Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Actualitate

Marele ARTIST Sergiu Cipariu (Babu), interpretul preferat al lui Nicu Ceaușescu a plecat să le cânte îngerilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024
Marele ARTIST Sergiu Cipariu (Babu), interpretul preferat al lui Nicu Ceaușescu a plecat să le cânte îngerilor

Sergiu Cipariu doinește de acum în Ceruri. Unul dintre cei mai apreciați interpreți și instrumentiști de muzică populară din Sibiu și din România, sibianul Sergiu Cipariu, s-a stins din viață luni, în locuința sa din Orlat.

Iubit de public, taragotist fără pereche, memorabil iubitor de poezie românească, doină și cântec popular, Sergiu Cipariu a slujit întreaga viață scenei și cântecului popular, moartea artistului fiind o pierdere imensă pentru folclorul românesc.

Desăvârșit interpret, cu un repertoriu admirabil de cântece populare, rapsodul îmbrăcat în straie românești a dus frumusețea muzicii tradiționale pe scenele României și ale Europei, în numeroasele concerte pe care le-a susținut de-a lungul anilor.

Prieten și colaborator al Tribunei, Sergiu Cipariu a urcat pe scena din Piața Mare și la Festivalul Tribuna în anul 2017.

În 16 decembrie 2019 împlinise 70 de ani.

De-a lungul vieții a colaborat cu mulți dintre marii artiști ai muzicii populare românești, a fost prieten și apropiat al lui Ioan Bocșa, pe care îl acompania la țambal în concertele sale și cu care a avut numeroase turnee, inclusiv peste Ocean. A colaborat și cu artiștii sibieni, înregistrând CD-uri cu muzică populară.

Mare parte din creația sa a fost inspirată din cântecul popular din Mărginimea Sibiului.

Una dintre cele mai emoționate scrieri referitoare la talentul lui Sergiu Cipariu a fost publicată de jurnalistul Sebastian Stanca, în scrisoarea intitulată „Dragă Sergiu Cipariu, publicată în anul 2017:

„Babule, te ştim ca pe unul dintre cei care apar arar cu taragotul, acompaniindu-l pe Ioan Bocşa. Alţii, cântând la ţambal. Instrument pe care-l iubeşti. Ai 28 de ţambale în colecţie!!! Fiul tău, Romi-Romulus, cântă la el ca un virtuoz; pe lângă piesele din repertoriul popular, cântă şi folk, şi rock. Te urmează, căci pe când erai la Conservator cântai rock cu Dentes. Din Tg Mureş. Era începutul tău scenic – rockul… Deşi dinainte de a te naşte cred, erai scăldat în muzica ardelenească. Cânţi la mai toate instrumentele posibile de pe lume. Eşti fabulos. Nu prea vrei publicitate şi nu prea părăseşti ca repertoriu folcloric zona Mărginimii Sibiului. La atâtea disponibilităţi native nu te interesează publicitatea. Rămâi sub ştampila cântecelor oierilor sibieni. Dar, Doamne, ce alte talente zac în tine! Mă cutremur.”

sursa: tribuna.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Noi reguli pentru obținerea pașaportului: Ce prevede noua lege adoptată de Camera Deputaților

Bogdan Ilea

Publicat

în

Noi reguli pentru obținerea pașaportului: Ce prevede noua lege adoptată de Camera Deputaților Marți, 14 mai 2024, Plenul Camerei Deputaților a adoptat un proiect de lege care revizuiește condițiile pentru eliberarea pașaportului simplu temporar. Conform noilor reguli, acest tip de pașaport va putea fi emis doar în situații speciale. În cursul zilei de marți, 14 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea