Medicul psihiatru Liviu Stoica, fost şef al Laboratorului de Sănătate Mintală Alba, află astăzi dacă va executa sau nu sentința pronunțată de Curtea de Apel Alba Iulia, respectiv 1 an de închisoare pentru luare de mită.
Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție vor pronunța o sentință definitivă după ce inculpatul a formulat recurs iar dosarul a avut două termene de judecată, la 31 mai și 13 septembrie.
Dosarul doctorului Stoica se află pe rolul instanţelor de judecată de aproape 5 ani, după ce a fost prins în flagrant de către ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor Alba, în timp ce primea de la o persoană suma de 1.000 de lei, pentru a-i elibera acesteia documentele necesare întocmirii dosarului de pensionare pe caz de boala.
În momentul în care au fost făcute acuzaţiile medicul albaiulian a declarat ca în fapt a fost vorba despre un contract de împrumut pe care l-a avut cu o pacientă, iar din punctul sau de vedere, motivul pentru care a fost implicat într-un astfel de scandal nu poate fi decat politic dat fiind faptul că în anul 2008 a candidat la preşedinţia Consiliului Judeţean Alba şi apoi la un post de senator independent.
În această cauză Tribunalul Alba a pronunţat la data de 29 iunie 2010 o sentinţă de condamnare a inculpatului, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi falsificarea unui înscris sub semnatură privată, la o pedeapsă de 4 ani de închisoare cu executare, interzicerea pe perioada de 1 an după executarea pedepsei a dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, şi de a exercita profesia de medic de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii şi privarea de exerciţiul acestor drepturi.
În urma rejudecării Curtea de Apel Alba Iulia a decis reducerea pedeapsei aplicate inculpatului la 1 an de închisoare cu executare şi înlăturarea pedeapsei complementare. De asemenea, instanţa a hotărât ca inculpatul să fie privat de exerciţiul acestor drepturi din momentul în care hotărârea de condamnare a rămas definitivă şi până la terminarea executarii pedepsei, până la graţierea totală sau a restului de pedeapsă ori până la împlinirea termenului de prescripţie a executării pedepsei. Totodată, s-a anulat în totalitate înscrisul declarat fals “contract de împrumut”, încheiat între inculpat şi denunţătoare.