintele.
„Votul e singurul instrument democratic prin care decidem viitorul țării noastre. De aceea, este responsabilitatea noastră să protejăm viitorul națiunii și, totodată, să rămânem vigilenți în fața curentelor extremiste care, dacă nu suntem suficient de atenți, pot deveni amenințări reale la adresa principiilor de bază ale societății noastre și a sistemului nostru de valori”, a atenționat șeful statului.
Citește și: VIDEO| Mugur Mihăiescu, de 1 Decembrie, în orașul Marii Uniri: ”Unde ai putea merge altundeva, decât la Alba Iulia?”
Klaus Iohannis a evidențiat importanța strategică, în actualul context, a apartenenței României la Uniunea Europeană și la NATO.
„România e o țară sigură și cetățenii săi nu au motive să se teamă”, a susținut președintele.
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc în 30 noiembrie, de Sfântul Andrei
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE de SFÂNTUL ANDREI 2023. SMS-uri, urări, felicitări pe care le poţi trimite celor care îşi sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE de SFANTUL ANDREI 2023. Ce SMS-uri, urări, felicitări, mesaje poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de ZIUA NATIONALA, 1 DECEMBRIE 2023. SMS-uri, felicitări, urări și mesaje pe care le puteți trimite prietenilor
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
LA MULȚI ANI ANDREI ȘI ANDREEA! Mesaje, FELICITĂRI și URĂRI de Sfântul Andrei pentru cei dragi
-
Actualitateacum 2 zile
MESAJE HAIOASE de SFANTUL ANDREI 2023: SMS-uri, felicitari și urări amuzante de Sfantul Andrei
-
Ştirea zileiacum o zi
La mulți ani, România! MESAJE de 1 DECEMBRIE, ZIUA NAȚIONALĂ 2023. FELICITARI și URARI pentru toți care trăiesc și simt românește!
-
Ştirea zileiacum 2 zile
LEGENDA Marelui Lup Alb, cel care îl călăuzea pe Sfântul Apostol Andrei pe tot parcursul său înspre sanctuarele dacice
-
Actualitateacum 3 zile
Sfântul Andrei, ocrotitorul românilor: Legende dacice, obiceiuri, tradiţii păgâne și creștine de Sântandrei