Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Medicii de familie din Alba nu eliberează reţete compensate şi gratuite

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Începând cu data de 1 iunie a.c., trebuia să intre în vigoare Contractul-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale şi normele de aplicare a acestuia. Deocamdată însă nimic nu e concret în afara faptului că vechiul contract a expirat în noaptea de 31 mai pe 1 iunie, ceea ce înseamnă că finanţarea cu furnizorii de servicii a încetat. Există două variante ale contractului-cadru, una a Ministerului Sănătăţii (MS) şi una a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, nu e de acord cu criteriile de internare prevăzute, astfel că în urma întâlnirii dintre acesta, premierul Emil Boc şi preşedintele CNAS, Lucian Duţă s-a stabilit că parafarea contractului-cadru se va face fără criteriile respective.
Nemulţumiţi de prevederile contractului-cadru sunt şi medicii de familie, cea mai mare problemă o reprezintă bugetul alocat cabinetelor care este mult prea mic. Aşa cum ne-a precizat dr. George Haber, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Alba, Societatea Naţională de Medicina Familiei a solicitat un număr de 14 zile de graţie înaintea semnării contractelor, timp în care să studieze contractul-cadru şi normele. Practic, în momentul de faţă medicii de familie din Alba sunt în aşteptare, dar şi în afara contractelor motiv pentru care, începând de ieri, nu mai eliberează reţete gratuite şi compensate. Pentru că nu există un act adiţional, practic din punct de vedere legal medicii nu pot să emită aceste acte, iar dacă le emit riscă să le plătească din buzunarul propriu. „Suntem la cabinete, însă în regim privat, în sensul că asigurăm asistenţa medicală pacienţilor noştri, însă nu putem elibera reţete sau trimite bolnavii pentru efectuarea unor analize decât în sistem de plată. Deocamdată suntem în aşteptare”, a menţionat dr. George Haber. Medicii de familie sunt nemulţumiţi de modalitatea de plată, reducerea procentajului capitaţiei şi a serviciilor, de sporurile din mediul rural, de faptul că trebuie să scoată bani pentru implementarea cardurilor de sănătate etc. Pe de altă parte, conform informaţiilor oferite de Clara Bâcu, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Alba, farmaciile din Alba continuă să elibereze reţete gratuite şi compensate, cu toate că şi acestea sunt la rândul lor fără contracte de ieri.
Preşedintele Patronatului Medicilor de Familie, dr. Doina Mihailă, a specificat că reprezentanţii Ministerului Sănătăţii nu şi-au respectat promisiunile făcute şi, „în acest context, vom lucra în cabinete private. E o soluţie pe care nu ne-am dorit-o, dar nu avem ce face. Bugetul alocat cabinetelor medicilor de familie este prea mic şi, prin semnarea contractului cadru, am fi mereu pe pierdere”. Dacă şi medicii de familie din Alba vor recurge la înfiinţarea de cabinete private sau vor semna contractele cu Casa de Asigurări de Sănătate Alba (CAS), rămâne să vedem în zilele următoare. Pentru anul 2010, în judeţul Alba, în regim contractual cu CAS Alba s-au aflat un număr de 218 medici de familie.
Această situaţie de incertitudine, de neclaritate s-a produs în fiecare an înainte de semnarea contractului-cadru, astfel încât a devenit o normalitate, ceea ce e grav, mai ales că până la urmă cei care suferă cel mai mult sunt bolnavii… (L.I.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO | Circulație feroviară oprită temporar între stațiile Valea Lungă și Copșa Mică din cauza unei viituri: Ambele fire de circulație au fost acoperite de aluviuni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Circulație feroviară oprită temporar între stațiile Valea Lungă și Copșa Mică din cauza unei viituri: Ambele fire de circulație au fost acoperite de aluviuni Traficul feroviar este oprit temporar între stațiile Valea Lungă și Copșa Mică, deoarece ambele fire de circulație au fost acoperite de aluviuni, în urma unei viituri puternice care a provocat creșterea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea