Ministerul Mediului vrea reducerea poluării cu nutrienţi a apelor şi solului din regiunea Centru. Conferință, la Alba Iulia
Ministerul Mediului, Apelor şi Pãdurilor a organizat miercuri, 25 februarie, o conferință cu tema Reducerea poluării cu nutrienți din surse agricole a apelor și solului/Aspecte privitoare la implementarea proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” în regiunea de dezvoltare Centru.
La conferințã au participat reprezentanți ai Ministerului Mediului, Apelor și Pãdurilor, consiliilor județene, prefecturilor, autoritãților pentru protecția mediului, apelor, autoritãților de agriculturã, sănătate publică precum și autoritãți locale din județele: Alba, Brașov, Mureș, Sibiu, Harghita și Covasna.
Printre temele supuse dezbaterilor s-au numãrat:
- Prezentarea proiectului “Controlul integrat al poluării cu nutrienți” și a rezultatelor acestuia;
- Legislația europeană de mediu și instituțiile europene;
- Legislația de mediu din România și instituțiile de mediu;
- Calitatea surselor de apă cu accent pe situația nutrienților în Bazinele Mureș și Olt;
- Măsuri de protecția mediului în zonele rurale, inclusiv gospodării individuale;
- Specificul activitățiilor din agricultură și impactul asupra mediului
Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” este finanţat de Guvernul României dintr-un împrumut rambursabil de 50 mil. Euro acordat de Banca Mondială şi un ajutor financiar nerambursabil de 5,5 mil. USD, acordat de Fondul Global de Mediu (GEF). Consiliile judeţene şi consiliile locale implicate în proiect asigură o cotă de cofinanţare de până la 5% din valoarea investiţiilor.
Obiectivul general al proiectului îl reprezintă acordarea de sprijin Guvernului României în vederea alinierii la cerinţele Directivei Nitraţilor a UE prin:
-reducerea deversărilor de nutrienţi în corpurile de apă
-promovarea schimbărilor comportamentale la nivel regional
-sprijin pentru întărirea cadrului de reglementare şi capacităţii instituţionale
În cadrul proiectului este prevãzutã implementarea unei serii de investiții în circa 86 de localități incluzând: sisteme comunale de depozitare și manipulare a gunoiului de grajd, plantarea de fâșii de vegetaţie forestieră cu rol de protecţie și reabilitarea pășunilor, canalizare și epurare a apelor uzate la scară mică, testarea şi demonstrarea fezabilităţii producerii de biogaz din gunoi de grajd şi deşeuri organice menajere și promovarea Codului de Bune Practici Agricole.
Comunicat de presă
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Primăria comunei Întregalde achiziționează 16 stații de reîncărcare cu putere normală pentru vehicule electrice. Valoarea investiției
Primăria comunei Întregalde achiziționează 16 stații de reîncărcare cu putere normală pentru vehicule electrice. Valoarea investiției Administrația comunei Întregalde a lansat recent licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, care prevede amplasarea a 16 stații de reîncărcare cu putere normală pentru vehicule electrice în comună. Citește și: Școlile și liceele din Ocna Mureș vor fi […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate2 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport3 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Actualitateo zi ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentariio zi ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii5 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentarii9 ore ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată