Rămâi conectat

Societate

Mărturii ale trecerii lui Mariano Baffi pe la Colegiul Naţional „HCC”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

În data de 11 decembrie se împlinesc 100 de ani de la naşterea romanistului italian Mariano Baffi, promotor al culturii române în Italia, un prieten al poporului român, în general şi al albaiulienilor, în special, care s-a stins din viaţă în anul 1994. Centenarul naşterii sale va fi marcat luni, 13 decembrie, printr-o manifestare culturală găzduită de Muzeul Naţional al Unirii, organizată de împreună cu Direcţia de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Alba şi Centrul Cultural Italian „Giovanni Morando Visconti”.
În perioada 1940 – 1941, Mariano Baffi, reprezentant al Institutului Cultural Italian din România în acea vreme, a predat limba italiană la Liceul „Mihai Viteazul”, denumire purtată de actualul Colegiu Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan”, în perioada 1919 – 1945. Totodată, el a fondat un nucleu de carte italiană la liceu, a promovat valorile culturale italiene şi a menţinut relaţia cu mai mulţi profesori şi intelectuali din Alba Iulia, printre care Constantin Dumitrescu, Traian Achim, Virgil Cucuiu şi Ion Berciu, fost director al muzeului. În 1945, din cauza regimului politic, Mariano Baffi a întrerupt legăturile cu oamenii de cultură români, reluând însă în 1968 corespondenţa cu Constantin Dumitrescu. În 1972, în urma unei vizite efectuate la Bucureşti, traduce în italiană poeziile lui Constantin Dumitrescu şi căruia i se acordă premiul I la propunerea lui Mariano Baffi (n. red. – M. Baffi a publicat în Italia şi articole laudative despre poezia lui Lucian Blaga).
Pentru a scoate la lumină urme ale colaborării romanistului italian cu intelectualitatea albaiuliană, muzeografele Carmen Stânea şi Gabriela Mircea cercetează în aceste zile în arhiva colegiului mărturii ale trecerii lui Marioano Baffi prin Alba Iulia, cele două angajate ale Muzeului Unirii studiind inventarul bibliotecii, registre matricole şi alte acte puse la dispoziţie de arhivista liceului, Cristina Rădulescu, existând informaţii că ar exista chiar o cerere depusă de italian.
Robert GHERGU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Monden-Clubbing

Program Cinema Inspire Alba Mall. Ce filme vor rula în perioada 9 – 15 iunie 2023

Ziarul Unirea

Publicat

în

Programul Inspire Cinema Alba Iulia, pentru perioada 9 – 15 iunie 2023. Ce filme vor rula la cinematograful din centrul comercial Alba Mall

Elemental / Elementar 3D Avanpremiera

Regia: Peter Sohn

Elit - Gustul Desăvârșit

Cu: Mamoudou Athie, Leah Lewis, Wendi McLendon-Covey, Catherine O’Hara

Gen Film: Animaţie, Aventuri, Comedie, Familie, Fantastic, SF

Durată: 98 min

Rating: AG

Elementar este cel mai nou lungmetraj original de la Disney și Pixar, a cărui acțiune este plasată în orașul Element, unde locuitorii din foc, apă, pământ și aer trăiesc împreună. Povestea o prezintă pe Ember (Flamă), o tânără dură, iute la minte și înflăcărată, a cărei prietenie cu un tip distractiv, sentimental și docil, pe nume Wade (Șuvoi), îi pune la îndoială convingerile despre lumea în care trăiesc.

Subtitrat: Joi 20:30

The Flash Avanpremiera

Regia: Andrés Muschietti

Cu: Michael Keaton, Ben Affleck, Ezra Miller, Ron Livingston, Kiersey Clemons, Sasha Calle

Gen: Acţiune, Aventuri, Fantastic, SF

Durată: 149 min

Rating: AP 12

Barry Allen/Flash își folosește super-viteza pentru a schimba trecutul, dar încercarea lui de a-și salva familia creează o lume fără supereroi, forțându-l să pornească într-o misiune pentru a salva viitorul.

Joi 20:00

Transformers: Rise of the Beasts 3D / Transformers: Ascensiunea bestiilor

Regia: Steven Caple Jr.

Cu: Anthony Ramos, Ron Perlman, Peter Cullen, Michelle Yeoh

Gen Film: Actiune, Aventuri, SF

Durată: 132 min

Rating: AP 12

Revenind la acțiunea și spectacolul care au captivat cinefilii din întreaga lume, Transformers: Ascensiunea bestiilor va purta publicul într-o aventură în jurul lumii din anii ’90 alături de Autoboți și va introduce o nouă facțiune de Transformers – Maximals – care li se va alătura ca aliați în lupta pentru Pământ.

Vineri pana Joi 14:45; 18:10; 20:50

Kandahar / Kandahar: Misiune mortală

Regia: Ric Roman Waugh

Cu: Gerard Butler, Bahador Foladi, Olivia-Mai Barrett

Gen Film: Actiune, Thriller

Durată: 123 min

Rating: N 15

După ce sabotează un reactor nuclear iranian, agentul CIA sub acoperire Tom Harris (Gerard Butler) descoperă că fotografia sa a fost răspândită în toată presa, când un turnător dezvăluie implicarea lui în distrugerea reactorului. Dar reporterul care a primit informațiile despre Harris este arestat de Garda Revoluționară a Iranului, așa că Harris are la dispoziție 30 de ore pentru a găsi o cale de scapare.

Vineri pana Joi 15:40

The Boogeyman / Baubaul

Regia: Rob Savage

Cu: Chris Messina, Sophie Thatcher, Marin Ireland, David Dastmalchian, Vivien Lyra Blair

Gen Film: Horror, Mister, Thriller

Durată: 103 min

Rating: N 15

Încă suferind după moartea recentă a mamei lor, o adolescentă și sora ei mai mică încep să fie terorizate în propria casă de o prezență sadică. Lipsite de ajutor, cele două fete trebuie să-și scoată tatăl din letargia provocată de pierderea suferită de familia lor înainte de-a fi prea târziu.

Vineri pana Joi 17:50

Spider-Man: Across the Spider-Vers / Omul-Păianjen: Prin lumea păianjenului

Regia: Joaquim Dos Santos, Kemp Powers, Justin Thompson

Cu: Shameik Moore, Hailee Steinfeld, Issa Rae, Oscar Isaac, Jake Johnson

Gen Film: Acţiune, Animaţie, Aventuri, Comedie, Familie, Fantastic, SF

Durată: 145 min

Rating: AP12

Miles se aliază cu Gwen Stacy, este catapultat prin multi-vers și descoperă o întreagă echipă de Oameni Păianjen, de la Peter Parker și Miguel O’Hara la Spider-Woman și Spider-Punk. Dar și provocările le depășesc așteptările: acum se înfruntă cu un răufăcător mai puternic decât orice au întâlnit vreodată. Dincolo însă de asemănările și deosebirile cu ceilalți Oameni Păianjeni, Miles trebuie să-și redefinească rolul de erou urban și să-și găsească propria cale pentru a-și salva apropiații; deși este doar un adolescent, riscă să schimbe definitiv viața tuturor din multi-vers. O mască poate purta oricine, dar nu toți își pun viața în joc pentru binele celorlalți. Iar arhetipul eroului există în toate culturile – un motiv în plus să realizăm cât de asemănători suntem, de fapt, în ciuda diferențelor.

Dublat: Vineri pana Joi 12:10

Subtitrat: Vineri pana Miercuri 15:00; 20:00; Joi 15:00

The Little Mermaid 3D / Mica sirenă

Regia: Rob Marshall

Cu: Melissa McCarthy, Awkwafina, Jacob Tremblay, Javier Bardem, Daveed Diggs, Halle Bailey

Gen Film: Aventuri, Familie, Fantastic, Musical, Romantic, Dragoste

Durată: 140 min

Rating: AG

Ariel face o înțelegere cu vrăjitoarea diabolică a mării, Ursula, ceea ce îi oferă șansa de a experimenta viața pe uscat

Dublat: Vineri pana Joi 12:50

Fast X 3D / Furios și iute X

Regia: Louis Leterrier

Cu: Vin Diesel, Michelle Rodriguez, Jason Momoa, Brie Larson, Charlize Theron, Jason Statham

Gen Film: Actiune, Mister, SF

Durată: 146 min

Rating: AP 12

În acest al zecelea film din seria Fast and Furious, regizat de Louis Leterrier, Dominic Toretto (Vin Diesel) și familia lui devin ținta răzbunătorului fiu al lui Hernan Reyes – temutul traficant de droguri ucis de Luke Hobbs în Fast Five (2011).

Vineri pana Miercuri 17:30; 20:30

Joi 17:30

The Super Mario Bros. Movie 3D / Super Mario Bros: Filmul

Regia: Aaron Horvath, Michael Jelenic

Cu: Anya Taylor-Joy, Chris Pratt, Seth Rogen, Jack Black, Keegan-Michael Key

Gen Film: Animatie, Aventuri, Comedie, Familie, Fantastic

Durată: 108 min

Rating: AG

Povestea frațior Super Mario în călătoria lor prin Regatul Ciupercilor.

De la Nintendo și Illumination vine un nou film de animație bazat pe universul Super Mario Bros.

Dublat: Vineri pana Joi 12:30

Ne rezervam dreptul de a modifica programul de rulare al filmelor.

Rezervari si bilete: www.inspirecinema.ro.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

5 iunie: Ziua Învățătorului. Nașterea dascălului Gheorghe Lazăr, întemeietorul învățământului modern din România

Ziarul Unirea

Publicat

în

5 iunie: Ziua Învățătorului. Nașterea dascălului Gheorghe Lazăr, întemeietorul învățământului modern din România

Ziua Învățătorului se sărbătorește în data de 5 iunie, în România, dată ce coincide cu data de naștere a dascălului Gheorghe Lazăr, întemeietorul învățământului modern românesc. Gheorghe Lazăr a înființat în 1818, în București, prima școală cu predare în limba română, Școala de la Sfântul Sava. Stabilirea Zilei Învățătorului a fost aprobată pe data de 9 octombrie 2007 de Parlament și apoi prin Legea nr. 289 din 29 octombrie 2007. Manifestarea are caracter educațional, național, apolitic și cultural.

Ziua Mondială a Profesorilor, cunoscută și sub numele de Ziua Internațională a Profesorilor, este o zi internațională organizată anual pe 5 octombrie. Înființată în 1994, comemorează semnarea Recomandării UNESCO / ILO din 1966 privind statutul cadrelor didactice, care este un instrument de stabilire a standardelor care abordează statutul și situațiile cadrelor didactice din întreaga lume. Această recomandare prezintă standardele referitoare la politica personalului din educație, recrutare și formare inițială, precum și formarea continuă a cadrelor didactice, angajarea acestora și condițiile de muncă.

Ziua Mondială a Profesorilor își propune să se concentreze pe aprecierea, evaluarea și îmbunătățirea educatorilor lumii și să ofere o oportunitate de a lua în considerare problemele legate de profesori și predare.

Elit - Gustul Desăvârșit

În România, Ziua Profesorului este marcată diferit de Ziua Învățătorului (5 iunie) începând cu anul 2013, conform unei decizii luate de Ministrul Educației Naționale. Astfel, Ziua Învățătorului se dorește a fi un prilej bun de reflecție asupra școlii și a slujitorilor ei, o oportunitate pentru a ne manifesta gratitudinea față de dascăli. Nu întâmplător a fost aleasă ziua de 5 iunie, care reprezintă data nașterii ”fondatorului învățământului în limba națională în Țara Românească” – Gheorghe Lazăr.

Născut pe data de 5 iunie 1779, la Avrig, Gheorghe Lazăr a fost luat de mic în casa baronului Samuel von Brukenthal. Remarcându-i aplecarea pentru învățare, baronul l-a sprijinit prin trimiterea acestuia la gimnaziile din Sibiu și Cluj și apoi să îți continue studiile la Viena, prin cunoștințe superioare de filosofie, istorie și de științe fizico-matematice. Acesta a studiat și teologia ulterior. Gheorghe Lazăr a înființat în anul 1818 primele cursuri de ingineri hotarnici din Țara Românească, cu predare în limba română, la Şcoala Academicească pentru Științele Filozofești și Matematicești de la Mânăstirea Sfântul Sava din București, an în care a fost pusă piatra de temelie a Universității Politehnica din București.

Sursa: twinkl.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

Rusalii 2023: Ce nume se sărbătoresc de Rusalii? Spune-le ”La mulți ani”!

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Rusalii 2023: Ce nume se sărbătoresc de Pogorârea Sfântului Duh? Spune-le ”La mulți ani”!

Pogorârea Sfântului Duh, cunoscută și sub numele de Rusaliile, este sărbătorită la 50 de zile de la Învierea Domnului. În anul 2023, Rusaliile vor fi sărbătorite pe data de 4 iunie, la 50 de zile de la Paște și la 10 zile de la Înălțarea Domnului.

Citește și: Mesaje de Rusalii • Urări de Rusalii • Felicitări de Rusalii

Această zi de sărbătoare are multiple denumiri, cum ar fi Sărbătoarea Săptămânilor, Sărbătoarea Recoltei și Sărbătoarea celor dintâi roade. În această zi sfântă, credincioșii aduc mulțumiri pentru grâul nou recoltat în vara și aduc ofrande în semn de recunoștință.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, pe data de 4 iunie, se sărbătoresc trei nume comune în România: Roxana, Rusalin și Ruxandra. Numele Roxana are origine slavă și înseamnă „sclipire” sau „strălucire”. Totuși, numele Roxana derivă din numele grecesc Rhōxanē, care în limba latină este Roxana, nume purtat de soția lui Alexandru cel Mare.

Citește și: Obiceiuri și tradiții de Rusalii: Sărbătoarea Rusaliilor, celebrată în aceeași zi cu Pogorârea Duhului Sfânt

În această zi sfântă, credincioșii participă la slujba de Liturghie în biserică, unde se binecuvântează frunze de nuc sau de tei, simbolizând limbile de foc care au apărut deasupra capetelor Sfinților Apostoli. După slujbă, oamenii oferă oale de lut cu mâncare celor nevoiași, fără ca aceștia să știe cine le-a oferit ajutorul, practicând astfel actul de milostenie în tăcere.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare