Rămâi conectat

Societate

Mărturii ale trecerii lui Mariano Baffi pe la Colegiul Naţional „HCC”

Publicat

în

În data de 11 decembrie se împlinesc 100 de ani de la naşterea romanistului italian Mariano Baffi, promotor al culturii române în Italia, un prieten al poporului român, în general şi al albaiulienilor, în special, care s-a stins din viaţă în anul 1994. Centenarul naşterii sale va fi marcat luni, 13 decembrie, printr-o manifestare culturală găzduită de Muzeul Naţional al Unirii, organizată de împreună cu Direcţia de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Alba şi Centrul Cultural Italian „Giovanni Morando Visconti”.
În perioada 1940 – 1941, Mariano Baffi, reprezentant al Institutului Cultural Italian din România în acea vreme, a predat limba italiană la Liceul „Mihai Viteazul”, denumire purtată de actualul Colegiu Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan”, în perioada 1919 – 1945. Totodată, el a fondat un nucleu de carte italiană la liceu, a promovat valorile culturale italiene şi a menţinut relaţia cu mai mulţi profesori şi intelectuali din Alba Iulia, printre care Constantin Dumitrescu, Traian Achim, Virgil Cucuiu şi Ion Berciu, fost director al muzeului. În 1945, din cauza regimului politic, Mariano Baffi a întrerupt legăturile cu oamenii de cultură români, reluând însă în 1968 corespondenţa cu Constantin Dumitrescu. În 1972, în urma unei vizite efectuate la Bucureşti, traduce în italiană poeziile lui Constantin Dumitrescu şi căruia i se acordă premiul I la propunerea lui Mariano Baffi (n. red. – M. Baffi a publicat în Italia şi articole laudative despre poezia lui Lucian Blaga).
Pentru a scoate la lumină urme ale colaborării romanistului italian cu intelectualitatea albaiuliană, muzeografele Carmen Stânea şi Gabriela Mircea cercetează în aceste zile în arhiva colegiului mărturii ale trecerii lui Marioano Baffi prin Alba Iulia, cele două angajate ale Muzeului Unirii studiind inventarul bibliotecii, registre matricole şi alte acte puse la dispoziţie de arhivista liceului, Cristina Rădulescu, existând informaţii că ar exista chiar o cerere depusă de italian.
Robert GHERGU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea Ta

ȘTIREA TA| „Pană” de curent în comuna Șpring: Patru sate, fără energie electrică. „O să-mi cumpăr generator, așa ceva nu este posibil”

Publicat

în

ȘTIREA TA| „Pană” de curent în comuna Șpring: Patru sate, fără energie electrică. „O să-mi cumpăr generator, așa ceva nu este posibil”

Satele aparținătoare comunei Șpring, din județul Alba, au rămas „pe întuneric”, după ce o linie de curent a fost ruptă de un castan, pe o stradă din proximitatea gării din satul Cunța.

Astfel satele Cunța, Șpring, Drașov și Vingard, la momentul redactării articolului, nu beneficiază de serviciul de alimentare cu energie electrică, deși incidentul ce a condus la această situație s-a petrecut în cursul nopții de 26 mai 2022, în jurul orei 02:00.

Elit - Gustul Desăvârșit

„O să-mi cumpăr generator, așa ceva nu este posibil”, declară pentru ZiarulUnirea.ro un localnic. Bărbatul înțelege incidentul, dar nu poate să înțeleagă de ce pentru o singură linie afectată curentul a fost întrerupt în toată comuna, de ce nu există separatoare în sistemul de furnizare a energiei electrice și mai mult de atât nu poate să înțeleagă de ce o intervenție de remediere, pe care o consideră accesibilă din punct de vedere tehnic, durează într-atât de mult.

*Nota: fotografie cu caracter ilustrativ din arhiva ZiarulUnirea.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea Ta

FOTO ȘTIREA TA| Intervenție „de urgență” la fântâna din Piața Cetății din Alba Iulia: ISU și Salvamont au ajutat la scoaterea mizeriei și sticlelor aruncate în ea

Publicat

în

Intervenție „de urgență” la fântâna din Piața Cetății din Alba Iulia: ISU și Salvamont au ajutat la scoaterea mizeriei și sticlelor aruncate în ea

Fântâna din Piața Cetății din Alba Iulia a avut parte astăzi, 25 mai, de o curățenie mult așteptată, din partea autorităților.

Cu ajutorul ISU și Salvamont Alba, unul dintre reperele cetății noastre a căpătat un „suflu” de curățenie în interiorul acesteia, înainte de începerea oficială a verii.

Lipsa de educație a unor persoane a transformat unul dintre reperele turistice din Cetatea Alba Iulia într-o ghenă de gunoi.

Elit - Gustul Desăvârșit

Chiar dacă în proximitate există coșuri de gunoi, anumite persoane dau dovadă de lipsă de civilizație și aruncă deșeuri în fântâna din Piața Cetății.

Fântână este „inundată” de gunoaie și nici măcar instalarea unui grilaj deasupra acesteia nu i-a împiedicat pe anumiți indivizi să își bată joc de banii publici investiți în acest obiectiv.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea Ta

FOTO ȘTIREA TA| „ATENȚIE, zonă frecventată de urși”: Noul semn instalat pe pista de biciclete de pe dealul Mamut din Alba Iulia

Publicat

în

„ATENȚIE, zonă frecventată de urși”: Noul semn instalat pe pista de biciclete de pe dealul Mamut din Alba Iulia

Pe pista de biciclete de pe dealul Mamut, în Alba Iulia, a fost montat un semn menit să îi avertizeze pe trecători că zona este una frecventată de urși.

În urmă cu două săptămâni, primăria municipiului Alba Iulia a atenționat cetățenii că prezența unor urme de urs, au fost semnalate în cursul zilei de joi, 12 mai, în zona pădurii Mamut și în zona Parcului Dendrologic.

„În cursul zile de 12 mai, a fost semnalată prezența unor urme de urs, în zona pădurii Mamut, și în perimetrul pistei de biciclete din apropierea Parcului Dendrologic.

Elit - Gustul Desăvârșit

Atenționăm cetățenii din Alba Iulia și împrejurimi, doritori de drumeții, plimbări și picnic, să evite această zonă în perioada următoare, pentru siguranța lor. Sporiți atenția și nu vă expuneți riscurilor, iar dacă observați apariția animalelor sălbatice în apropierea dumneavoastră, apelați serviciul unic de urgențe 112″, au transmis reprezentanții primăriei municipiului Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare