Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Ministrul Educației, despre testarea antidrog a elevilor: ”Nu avem niciun plan să facem teste antidrog în școli. Vom lucra la un cadru legal pentru a putea face prevenție în școli”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ministrul Educației, despre testarea antidrog a elevilor: ”Nu avem niciun plan să facem teste antidrog în școli. Vom lucra la un cadru legal pentru a putea face prevenție în școli”

Autoritățile nu au „niciun plan” să facă teste antidrog în școli, în contextul în care în ultimele săptămâni diverse autorități ale statului au aruncat în spațiul public această idee, spune Ministrul Educației, Ligia Deca. Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a fost primul care a vorbit despre testarea antidrog în unitățile școlare.

Citește și: Elevii testați pentru droguri în școală: Cazurile în care se va recurge la testele antidrog – PROIECT

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Deca spune că se lucrează însă la un plan care are în centru prevenția, iar mai apoi, prin care să fie acoperite costurile unei eventuale testări, însă doar atunci când și părinții sunt de acord și elevul prezintă „semne că există probleme în acest sens”.„În acest moment nu avem niciun plan să facem teste antidrog în școli. Avem însă un plan comun de acțiune, o serie de ministere au semnat chiar zilele trecute un astfel de plan și acolo există angajamentul că vom lucra la un cadru legal pentru a putea face prevenție în școli și un plan național prin care să acoperim costurile de testare dacă părinții sunt de acord cu asta și dacă sunt semne că există probleme în acest sens la adolescent”, a spus Ligia Deca.

Citește și: Teste antidrog, în școli, pentru elevii care „manifestă vizibil” comportament caracteristic consumului de droguri. Anunțul ministrului de Interne

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a spus, după tragedia de la 2 Mai, în urma căreia doi tineri au murit după ce au fost loviți de un șofer de 19 ani care conducea drogat, că este luată în calcul varianta ca elevii să fie testați antidrog în școli „dacă au comportament specific consumului de droguri”, iar prefectul Capitalei, Rareș Hopincă, a anunțat că este analizată chiar posibilitatea ca elevilor să le fie cerută o adeverință medicală la fiecare început de an școlar, care să ateste că și-au făcut analizele antidrog. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spunea că trebuie văzut cum se face în alte țări și insistă pe educația pentru Sănătate.

Ministrul de Interne vrea testare antidrog în școli

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a fost primul oficial care a spus că este analizată posibilitatea testării antidrog a elevilor de către personal medical, în şcoli, în cazul în care „manifestă vizibil comportament caracteristic consumului de droguri”.

El spunea că o astfel de testare s-ar face doar cu acordul părinţilor.

Iohannis: Testele antidrog în școli, o variantă

Răspunzând întrebării unui jurnalist despre varianta introducerii testării antidrog în școli, Klaus Iohannis a spus că „este un fapt foarte îngrijorător că avem tot mai multe semnale că sunt elevi care consumă substanţe interzise”.

„Şi atunci, este o variantă să se încerce introducerea de teste, sigur, cu acceptul părinţilor şi aşa mai departe.
Nu putem să stăm şi să observăm fenomenul şi să nu facem nimic. Ceva trebuie găsit, în sensul şi să educăm pentru a preveni consumul de droguri, dar şi să fim mai fermi şi să detectăm pe cei care nu înţeleg cu bineţe”, a mai spus şeful statului.

Rafila: Trebuie să vedem și exemple din alte țări

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că trebuie văzut cum stau lucrurile în alte țări atunci când discutăm despre introducerea testelor antidrog în școli.

„Trebuie să vedem și exemple din alte țări din UE astfel încât măsurile să-și atingă scopul propus. Cred că ceea ce trebuie să facem, din punctul meu de vedere al Ministerului Sănătății, este să creștem capacitatea de testare pentru droguri. (…) Capacitatea de testare trebuie crescută atât la nivelul MS cat si MAI și incă un element pe care l-am tot mentionat si am avut o discutie directa, deocamdata informala, cu dna ministru Deca, educatia pentru sanatate este cea care poate sa genereze comportamente de buna calitate care sa evite consumul de droguri alcool si tutun”, a spus Rafila.

Ministrul de Interne: „Bătălia cu drogurile la categoria adulţi e pierdută. Prioritar este să salvăm tânăra generaţie”

Cătălin Predoiu a susținut că, la acest moment „bătălia cu drogurile la categoria adulţi este pierdută”, iar prioritară este „salvarea tinerei generații”. El a răspuns astfel după ce premierul Marcel Ciolacu a spus că măsurile de combatere a consumului de droguri anunțate de Predoiu nu sunt suficiente și că așteaptă de la Poliție „să lupte mult mai eficient cu dealerii de droguri”.

Cătălin Predoiu a reacționat spunând că ceea ce i-a cerut Ciolacu este, de fapt, ceea ce el a propus luni Ministerului Afacerilor Interne.

El a susținut, la DcNews, că în urmă cu o lună şi jumătate, la două săptămâni după ce a preluat mandatul, a avut o şedinţă cu structura de comandă a Inspectoratului General al Poliţiei Române, în care a transmis, având „martori”, că „bătălia cu drogurile la categoria adulți este pierdută”:

„Le-am spus textual, erau acolo peste 30 de oameni cred, deci am peste 30 de martori şi am spus textual acest lucru: bătălia cu drogurile la categoria adulţi în momentul ăsta e pierdută.
Ce trebuie să facem, sigur, să revitalizăm acest efort pe toate planurile, dar prioritar este să salvăm tânăra generaţie. Doi din zece tineri între 15 şi 24 de ani, conform statisticilor oficiale, au consumat cel puţin o dată droguri. Unu din zece copii până la 16 ani, în şcoli, unul din zece, a consumat cel puţin o dată droguri. Deci de aici plecăm”.

Predoiu a spus că se pleacă de la o realitate criminologică schimbată radical faţă de acum nu mai mult de 10 ani.

Sursa: hotnews.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Noua lege a salarizării: Unele lefuri s-ar putea dubla de anul viitor. Care sunt domeniile vizate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Noua lege a salarizării: Unele lefuri s-ar putea dubla de anul viitor. Care sunt domeniile vizate Noua lege a salarizării ar putea intra în vigoare de anul viitor, adică din 2025. Potrivit ministrului Muncii, niciun salariu de la stat nu va scădea. IT-iștii, profesorii și personalul medical vor avea parte de cele mai mari majorări. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea