Cultură Educație
Măsuri integrate în domeniul turismului
Ieri (luni, 31 ianuarie 2010), sala de conferinţe a Hotelului Parc din Alba Iulia a găzduit lansarea unui nou proiect iniţiat şi derulat de Asociaţia PAKIV România, în parteneriat cu SC Synthesis Management Consultants SMC SRL. Proiectul se intitulează „Măsuri integrate în domeniul turismului” şi este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Acest nou proiect a fost demarat în data de 1 noiembrie 2010 şi se va derula pe o perioadă de doi ani, până în data de 30 noiembrie 2012, având o valoare totală de 2.083.400 RON. Obiectivul general al proiectului vizează creşterea şanselor de integrare pe piaţa muncii a persoanelor fără ocupaţie, a persoanelor în căutarea unui loc de muncă, şomeri tineri şi şomeri de lungă durată din mediul rural, din judeţul Alba, prin măsuri active de ocupare, pentru dezvoltarea de noi abilităţi de acces şi menţinere pe piaţa muncii în domeniul turismului şi dezvoltării antreprenoriale. Cu alte cuvinte, proiectul îşi propune să iniţieze şi să implementeze o serie de activităţi de formare profesională (cursuri) în meseriile de recepţioner, ghid turistic, agent de turism şi lucrător pensiune turistică. Beneficiarii direcţi ai acestor cursuri sunt un număr de 200 de persoane care vor urma cursurile respective, iar beneficiari indirecţi sunt eventualii angajatori din domeniul turismului, care vor avea astfel la dispoziţie personal calificat. Pentru atingerea obiectivului, în cadrul proiectului se vor desfăşura o serie de activităţi: campanii de informare a grupurilor ţintă, publicitate prin intermediul pliantelor şi afişelor, furnizarea serviciilor de mediere, realizarea planurilor individuale de mediere şi organizarea burselor locurilor de muncă în domeniul turismului, informare şi consiliere, respectiv orientare profesională etc. De menţionat faptul că diplomele de calificare şi de specializare acordate beneficiarilor sunt în conformitate cu cerinţele CNFPA şi, prin urmare, valabile oriunde la nivel naţional în acest domeniu.
Oportunitatea acestui proiect este demonstrată prin faptul că, potrivit statisticilor, judeţul nostru este, pe de-o parte, profund marcat de şomaj (suntem pe locul trei din acest punct de vedere, în Regiunea Centru) iar pe de altă parte există o tendinţă clară de dezvoltare a turismului, care ar putea atrage în perspectivă multă forţă calificată de muncă. Interesant este faptul că astfel de cursuri mai sunt organizate şi de alte structuri, precum Asociaţia AS 2001, ANTREC şi Consiliul Judeţean Alba. În acest context, reprezentantul CJ Alba, dl. Lucian Docea, a propus o întâlnire a tuturor acestora la sediul administraţiei judeţului unde, în cadrul unei mese rotunde, să fie dezbătute toate aspectele legate de acest tip de activitate, pentru ca ea să se desfăşoare pe principiile complementarităţii, nu ale concurenţei sterile.
La lansarea noului proiect au fost prezenţi Gruia Bumbu, preşedintele Asociaţiei PAKIV, Anda Enache, responsabil cu promovarea şi comunicarea în cadrul proiectului (care a şi făcut prezentarea acestuia), Teodora Şovan, reprezentanta SC Synthesis Management Consultants SMC SRL, precum şi reprezentanţii Consiliului Judeţean Alba, ai Prefecturii Alba şi ai Primăriei Alba Iulia, alături de reprezentanţi ai numeroase alte structuri cu activitate în domeniul turismului.
Ioan HĂNŢULESCU

Cultură Educație
24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online
24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online
Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.
Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza
Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.
Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.
Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.
Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.
Cultură Educație
24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York
24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York
Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.
Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza
Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.
Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.
Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.
Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.
Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.
sursa: news.ro
Cultură Educație
Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației
Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației
Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.
Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ
Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.
Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.
CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022
Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS
Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.
Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.
-
Actualitateacum 15 ore
ALERTĂ alimentară la Lidl: Două feluri de iaurt contaminate cu bucăți de plastic. Unde pot fi returnate produsele
-
Actualitateacum 9 ore
Urmărirea penală se extinde în cazul lui Culiță Sterp: Anchetatorii spun că era și drogat la volan
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
22 noiembrie: Asasinarea președintelui american John Fitzgerald Kennedy
-
Curier Județeanacum 12 ore
Funcționar al Brigăzii de Combatere a Criminalității Alba-Iulia, „prins” cu venituri nedeclarate, din jocurile de noroc
-
Actualitateacum 14 ore
FOTO VIDEO | O nouă parcare se construiește în centrul orașului Alba Iulia: Câte locuri noi vor fi date în folosința albaiulienilor
-
Ştirea zileiacum 4 ore
FOTO UPDATE| ACCIDENT rutier MORTAL pe DN7, la Vințu de Jos: Două persoane au DECEDAT după impactul dintre o mașină și un camion. A treia victimă a ajuns la spital
-
Ştirea zileiacum 17 ore
UPDATE| ACCIDENT RUTIER pe DJ 107 D, la ieșire din Unirea: Două persoane au ajuns la spital, după ce s-au răsturnat cu autoturismul într-un șanț
-
Ştirea zileiacum 15 ore
Grupul ENEL va PLECA din România: Când plănuiește compania de utilități să facă mișcarea