Mihnea Costachi, pe locul 12 din 195 de participanți, la Openul Internațional de la Graz
Dupa startul excelent de turneu, in care a realizat 3 victorii, dintre care una impotriva favoritului nr.5 al turneului, maerele maestru international turc Mustafa Ilmaz (rating 2621), si o remiza impotriva favoritului nr.1 al turneului, marele maestru international Markus Ragger (Austria, rating 2703), tanarul maestru international albaiulian Mihnea Costachi (rating 2430) a remizat in runda a 5-a cu unul dintre adversarii sai traditionali in intrecerile juvenile, Roven Vogel (Germania, rating 2437), fost campion mondial de juniori sub 16 ani in 2015.
Ziua urmatoare a fost un infernala pentru juniorul albaiulian, care in cele doua runde programate a avut de infruntat doi mari maestri internationali. De dimineata Mihnea a remizat cu MMI Baris Esen (Turcia, 2528), favoritul nr.9 al turneului, iar dupa-amiaza a trebuit sa se recunoasca pentru prima data invins in turneu impotriva lui Evgeny Postny (Israel, 2601), favoritul nr.5 al turneului, dupa o partida in care juniorul albaiulian a jucat foarte riscant in deschidere, sacrificand cu negrul un pion pentru a prelua initiativa, dar nereusind sa mentina presiunea asupra experimentatului sau adversar, care s-a aparat foarte bine si apoi si-a valorificat avantajul material.
In runda a 8-a Mihnea a dat unele semne de oboseala, reusind doar o remiza impotriva chinezului Bao Qilin (rating 2376), intr-o partida in care teoretic pornea cu prima sansa. Oboseala acumulata pe parcursul turneului s-a vazut si in jocul lui Mihnea din ultima runda, impotriva maestrului FIDE Peter Kokol (Slovenia, 2351), cand juniorul albaiulian a ratat sansa unei victorii spectaculoase in criza de timp, reusind totusi sa o ia de la capat dupa irosirea avantajului si sa castige la mutarea 55, la capatul unui final de turnuri si pioni in care si-a depasit sistematic adversarul.
Cu 6 puncte acumulate in 9 jocuri, Mihnea Costachi s-a clasat pe un excelent loc 12, la Openul International de la Graz, din 195 de participanti, in conditiile in care la startul turneului era cotat ca si favoritul nr.27.
În același turneu, marele maestru internațional Andrei Istrățescu, care în ultimii ani a reprezentat Franța și care din luna februarie a revenit în lista României, s-a clasa pe locul 10, cu 6,5 puncte.
„Si mai imbucuratoare decat clasarea fruntasa este evolutia per ansamblu din turneu impotriva unor jucatori extrem de puternici. Rezultatul obtinut de juniorul albaiulian corespunde unei performanta rating de 2569, ceea ce inseamna ca Mihnea Costachi a jucat la nivelul unui jucator cu rating 2569, el avand in acest moment rating 2430, adica si-a depasit cu mult statutul. Este un semn foarte clar ca Mihnea se afla intr-o ascensiunea puternica, fiind foarte aproape in acest turneu de a obtine prima norma de mare maestru international, lucru care s-ar fi intamplat daca ar fi realizat cu o jumatate de punct in plus. Daca va continua in acest ritm, cu siguranta are sanse sa realizeze in acest an cel putin una dintre cele 3 norme necesare pentru obtinerea titlului de mare maestru international.” (Marius Ceteras, unul dintre antrenorii lui Mihnea Costachi, alaturi de MMI Szabo Gergely)
Rezultatul obtinut i-a adus lui Mihnea si un plus de 17 puncte rating, care se adauga la cele 13 castigate la inceputul lunii la Plovdiv, astfel ca luna viitoare juniorul albaiulian va avea ratingul FIDE 2460, tot mai aproape de borna 2500 pe care Mihnea doreste sa o atinga in anul 2017.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Sport
CSM Unirea Alba Iulia, în sferturile de finală ale Cupei României! Posibili adversari, în funcție de baraj, Farul Constanța, Hermannstadt sau Poli Iași
CSM Unirea Alba Iulia a realizat o calificare de senzație în sferturile de finală ale Cupei României, dar trebuie să dispute un baraj cu ACSM Reșița pentru a afla oponentul din faza următoare a competiției „KO” Admirabila echipă condusă de Alexandru Pelici urmează, la primăvară, să întâlnească una dintre prim-divizionarele Farul Constanța, Hermannstadt sau Poli […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 4 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor
-
Actualitateacum o zi
18 decembrie: Sfântul Daniil Sihastrul, sărbătoare cu cruce albastră în calendarul ortodox. Ce înseamnă și ce nu ai voie să faci