Rămâi conectat

Societate

Mărturii ale trecerii lui Mariano Baffi pe la Colegiul Naţional „HCC”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

În data de 11 decembrie se împlinesc 100 de ani de la naşterea romanistului italian Mariano Baffi, promotor al culturii române în Italia, un prieten al poporului român, în general şi al albaiulienilor, în special, care s-a stins din viaţă în anul 1994. Centenarul naşterii sale va fi marcat luni, 13 decembrie, printr-o manifestare culturală găzduită de Muzeul Naţional al Unirii, organizată de împreună cu Direcţia de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Alba şi Centrul Cultural Italian „Giovanni Morando Visconti”.
În perioada 1940 – 1941, Mariano Baffi, reprezentant al Institutului Cultural Italian din România în acea vreme, a predat limba italiană la Liceul „Mihai Viteazul”, denumire purtată de actualul Colegiu Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan”, în perioada 1919 – 1945. Totodată, el a fondat un nucleu de carte italiană la liceu, a promovat valorile culturale italiene şi a menţinut relaţia cu mai mulţi profesori şi intelectuali din Alba Iulia, printre care Constantin Dumitrescu, Traian Achim, Virgil Cucuiu şi Ion Berciu, fost director al muzeului. În 1945, din cauza regimului politic, Mariano Baffi a întrerupt legăturile cu oamenii de cultură români, reluând însă în 1968 corespondenţa cu Constantin Dumitrescu. În 1972, în urma unei vizite efectuate la Bucureşti, traduce în italiană poeziile lui Constantin Dumitrescu şi căruia i se acordă premiul I la propunerea lui Mariano Baffi (n. red. – M. Baffi a publicat în Italia şi articole laudative despre poezia lui Lucian Blaga).
Pentru a scoate la lumină urme ale colaborării romanistului italian cu intelectualitatea albaiuliană, muzeografele Carmen Stânea şi Gabriela Mircea cercetează în aceste zile în arhiva colegiului mărturii ale trecerii lui Marioano Baffi prin Alba Iulia, cele două angajate ale Muzeului Unirii studiind inventarul bibliotecii, registre matricole şi alte acte puse la dispoziţie de arhivista liceului, Cristina Rădulescu, existând informaţii că ar exista chiar o cerere depusă de italian.
Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Societate

Opinii - Comentarii

15 aprilie: Ziua Mondială a Artei. Celebrarea recunoștinței față de contribuția artiștilor la îmbogățirea culturii și spiritualității universale

Ziarul Unirea

Publicat

în

La data de 15 aprilie, anual, este celebrată Ziua Mondială a Artei, ca recunoștință față de contribuția oamenilor de artă la îmbogățirea culturii și spiritualității universale. Data a fost aleasă în memoria pictorului, sculptorului, arhitectului, inventatorului şi umanistului italian Leonardo da Vinci (15 aprilie 1452 – 2 mai 1519), considerat un simbol al liberei exprimări, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea